متعارف است که طبق رسوم در زمان عقد نکاح برای زن مهریه تعیین شود که به این معناست که مرد، متعهد میشود مالی را در ازای ازدواج به زن بدهد و مرد موظف است این دین را به زن بپردازد، بنابراین در جواب این سوال که آیا فوت یا مرگ زن مهریه وی را ساقط میکند؟ باید گفت خیر؛ زیرا مهریه دینی است که بر ذمه مرد قرار گرفته و با فوت زن باطل نمیشود، به همین دلیل در صورت فوت کردن زن، شوهر وی مکلف است در صورت درخواست ورثه، این مهریه یا صداق را به ورثه زوجه متوفی مانند فرزندان یا والدین وی پرداخت کند.

طبق ماده ۹۴۰ قانون مدنی، هر کدام از زن و شوهر پس از مرگ، از آن‌ یکی ارث می‌برد.

نکته: حق مهریه زن فوت شده تنها اختصاص به زن دائم ندارد؛ بنابراین اگر زنی با عقد موقت یا صیغه نیز به زوجیت مردی در آمده باشد و فوت کند، باز هم ورثه اش میتوانند مهریه وی را مطالبه کنند که این موضوع در مقاله مهریه زن در عقد موقت به صورت کامل توضیح داده شده است.

مهریه زن متوفی به چه کسانی میرسد؟

مانند هر مال دیگر که به زن تعلق دارد، مهریه زن نیز پس از فوت به ورثه‌ی وی تعلق می‌گیرد. با توجه به این که یکی از حقوق زن پس از ازدواج مهریه‌ی او است، در صورتی که این حق را در زمان حیات از همسر خود دریافت نکرده باشد، در زمان پس از مرگ وی، تمامی وراث وی طبق قانون می‌توانند آن را از زوج و یا از اموال ماترک وی مطالبه نمایند. به طور معمول وراث زوجه پس از مرگ برای دریافت سهم از مهریه را افراد زیر تشکیل می‌دهند:

  1. زوج: اگر تنها ورثه‌ی زن، همسرش باشد، تمام اموال زن از جمله مهریه به همسر به او تعلق می‌یابد و اگر تنها وارث وی نباشد، طبق قوانین انحصار وراثت، مالک بخشی از مهریه خواهد بود.
  2. پدرو مادر زوجه: در صورتی که پدر و مادر زن در قید حیات باشند، از مهریه زن ارث می‌برند.
  3. فرزندان: فرزندان طبق قانون جزو وارثین محسوب شده و می‌توانند سهم الارث خود را طبق سهم مشخص شده از مهریه مادر مطالبه نمایند.

فرمول محاسبه مهریه زن بعد از فوت زن

دریافت مهریه به نرخ روز بر اساس ماده 1082 قانون مدنی مقرر شده است که بر اساس آن، چنانچه مهریه وجه رایجی مانند پول نقد باشد، مهریه متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه در زمان پرداخت مهریه نسبت به سال اجرای عقد، محاسبه و پرداخت میشود که این موضوع تحت عنوان مهریه به نرخ روز شناخته میشود.

در واقع ، به دلیل تورم موجود در کشور، اگر مهریه زوجه وجه رایج (و نه مثلا سکه بهار آزادی یا خانه و …) بود، می توان بر اساس ارزشی که روز پرداخت مهریه دارد، آن را مطالبه و دریافت کرد. مرد نیز در صورتی که شرایط لازم برای پرداخت مهریه زن را نداشته باشد، می تواند اعسار از مهریه را اعلام کند.

در چه صورت مهریه بعد از فوت زن قسطی پرداخت می‌شود؟

مهریه بعد از فوت زن نیز جزو دارایی‌های زوجه محسوب می‌شود و به ورثه می‌رسد. ورثه زن می‌توانند به نسبت سهم خود از این دارایی‌ها، آن را مطالبه کنند. شوهر نیز در صورت رابطه زوجیت ارث می‌برد. با توجه به اینکه پرداخت مهریه بعد از فوت زن، بستگی به توان مالی زوج دارد، اگر زوج توان پرداخت مهریه زن فوت‌ شده خود را نداشته یا توان مالی او ضعیف باشد و نتواند آن را یک‌جا پرداخت کند، می‌تواند درخواست اعسار بدهد و مهریه را تقسیط کند.

در صورت تمایل به دریافت مشاور حقوقی تلفنی با شماره ۰۹۱۲۳۵۷۶۰۳۷ تماس حاصل فرمایید، با مشورت و راهنمایی وکیل مهریه در تهران زودتر به نتیجه خواهید رسید.

مدارک لازم برای مطالبه مهریه پس از فوت زن

وارثین زوجه باید مدارکی مانند گواهی حصر وراثت و عقدنامه زوجه به پیوست دادخواست خود، تقدیم دادگاه کنند.
حتی در شرایطی مانند قتل زوجه، مهریه ساقط نمی‌شود و ورّاث می‌توانند به مطالبه و وصول آن اقدام کنند. تنها نکته در این قسمت این است که در صورتی که زوجه توسط زوج به قتل رسیده باشد، از سهم الارث مهریه محروم خواهد شد.
در صورتی که زوجه فوت شده باشد، مهریه به وراث به ارث می‌رسد؛ در این حالت ورثه مستحق دریافت اصل مبلغ مندرج در عقدنامه و نه ارزش روز آن به عنوان مهریه هستند. به دلیل این که این حق برای زوجه در نظر گرفته شده نه وراث وی، بنابراین این مبلغ بر مبنای ارزش روز محاسبه نمی‌شود.

2.2/5 - (4 امتیاز)
مطالب مرتبط

1 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام. خسته نباشی مادر فوت کند بعد بچه می‌تواند مهریه که مال مادرش باشد بگیرد مدارک هم دست شوهر باشد به بچه هاش بگه بهتون نمیدم یا گم شدن چجوریه تشکر

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

فهرست
مشاوره تلفنی رایگان