شهادت یکی از ارکان مهم اثبات دعوی در نظام قضایی محسوب میشود. شهادت به معنای اظهارات شخص ثالثی است که نسبت به وقوع یا عدم وقوع امری آگاه است و این آگاهی خود را نزد مقام قضایی بیان میکند. برای اینکه شهادت یک فرد مورد پذیرش قرار گیرد، باید شرایط خاصی را دارا باشد. در این مقاله قصد داریم به بررسی شرایط شهادت شهود اعم از شرایط عمومی، اختصاصی و شرایط ادای شهادت بپردازیم.
شهادت شهود در دادگاه حقوقی و کیفری
یکی از رایج ترین روش های اثبات دعوا در مراجع قضایی، شهادت شهود می باشد. شهادت به معنای گواهی دادن در دادگاه به نفع کسی، و به زیان دیگری می باشد. در واقع افرادی که شاهد وقوع اتفاقی بوده اند، می توانند در خصوص آن در دادگاه شهادت دهند. در این صورت شهادت شاهدین به قاضی کمک می کند، حقانیت هر یک از طرفین دعوا را تشخیص دهد.
در حالت کلی شهادت می تواند به دو شکل کتبی یا اقرار باشد. اگر شاهد بخواهد به صورت اقرار شهادت دهد، می بايست مسئله ای که شاهد آن بوده است را، در دادگاه به زبان بیاورد. شاهد یک شخص ثالث می باشد. یعنی از دعوا هیچ نفعی نمی برد، و لزوما برای اثبات حقانیت یکی از طرفین دعوا، اقدام به شهادت می نماید.
شهادت شهود می تواند تاثیر زیادی در تصمیم گیری و صدور رای، از طرف قاضی داشته باشد. حال برای اینکه شهادت در دادگاه معتبر شمرده شود، شاهد می بايست دارای برخی شرایط باشد. در ادامه به بررسی مهمترین شرایط شاهد در دادگاه، پرداخته ایم:
- شاهد می بايست حتما به بلوغ رسیده، و بالای ۱۸سال سن داشته باشد.
- شاهد می بايست مسلمان باشد.
- فردی که قرار است شهادت دهد باید عاقل باشد. چرا که شهادت افراد دارای جنون، در دادگاه پذیرفته نمی شود.
- شاهد می بايست فردی معتبر بوده، و شهادت افراد تکدی گر، ولگرد، مجرم و خلافکار و ….پذیرفته نمی شود.
- شهادت شهود نباید از روی دشمنی شخصی با طرفین دعوا صورت گیرد.
- شاهد نباید از بستگان نزدیک هیچ یک از طرفین دعوا باشد. به عنوان مثال پدر و مادر، خواهر و بردار و …..اصحاب دعوا، نمی توانند بر نفع آن ها در دادگاه شهادت دهند.
شهادت شهود فامیل در دادگاه
شهادت شهود فامیل نیز مانند شهادت سایر شهود تابع شرایط عمومی و اختصاصی است. با این حال، در برخی موارد، شهادت شهود فامیل ممکن است با تردید و شبهه همراه باشد. به عنوان مثال، ممکن است شاهد فامیلی، به دلیل رابطه خویشاوندی با یکی از طرفین دعوی، تحت تأثیر قرار گرفته و شهادت نادرستی دهد.
قانونگذار در این خصوص، راهکارهایی را پیشبینی کرده است. به عنوان مثال، قانونگذار در قانون آیین دادرسی مدنی، امکان جرح شهود فامیل را به طرفین دعوی داده است. به موجب این قانون، هر یک از طرفین دعوی میتوانند با دلایل موجه، شاهد طرف مقابل را جرح کنند. در صورتی که جرح شاهد مورد تأیید دادگاه قرار گیرد، شهادت آن شاهد پذیرفته نخواهد شد.
شهادت چه کسانی قبول نیست؟
شهادت افرادی که فاقد شرایط عمومی و اختصاصی شهادت که در بالاتر ذکر شد باشند، مورد قبول نیست؛ شهادت افراد زیر مورد قبول نیست:
- کودکان زیر سن بلوغ: کودکان زیر سن بلوغ، دارای عقل کامل نیستند و بنابراین، شهادت آنها مورد قبول نیست.
- افراد مجنون یا سفیه: افراد مجنون یا سفیه، دارای عقل کامل نیستند و بنابراین، شهادت آنها مورد قبول نیست.
- افراد کافر: افراد کافر، ایمان به دین اسلام ندارند و بنابراین، شهادت آنها مورد قبول نیست.
- افراد ولدالزنا: افراد ولدالزنا، از نطفه مشروع متولد نشدهاند و بنابراین، شهادت آنها مورد قبول نیست.
- افراد فاسق: افراد فاسق، به واجبات عمل نمیکنند و محرمات را ترک نمیکنند و بنابراین، شهادت آنها مورد قبول نیست.
- افراد تکدیکار: افراد تکدیکار، گدا هستند و بنابراین، شهادت آنها مورد قبول نیست.
- افراد ولگرد: افراد ولگرد، دارای ثبات زندگی نیستند و بنابراین، شهادت آنها مورد قبول نیست.
- افراد دارای خصومت با طرفین دعوی: افراد دارای خصومت با طرفین دعوی، ممکن است تحت تأثیر قرار گرفته و شهادت نادرستی دهند و بنابراین، شهادت آنها مورد قبول نیست.
- افراد ذینفع در دعوی: افراد ذینفع در دعوی، ممکن است شهادت خود را به نفع یکی از طرفین دعوی تحریف کنند و بنابراین، شهادت آنها مورد قبول نیست.
- شهادت افرادی که شهادت آنها بر اساس خدعه یا اشتباه یا اکراه یا تهدید یا ترس یا هیجان شدید یا انکار یا کتمان باشد، مورد قبول نیست.
رجوع از شهادت
شهادت قابل رجوع نیز می باشد گاهی شاهد در دادگاه اقدام به شهادت نموده، و قاضی با استناد به بیانات او حکم صادر نموده است. اما بعد از گذشت یک بازه زمانی شاهد در دادگاه حضور یافته و اعلام می نماید، که شهادت او صحیح نبوده است. به این عمل رجوع از شهادت گفته می شود. حال در برخی موارد شاهد ممکن است به دلایل مختلف و وجود برخی توهمات دچار اشتباه شده باشد، و همین سبب شهادت نادرست او گردیده باشد.
اما گاهی شاهد به هر دلیلی به دروغ اقدام به شهادت نموده، و در واقع با اطلاع از نادرست و غیر واقعی بودن بیانات خود، اقدام به این کار کرده است. در این صورت شهادت شهود هیچ اعتباری در دادگاه نداشته، و حکمی که بر اساس آن صادر گردیده است، باطل خواهد شد. در واقع هیچ حکمی بر مبنای شهادت دروغین یا اشتباه، اجرا نخواهد شد. اما رجوع از شهادت برخی آثار قانونی را نیز برای شاهد در پی خواهد داشت. در صورتی که شاهد از روی قصد و نیت، اقدام به شهادت دروغین نموده باشد، ممکن است برخی مجازات قانونی در خصوص او اعمال گردد.
مجازات شهادت دروغ چیست؟
اگر شاهد با علم و قصد و نیت کامل، اقدام به شهادت دروغ نموده و حقیقت را کتمان نماید، به عنوان مجرم شناخته شده و مجازات قانونی در خصوص او اعمال می شود. اما برای اجرای مجازات می بايست شهادت شهود در مراجع قضایی و در مقابل مقامات رسمی، صورت گرفته باشد.
در صورتی که چنین شرایطی وجود داشته و شهادت دروغ باشد، شاهد به سه و ماه و یک روز تا دو سال حبس و همچنین جزای نقدی محکوم خواهد شد. علاوه بر این اگر شهادت دروغ موجب شده باشد مجازات حد مثل قصاص در خصوص متهم اجرا شود، همان مجازات در خصوص شاهد نیز اعمال خواهد شد.
در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از وکیل پایه یک دادگستری تهران با شماره ۰۹۱۲۳۵۷۶۰۳۷ تماس حاصل فرمایید، با مشورت و راهنمایی وکیل زودتر به نتیجه خواهید رسید.
اعتراض به شهادت شهود
پس از اینکه شاهد اقدام به شهادت نماید، دادگاه بر اساس بیانات او برای صدور رای تصمیم گیری خواهد کرد. اما گاهی فردی که شهادت به زیان او بیان شده است، نسبت به آن اعتراض دارد. مطابق قانون تمامی افراد می توانند نسبت به شهادت اعتراض نمایند. اگر شهادت مورد نظر شرایط قانونی را نداشته باشد، اعتراض به آن کاملا وارد خواهد بود. برای مثال گاهی فرد شاهد اقدام به شهادت دروغین و اشتباه نموده است، یا شرایطی از جمله، بالغ بودن، عاقل بودن و ….را دارا نیست.
در این صورت فردی که شهادت به زیان او می باشد، می تواند با مطرح نمودن این موارد در دادگاه، نسبت به شهادت شهود اعتراض کند. در این حالت دادگاه شهادت را مجددا مورد بررسی قرار داده، و در صورتی که شرایط قانونی را نداشته باشد، حکم بر اساس آن صادر نخواهد شد. اما گاهی دیده می شود که اعتراض فرد بر حق نبوده، و دلایل و ادله کافی برای مطرح نمودن آن ندارد. در این صورت اعتراض در دادگاه رد خواهد شد.
لایحه اعتراض به شهادت شهود
اعتراض نمودن به شهادت در دادگاه، برخی مراحل قانونی دارد. در درجه اول طرف دعوای معترض می بايست اقدام به تنظیم لایحه نماید. در لایحه باید تمامی ادله و مدارک، و همچنین مشخصات اصحاب دعوا ذکر شوند. سپس لایحه به دادگاه ارائه گردیده، تا مورد بررسی قرار گیرد. پس از بررسی لایحه، در صورتی که اعتراض وارد باشد، دادگاه جلسات دادرسی تشکیل خواهد داد.
در خصوص تنظیم لایحه اعتراض به شهادت شهود، بهتر است در درجه اول از یک وکیل متخصص کمک بگیرید. چرا که اگر لایحه به شکل اصولی تنظیم نگردد، در همان درجه اول رد خواهد شد. به همین دلیل در همان ابتدا این امر به وکیل پرونده واگذار نمایید، تا لایحه ای تاثیر گذار تنظیم نماید.
9 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید
سلام. میخواستم سوالی در مورد معتبر بودن شهود بپرسم. دادخواست علیه یکی از دوستان طرح شده که یکی از شهود معرفی شده براساس این شرایطی که عرض کردین آدم معتبری نیست. کلی پرونده حقوقی و کیفری داشته که بیشترش کلاهبرداری از افراد بوده. الان چطور میتونم این مسئله رو اثبات کنم که شخص معرفی شده از طرف خواهان معتبر نیست؟ میشه از شخص مورد نظر استعلام قضایی گرفت یا نه که بشه عدم اعتبارشو ثابت کرد؟
بر اساس ماده ۱۷۶ قانون مجازات اسلامی در صورتی که شاهد واجد شرایط شرعی نباشد شهادت او از طرف دادگاه استماع نمیشود. همچنین بر اساس ماده ۱۷۷ قانون مجازات اسلامی برای آنکه شهادت شهود در دادگاه پذیرفته شود شاهد باید حائز شرایطی مثل بلوغ عقل، عدالت، طهارت مولد (مشروع بودن نسب، ذینفع نبودن در موضوع، نداشتن خصومت با طرفین یا یکی از آنها، عدم اشتغال به تکدی گری و ولگرد نباشد تا بتوان از شهادت او در دادگاه استفاده نمود. بنابراین اگر شما یا دوستتان به شهادت شاهد معرفی شده اعتماد ندارید و شهادت او را حاصل تبانی با طرف مقابل خود می دانید باید اقدام به تنظیم لایحه اعتراض به شهادت شهود کرده و با ادله لازم این لایحه را به دادگاه رسیدگی کننده ارائه دهید. اگر دلایل و مدارک مورد استناد در لایحه اعتراض به شهادت شهود از اعتبار کافی برخوردار باشد در دادگاه به وسیله قاضی پرونده پذیرفته شده و شهادت شاهد مورد نظر از چرخه اداری پرونده خارج میشود.
باسلام
مادر زن بنده یه ملکی رو پنج سال پیش به صورت صلح عمری در دفترخانه بنام خانم بنده کردند و بعد گذشت بیست روز بر اثر سکته مغزی فوت نمودند وما هم سند رو با بردن فوت نامه قطعی کردیم الان بعد گذشت پنج سال وارث آن مرحوم از دست خانم بنده شکایت کردند مبنی بر این که آن زمان مادر ما بیمار بوده و کهولت سن داشتن دادگاه هم تشکیل شد قاضی بهخواهان گفت که چه مدرکی دارین آنها ادعا کردن که فقط استشهاد دمحلی داریم قاضی بااینکه اصل سندو رویت کرد ولی به اونا گفت جلسه بعد باید تمامی شاهداتونو بیارین عرض آن این است که آیا با وجود رویت سند رسمی که در دفترخانه تنظیم شده آیا قاضی میتواند تنها با شهادت شهود حکم به رای ابطال سند نماید یا میخواهد مورد دیگری رو با خواستن شاهدان ثابت کند
ممنون
وقتی وراث متوفی به عنوان خواهان، کهولت سن و بیماری او را به دلیل اعطای ملک به صورت صلح عمری به همسر شما می دانند و این امر را در دادخواست خود مطرح کردند قاضی مربوط برای اثبات حرف مطرح شده از آنها درخواست سند و مدرک کرده است که به گفته شما، آن ها شهادت شهود یا استشهاد محلی را به عنوان مدرک مطرح نموده اند. بنابراین قاضی مربوطه حتی پس از رویت سند رسمی حق دارد استشهادنامه مطرح شده را دریافت کرده و از آنها برای حضور در دادگاه و پاسخ دادن به سوالات دعوت نماید تا به علم او برای صدور حکم کمک نماید. بنابراین پس از ارائه استشهادنامه به دادگاه و حضور شهود اگر قاضی احساس کند که سخنان آنها به واقعیت نزدیک است ممکن است رای به ابطال سند دهد. اما اگر شهادت شهود بر اساس اما و اگر و کلی گویی باشد و دلیل متقن در سخنان آنها وجود نداشته باشد سند معتبر بوده و در مالکیت همسر شما باقی می ماند.
سلام
اگر ادعا کنم شاهد حرامزاده هست، ایا تست DNA انجام میشود؟
هرچند طهارت مولد یا مشروع بودن نسب جز شرایط شهود است و کسی که ولد نامشروع باشد نمی تواند به عنوان شاهد در دادگاه حاضر شود. اما مطرح کردن این ادعا در صورت عدم اثبات، ممکن است هزینه های زیادی مثل ادعای حیثیت را به فرد مطرح کننده تحمیل نماید. گرفتن تست DNA برای اثبات مشروع بودن نسب در حوزه اختیارات قاضی است و اگر قاضی پرونده موافقت نماید چنین امری میسر می شود چون شهادت شهود باعث بالا رفتن علم قاضی می گردد و نظر قاضی پرونده در این مورد تعیین کننده است. شما اگر نسبت به نامشروع بودن نسب شاهد اطمینان خاطر دارید می توانید این امر را به صورت شفاهی یا کتبی با قاضی پرونده در میان بگذارید تا او در زمینه تصمیم گیری کند.
سلام وقت بخیر آیا در دادگاه کیفری اسم شاهد را کسی میبیند یا میفهمد که چه کسی بوده است یا نه؟؟ممنون میشم جواب سوالم را بدهید
بر اساس ماده ۱۷۴ قانون مجازات اسلامی، شهادت عبارت از اخبار شخصی غیر از طرفین دعوی، به وقوع یا عدم وقوع جرم، توسط متهم یا هر امر دیگری، نزد مقام قضائی می باشد بنابراین برای آنکه شهادت، شهود از اعتبار قانونی لازم برخوردار باشد باید نام و مشخصات شهود در پرونده درج شود، لذا کیفری یا حقوقی بودن پرونده تغییری در این امر ایجاد نمی کند مگر آنکه با تشخیص قاضی پرونده یا مقامات قضایی به دلایل امنیتی نام و مشخصات شهود در ابلاغیه فرد مجرم درج نشود.
سلام ببخشید من شاهد دعوا دوتا خانم شدم و یکی از اونا از من خواست شاهد باشم ولی سن من ۱۷ سال هست الان دیگه نمیتونم برم دادگاه ؟
چون نمیخوام برم دادگاه