جهت مشاره تلفنی رایگان با وکیل اسدی با شماره زیر تماس بگیرید:

مجازات شهادت دروغ

شرایط تحقق جرم شهادت دروغ

شهادت کذب یکی از انواع جرائمی است، که در قوانین کشور ما، شامل مجازات می گردد. همانطور که می دانید شهادت به معنای گواهی دادن به نفع یا ضرر دیگران، در مراجع قضایی گفته می شود. شهادت در واقع یکی از ادله اثبات دعوا می باشد. یعنی به واسطه آن می توان حقانیت یا مجرم بودن اشخاص را اثبات نمود. حال گاهی فردی بر خلاف مسئله ای که شاهد آن بوده است و به دروغ، در دادگاه شهادت می دهد.

به این امر شهادت کذب گفته می شود. شهادت کذب و دروغین افراد، می تواند در نتیجه دادرسی پرونده ها، تاثیر بسزایی داشته باشد. گاهی دیده می شود افراد در قبال دریافت پول، اقدام به شهادت دروغ می نمایند‌‌. در هر حال این عمل به هر شیوه ای که صورت گیرد، جرم  بوده و مجرم مطابق قانون مجازات خواهد گردید.

همچنین افرادی که مرتکب شهادت کذب می شوند، نمی توانند هیچ دلیل موجهی برای تبرئه خود به دادگاه ارائه نمایند. چرا که در هنگام شهادت دادن، شاهد مقابل تمامی مقامات رسمی، سوگند یاد می کند که به جز حقیقت چیزی به زبان نیاورد. در نتیجه اگر اقدام به شهادت کذب و دروغین نماید، کاملا از عمل خود‌ آگاه بوده، و بدون شک مجازات قانونی شامل حال او خواهد گردید.

 

مطلب پیشنهادی : وکیل کیفری

 

حال برای تحقق هر نوع جرمی، شرایطی وجود دارد. جرم شهادت کذب نیز از این قاعده مستثنی نیست، و برای تحقق آن‌ دو شرط مهم توسط قانونگذار تعیین گردیده است. در ادامه به بررسی شروط تحقق این نوع جرم پرداخته ایم:

  • شهادت در مقابل مقامات رسمی

شهادت دروغ می بايست حتما در مقابل مقامات رسمی مثل ریاست دادگاه ارائه شود. در غیر این صورت جرم تلقی نخواهد شد. به عنوان مثال اگر فردی در مقابل شخصی که دارای صلاحیت های لازم نیست، اقدام به شهادت دادن کذب نماید، مجرم تلقی نمی شود.

  • شهادت در مراجع قضایی

شهادت دادن مجرم حتما باید در مراجع قضایی مثل دادگاه، دادسرا و ….انجام گیرد. پس اگر شهادت در مراکزی مثل کلانتری، پاسگاه و نیروی انتظامی و ….ارائه گردد، به عنوان جرم تلقی نمی آید.

مجازات شهادت دروغ

مجازات شهادت دروغ

شهادت کذب از جمله جرائمی است، که قانونگذار مجازات نسبتا سنگینی را برای آن وضع نموده است. در صورتی که این جرم در دادگاه به اثبات برسد، مجازات مندرج در قانون، فورا در خصوص مجرم اعمال خواهند گردید. در درجه اول مجازات شهادت کذب مابین سه و ماه و یک روز تا دو سال حبس بوده، و می تواند جزای نقدی تا ۱۲میلیون ریال را نیز در پی داشته باشد.

 معمولا امکان تخفیف در مجازات نیز، در خصوص جرم شهادت دروغ وجود ندارد. اما مجازات شهادت کذب تنها به همین یک مورد ختم‌ نمی شود. اگر شهادت کذب و دروغین شاهدین، موجب شود که فردی به نا‌حق به مجازات حد محکوم‌ گردد، همان مجازات حد در خصوص شاهدین نیز اعمال خواهد شد. به عنوان مثال اگر فردی به دروغ به قابل بودن شخصی دیگر در دادگاه شهادت دهد، ممکن است قاضی حکم‌ اعدام را برای متهم به قتل صادر نماید.

حال‌ اگر بعد ها اثبات شود که شهادت کاملا کذب و دروغین بوده است، مامورین اجرا و مقام قضایی مسئولیتی در این قبال نخواهند داشت. بلکه مطابق قانون افرادی که مرتکب شهادت دروغ شده اند، به همان مجازات حد فرد بی گناه محکوم می شوند. یعنی حکم اعدام در خصوص شاهدین نیز اجرا خواهد گردید.

جبران خسارات ناشی از شهادت کذب

شهادت کذب و دروغین می تواند نتیجه دادرسی دادگاه را به طور کلی تغییر دهد. این جرم نه تنها موجب ضایع شدن حقوق افراد می گردد، بلکه گاها می تواند برخی خسارات را نیز در پی داشته باشد. برای مثال فردی ممکن است در دادگاه با وجود بی گناهی، متهم به شکستن خودروی دیگری شود. حال شاهد با وجود اینکه از بی گناهی شخص اطلاع دارد، علیه او در دادگاه شهادت می دهد.

 در این صورت دادگاه قطعا فرد متهم را به پرداخت خسارات خودرو محکوم می نماید. حال اگر بعد ها شهادت دروغ ثابت شود، شاهد موظف است خسارات وارد آمده به آن شخص را نیز، به صورت تمام و کمال به او پرداخت نماید. در واقع این مورد نیز می تواند بخشی از مجازات افرادی باشد، که اقدام به شهادت کذب نموده اند‌‌.

مراحل شکایت و رسیدگی به جرم شهادت دروغ

رسیدگی به جرم شهادت کذب معمولا روند قانونی پیچیده ای دارد. چرا که اثبات این جرم در دادگاه قطعا کاری دشوار خواهد بود. در درجه‌ اول فرد شاکی می بايست دادخواستی مبنی بر شهادت کذب  طرح نموده، و به دادگاه ارائه نماید. در این مورد دعوا می بايست از نوع کیفری طرح شود. سپس ادله و مدارک‌ اثبات این جرم، می بايست توسط شاکی به دادگاه ارائه شوند. دادگاه بر اساس مدارک موجود به بررسی جرم شهادت دروغ می پردازد.‌

همچنین جلسات دادرسی نیز برگزار شده، تا شاهد متهم‌ گردیده نیز بتواند دفاعیات خود‌ را ارائه دهد.‌ چنانچه این جرم در دادگاه اثبات گردد، شاهد به مجازات قانونی محکوم خواهد شد. روند رسیدگی به این جرم ممکن است چند‌ماه طول بکشد. برای کوتاه تر شدن زمان رسیدگی و عدم طی نمودن مراحل پیچیده و دشوار، توصیه می کنیم از همان‌ ابتدا در این خصوص از یک وکیل کاردان کمک ‌بگیرید.

محبوب‌ترین مقالات
خدمات ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up
مشاوره تلفنی رایگان