الزام به تنظیم سند خودرو و فک پلاک به فرآیندی گفته می شود که طی آن خریدار و فروش خودرو متعهد می شوند در تاریخ مشخص کوچ شده اقدام به انتقال سند خودرو و فک پلاک نماید. الزام به تنظیم سند خودرو و فک پلاک با توجه به نوع معامله ممکن است متفاوت باشد. به این معنا که گاهی طرفین معامله پس از تنظیم مبایعه نامه اولیه به اتفاق هم به مراکز شماره گذاری و فک پلاک مراجعه کرده و پس از فک پلاک برای انتقال سند به دفاتر خدمات اسناد رسمی مراجعه می کنند. اما در خیلی از موارد نیز فرد فروشنده پس از تنظیم مبایعه نامه اولیه وکالت نامه ای را تنظیم کرده و برای فک پلاک و انتقال سند خودرو در اختیار خریدار قرار می دهد. این نوع وکالت نامه تا حدودی الزام آور است چون اگر فرد خریدار در موعد مقرر برای انتقال سند خودرو و فک پلاک مراجعه نکند انتقال سند و فک پلاک انجام نمی شود و خریدار باید دوباره به فروشنده مراجعه کرده و در صورت تمایل او پس از پرداخت هزینه و تنظیم وکالت نامه برای فک پلاک و انتقال سند اقدام کند. اما در این شرایط اگر فروشنده از تنظیم وکالت نامه مجدد خودداری کند و یا به صورت حضوری برای انتقال سند خودرو و فک پلاک اقدام نکند فرد خریدار باید برای احقاق حق خود اقدام به شکایت کند.
الزام به تنظیم سند چیست؟ چرا تنظیم سند رسمی خودرو مهم است؟
الزام به تنظیم سند فرآیندی است که پس از تنظیم مبایعه نامه اولیه خرید و فروش خودرو یا در جریان معامله مورد توجه قرار می گیرد و بر اساس آن خریدار یا فروشنده خودرو متعهد می شوند که در زمان مشخص شده برای فک پلاک و انتقال سند خودرو اقدام کنند.
معمولاً خیلی از افراد پس از تنظیم مبایعه نامه اولیه خرید و فروش خودرو برای انتقال سند و فک پلاک در موعد مقرر مراجعه نمی کنند که این امر باعث ایجاد مشکلات برای طرفین می گردید.
بنابراین خیلی از فروشندگان خودرو برای آنکه در آینده دچار مشکل نشوند پس از تنظیم مبایعه اولیه فروش خودرو، بند الزام به تنظیم سند خودرو را در مبایعه نامه اولیه گنجانده و فرد خریداران را موظف به انتقال سند خودرو و فک پلاک در موعد مقرر می کنند.
با توجه به مشکلات پیش آمده خیلی از افراد پس از تنظیم مبایعه نامه اولیه فروش خودرو به اتفاق هم برای فک پلاک و انتقال سند اقدام می کنند.
در پاره ای از موارد نیز فرد فروشنده، وکالت نامه ای با تاریخ مشخص برای فک پلاک و انتقال سند در اختیار خریدار قرار می دهد و به نوعی تاریخ دار بودن وکالت ارائه شده خریدار را ملزم به تنظیم سند در موعد مقرر می کند.
چون اگر فرد خریدار در موعد مقرر برای فک پلاک و انتقال سند با استفاده از وکالت دریافت شده اقدام نکند. وکالت باطل شده و فرد خریدار دوباره باید با در دست داشتن مبایعه نامه اولیه برای گرفتن وکالت نامه تعویض پلاک و انتقال سند به فرد فروشنده مراجعه کند یا به اتفاق هم برای انتقال سند و فک پلاک اقدام کنند که این امر می تواند برای فرد خریدار هزینه به دنبال داشته و زمانبر باشد.
اما برای پاسخ به این سوال که چرا تنظیم سند رسمی خودرو مهم است؟ باید گفت که تنظیم و انتقال سند خودرو باعث تثبیت مالکیت خودرو به نام خریدار می شود، همچنین تنظیم و انتقال سند خودرو باعث جلوگیری از مشکلات قانونی پیرامون خودرو می گردد.
به این معنا که در صورت ایجاد مشکل برای خودرو، شخصی که سند خودرو به نام او ثبت شده است به راحتی می تواند از امتیاز مالکیت خود بر خودرو برای رفع مشکلات استفاده کند.
همچنین امکان فروش مجدد خودرو، یکی دیگر از محاسن و امتیازات تنظیم سند رسمی خودرو است چون فرد خریدار می تواند به راحتی با ارائه مدارک هویتی خود و اسناد رسمی خودرو برای انتقال و فروش آن اقدام کند.
مراحل قانونی برای الزام به تنظیم سند
مراحل قانونی برای الزام به تنظیم سند به این شکل است که پس از تنظیم مبایعه نامه اولیه خرید و فروش خودرو، یا فرد خریدار و فروشنده به اتفاق هم برای فک پلاک و انتقال سند خودرو به مراکز تعویض پلاک خودرو مراجعه می کنند یا فرد، فروشنده پس از تنظیم مبایعه نامه اولیه یک بند حاوی تاریخ مشخص برای تعویض پلاک و انتقال سند مالکیت در نظر گرفته و وکالت نامه لازم را برای انجام این کار در اختیار فروشنده قرار می دهد.
اما اگر فرد خریدار پس از در اختیار گرفتن وکالت نامه انتقال سند خودرو به هر دلیل در موعد مقرر اقدام به تعویض پلاک و انتقال سند نکند و دوباره برای انتقال سند خودرو یا فک پلاک به فروشنده مراجعه کند و او از انجام این کار شانه خالی کرده و به بهانه های مختلف این کار را انجام ندهد.
در این وضعیت اگر ارزش خودرو مورد نظر کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد فرد خریدار باید برای طرح شکایت به شورای حل اختلاف مراجعه کند و اگر ارزش خودرو معامله شده بیش از ۲۰ میلیون تومان باشد او باید برای احقاق حق به شعب مختلف دادگاه مراجعه نماید.
طرح دعوا برای الزام به تنظیم سند به این شکل است که فرد خریدار باید با در دست داشتن مدارک لازم مثل مبایعه نامه، وکالت نامه و غیر به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و اقدام به تنظیم دادخواست الزام به تنظیم سند خودرو نماید.
در ادامه زمان جلسات رسیدگی به این دعوا مشخص شده و طرفین باید در موعد مقرر برای رسیدگی به شعبه مورد نظر مراجعه کنند.
پس از بررسی پرونده و مدارک و شنیدن سخنان طرفین معامله اگر مشکلی وجود نداشته باشد حکم به نفع خریدار صادر می شود و فروشنده موکلف می شود برای اجرای حکم و انتقال سند یا فک پلاک اقدام کند. در غیر این صورت، انتقال سند و فک پلاک خودرو پس از صدور حکم به وسیله نماینده دادگاه انجام می شود.
مدارک لازم برای دادخواست الزام به تنظیم سند خودرو
مدارک لازم برای دادخواست الزام به تنظیم سند خودرو باید آماده گردد تا با ارائه آن به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی بتوان به صورت قانونی انتقال سند و تعویض پلاک خود رو را انجام داد.
از جمله مدارکی که برای دادخواست الزام به تنظیم سند خودرو باید آماده شود می توان به مدارکی مانند مدارک هویتی فرد خریدار، یکی از نسخ اصلی مبایعه نامه خرید خودرو حاوی میزان ثمن معامله و چگونگی پرداخت آن، حضور شاهد در صورت شفاهی بودن معامله، ارائه اسناد و مدارک مربوط به خودرو، اصل بیمه نامه معتبر شخص ثالث، کارت سوخت، برگ سبز خودرو، برگ پرداخت عوارض خودرو و غیر اشاره کرد.
نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند خودرو و فک پلاک
مشاهده نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند خودرو و فک پلاک می تواند برای افرادی که درگیر در این گونه پرونده ها هستند مفید باشد.
لذا در ادامه نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند خودرو و فک پلاک برای آشنایی مخاطبان آورده می شود.
نمونه دادخواست الزام به تنظیم سند خودرو و فک پلاک
نام و مشخصات خواهان یا خریدار ……..
نام و مشخصات خوانده یا فروشنده …….
نام و نام خانوادگی وکیل در صورت استفاده از وکیل …………
موضوع یا خواسته و بهای آن
الزام به تنظیم سند خودرو …… به شماره ….. و ثمن …. . … ریال به انضمام کلیه خسارات قانونی
دلایل تنظیم دادخواست
قرارداد یا بیع نامه، جلب نظر کارشناس و سایر مدارک
شرح دادخواست
ریاست محترم دادگاه عمومی حقوقی مجتمع قضایی …….
با سلام و احترام
اینجانب به وکالت از خواهان به استحضار می رساند
موکل اینجانب مستنداً به تصویر مبایعه نامه پیوست، در تاریخ …….. اقدام به خریداری ۶ دانگ یک دستگاه خودرو سواری ……. مدل …… به شماره شاسی ……… شماره موتور ………. از خوانده نموده است که در حال حاضر شماره انتظامی ………. متعلق به خوانده بر روی خودرو نصب می باشد. خوانده مستنداً به تصویر وکالت نامه کاری پیوست به شماره …… مورخه …… تنظیمی در دفترخانه اسناد رسمی ……….. در خصوص تعویض پلاک به مدت دو ماه به موکل اینجانب، وکالت می دهد، اما به دلیل توقیف خودرو توسط همسر خوانده در اجرای ثبت مهریه، امکان تعویض پلاک در مدت مقرر میسر نمی شود و وکالت نامه مزبور منقضی می گردد. اکنون بر اساس دادنامه پیوست به شماره ……… مورخ ……. اصداری از شعبه ………. دادگاه عمومی حقوقی تهران، مالکیت موکل بر خودرو مورد نظر به اثبات رسیده است. لذا الزام خوانده به تعویض پلاک و تنظیم سند مالکیت خودرو توسط پلیس راهنمایی و رانندگی مورد استدعا می باشد.
هزینه الزام به تنظیم سند خودرو
هزینه الزام به تنظیم سند خودرو مثل دیگر دعاوی اموال منقول بر اساس میزان خواسته خواهان محاسبه می شود.
در حال حاضر هزینه دادرسی الزام به تنظیم سند خودرو در صورتی که ارزش خودرو کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد دو و نیم درصد ارزش آن مال است و اگر ارزش مال یا خودرو مورد نظر بیش از ۲۰ میلیون تومان باشد سه و نیم درصد از ارزش آن مال یا خودرو به عنوان هزینه دادرسی الزام به تنظیم سند خودرو محاسبه شده و در نظر گرفته می شود که به این هزینه، هزینه های متفرقه مثل کپی مدارک، خرید پوشه، هزینه تنظیم دادخواست و غیره نیز اضافه می گردد.
الزام به تنظیم سند خودرو چقدر طول میکشد؟
زمان مشخص و دقیقی برای الزام به تنظیم سند خودرو وجود ندارد و نمی توان یک محدوده زمانی مشخص را برای این کار لحاظ نمود.
به عبارت دیگر معیار و میزان مشخصی برای تعیین زمان یک دادرسی حقوقی وجود ندارد و نمی توان زمان لازم برای الزام به تنظیم سند خودرو را به روشنی و دقیق مشخص کرد.
اما با مقایسه زمان تعیین تکلیف، یک چنین پرونده هایی می توان به صورت تقریبی زمان لازم برای به سرانجام رسیدن آن ها را مشخص کرد.
معمولاً کارشناسان حقوقی فاصله زمانی برای به سرانجام رسیدن پرونده ها و دعاوی الزام به تنظیم سند خودرو را ۴ تا ۵ ماه تخمین می زنند.
سخن پایانی
الزام به تنظیم سند خودرو و فک پلاک فرآیندی است که طی آن فروشنده ملزم می شود تعهدات توافق شده در قرارداد فروش و انتقال سند مالکیت یا فک پلاک خودرو را در موعد مقرر انجام داده و خودرو را به نام فرد خریدار منتقل کند.
به عبارت دیگر وقتی فروشنده، خودرو را بر اساس یک قرارداد یا مبایعه نامه اولیه به فرد دیگر منتقل می کند. برای آنکه خریدار یا فروشنده از انتقال سند یا فک پلاک خودرو شانه خالی نکرده و به تعهدات خود عمل کند، در قرارداد فی مابین، بندی گنجانده می شود که طی آن، خریدار یا فروشنده ملزم به تنظیم سند و فک پلاک در موعد مقرر می شوند.
در نتیجه پس از تنظیم قرارداد اولیه فروش خودرو اگر خریدار یا فروشنده به هر دلیل نسبت به انتقال سند خودرو یا فک پلاک در موعد مقرر اقدام نکند فروشنده یا خریدار میتواند با در دست داشتن مدارک لازم برای الزام طرف مقابل به تنظیم سند خودرو و فک پلاک به شکل قانونی اقدام کند.