جهت مشاره تلفنی رایگان با وکیل اسدی با شماره زیر تماس بگیرید:

متعارف است که طبق رسوم در زمان عقد نکاح برای زن مهریه تعیین شود که به این معناست که مرد، متعهد میشود مالی را در ازای ازدواج به زن بدهد و مرد موظف است این دین را به زن بپردازد، بنابراین در جواب این سوال که آیا فوت یا مرگ زن مهریه وی را ساقط میکند؟ باید گفت خیر؛ زیرا مهریه دینی است که بر ذمه مرد قرار گرفته و با فوت زن باطل نمیشود، به همین دلیل در صورت فوت کردن زن، شوهر وی مکلف است در صورت درخواست ورثه، این مهریه یا صداق را به ورثه زوجه متوفی مانند فرزندان یا والدین وی پرداخت کند.

طبق ماده ۹۴۰ قانون مدنی، هر کدام از زن و شوهر پس از مرگ، از آن‌ یکی ارث می‌برد.

نکته: حق مهریه زن فوت شده تنها اختصاص به زن دائم ندارد؛ بنابراین اگر زنی با عقد موقت یا صیغه نیز به زوجیت مردی در آمده باشد و فوت کند، باز هم ورثه اش میتوانند مهریه وی را مطالبه کنند که این موضوع در مقاله مهریه زن در عقد موقت به صورت کامل توضیح داده شده است.

مهریه زن متوفی به چه کسانی میرسد؟

مانند هر مال دیگر که به زن تعلق دارد، مهریه زن نیز پس از فوت به ورثه‌ی وی تعلق می‌گیرد. با توجه به این که یکی از حقوق زن پس از ازدواج مهریه‌ی او است، در صورتی که این حق را در زمان حیات از همسر خود دریافت نکرده باشد، در زمان پس از مرگ وی، تمامی وراث وی طبق قانون می‌توانند آن را از زوج و یا از اموال ماترک وی مطالبه نمایند. به طور معمول وراث زوجه پس از مرگ برای دریافت سهم از مهریه را افراد زیر تشکیل می‌دهند:

  1. زوج: اگر تنها ورثه‌ی زن، همسرش باشد، تمام اموال زن از جمله مهریه به همسر به او تعلق می‌یابد و اگر تنها وارث وی نباشد، طبق قوانین انحصار وراثت، مالک بخشی از مهریه خواهد بود.
  2. پدرو مادر زوجه: در صورتی که پدر و مادر زن در قید حیات باشند، از مهریه زن ارث می‌برند.
  3. فرزندان: فرزندان طبق قانون جزو وارثین محسوب شده و می‌توانند سهم الارث خود را طبق سهم مشخص شده از مهریه مادر مطالبه نمایند.

فرمول محاسبه مهریه زن بعد از فوت زن

دریافت مهریه به نرخ روز بر اساس ماده 1082 قانون مدنی مقرر شده است که بر اساس آن، چنانچه مهریه وجه رایجی مانند پول نقد باشد، مهریه متناسب با تغییر شاخص قیمت سالانه در زمان پرداخت مهریه نسبت به سال اجرای عقد، محاسبه و پرداخت میشود که این موضوع تحت عنوان مهریه به نرخ روز شناخته میشود.

در واقع ، به دلیل تورم موجود در کشور، اگر مهریه زوجه وجه رایج (و نه مثلا سکه بهار آزادی یا خانه و …) بود، می توان بر اساس ارزشی که روز پرداخت مهریه دارد، آن را مطالبه و دریافت کرد. مرد نیز در صورتی که شرایط لازم برای پرداخت مهریه زن را نداشته باشد، می تواند اعسار از مهریه را اعلام کند.

در چه صورت مهریه بعد از فوت زن قسطی پرداخت می‌شود؟

مهریه بعد از فوت زن نیز جزو دارایی‌های زوجه محسوب می‌شود و به ورثه می‌رسد. ورثه زن می‌توانند به نسبت سهم خود از این دارایی‌ها، آن را مطالبه کنند. شوهر نیز در صورت رابطه زوجیت ارث می‌برد. با توجه به اینکه پرداخت مهریه بعد از فوت زن، بستگی به توان مالی زوج دارد، اگر زوج توان پرداخت مهریه زن فوت‌ شده خود را نداشته یا توان مالی او ضعیف باشد و نتواند آن را یک‌جا پرداخت کند، می‌تواند درخواست اعسار بدهد و مهریه را تقسیط کند.

در صورت تمایل به دریافت مشاور حقوقی با شماره ۰۹۱۲۳۵۷۶۰۳۷ تماس حاصل فرمایید، با مشورت و راهنمایی وکیل مهریه در تهران زودتر به نتیجه خواهید رسید.

مدارک لازم برای مطالبه مهریه پس از فوت زن

وارثین زوجه باید مدارکی مانند گواهی حصر وراثت و عقدنامه زوجه به پیوست دادخواست خود، تقدیم دادگاه کنند.
حتی در شرایطی مانند قتل زوجه، مهریه ساقط نمی‌شود و ورّاث می‌توانند به مطالبه و وصول آن اقدام کنند. تنها نکته در این قسمت این است که در صورتی که زوجه توسط زوج به قتل رسیده باشد، از سهم الارث مهریه محروم خواهد شد.
در صورتی که زوجه فوت شده باشد، مهریه به وراث به ارث می‌رسد؛ در این حالت ورثه مستحق دریافت اصل مبلغ مندرج در عقدنامه و نه ارزش روز آن به عنوان مهریه هستند. به دلیل این که این حق برای زوجه در نظر گرفته شده نه وراث وی، بنابراین این مبلغ بر مبنای ارزش روز محاسبه نمی‌شود.

محبوب‌ترین مقالات
خدمات ما

16 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • سلام. خسته نباشی مادر فوت کند بعد بچه می‌تواند مهریه که مال مادرش باشد بگیرد مدارک هم دست شوهر باشد به بچه هاش بگه بهتون نمیدم یا گم شدن چجوریه تشکر

    پاسخ
    • خجالت از پدر

      پاسخ
    • خجالت بکش میخوای ازپدرت مهریه بگیری خاک بر سرت

      پاسخ
      • فضول شناس
        28 فروردین 1403 02:38

        شما ببخشیدش امام‌نقی فصول السلام ،نمیدونست تو خدا هستی و حکم میدی حق رو بدن یا ندن….
        خدا خر رو شناخت و بهش شاخ نداد…
        گربه مسکین اگر پر داشتی
        تخم گنجشک از جهان برداشتی

        پاسخ
    • ادمین (وکالتم)
      31 خرداد 1403 11:40

      برای گرفتن مهریه بعد از فوت زن مدارک خاصی نیاز نیست به این معنا که فرزندان، پدر یا مادر زن فوت شده می ‌توانند با در دست داشتن مدارک هویتی به دفترخانه محل ثبت ازدواج مراجعه کرده و خواستار دریافت گواهی ازدواج مادر یا فرزند خود شوند. سپس با در دست داشتن این گواهی به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و نسبت به تنظیم و ثبت دادخواست گرفتن مهریه بعد از فوت مادر یا فرزند اقدام کنند.

      پاسخ
  • سلام خسته نباشید یکی از نزدیکانم همسرشون خودکشی کرده در خانه پدرش البته در عقد بودن یعنی نامزدی ولی خانم باکره نبوده چون مطلقه بود . و چند بار خانم سابقه خودکشی داشته که این آقا چیزی نگفتن .حالا بعد هشت سال از فوت خانم خانواده اش برای مهریه شکایت کردند میزان مهریه 72سکه بوده چند سکه باید این آقا پرداخت کنه .و سوالی دیگر اینکه این آقا میتواند از این خانواده شکایت کنه بابت نگفتن سابقه خودکشی دخترشان .ماشین آقا توقیف شده تنها دارای آقا آیا مهریه قسط بندی میشه یا دادگاه ماشین گرفته .یکسره میگیره برای مهریه .

    پاسخ
    • فضول سر کوچه
      28 فروردین 1403 02:44

      سلام.بابت نگفتن بیماری نمیتونه کاری انجام بده و مانع از پرداخت بشه اما چون در زمان عقد بوده و بتونه ثابت کنه دخول نکرده فقط نصف مهریه رو باید بده و اینکه از همون نصف مهریه باز بخودش نصف اون ارث میرسه که همان میشه یک چهارم مهریه و با دادخواست اعسار می‌تونه اقساطی پرداخت کنه و یه راهی هم هست که فراموش کردم که می‌تونه مدعی بخشش مهریه بشه

      پاسخ
    • فضول کوچه
      28 فروردین 1403 02:44

      سلام.بابت نگفتن بیماری نمیتونه کاری انجام بده و مانع از پرداخت بشه اما چون در زمان عقد بوده و بتونه ثابت کنه دخول نکرده فقط نصف مهریه رو باید بده و اینکه از همون نصف مهریه باز بخودش نصف اون ارث میرسه که همان میشه یک چهارم مهریه و با دادخواست اعسار می‌تونه اقساطی پرداخت کنه و یه راهی هم هست که فراموش کردم که می‌تونه مدعی بخشش مهریه بشه

      پاسخ
    • مهریه بعد از مرگ شوهرش به چه طریقی مطالبه کنیم وزن هم فوت کند مهریه به فرزندان خودش انتقال می‌یابد ضمن فرزندان بزرگسالان وچگونه می‌شود اقدام کرد

      پاسخ
      • سلام لطفا مقاله مهریه بعد از فوت همسر را مطالعه کنید

        پاسخ
      • مهریه بعد از مرگ شوهر قابل مطالبه است به این معنا که در صورت مطالبه مهریه از سوی همسر متوفی، ابتدا مهریه پرداخت می‌شود سپس نوبت به تقسیم میراث بین ورثه می ‌رسد. به عبارت ساده پرداخت مهریه زوجه، پس از مرگ همسر نسبت به حق و حقوق دیگر وراث در اولویت قرار دارد. اما در خصوص چگونگی محاسبه مهریه پس از مرگ زوجه، باید گفت مهریه زن متوفی اگر وجه رایج باشد به نرخ سال فوت محاسبه می شود و اگر متوفی دارای فرزند باشد، سهم پدر و مادر از مهریه یک ششم است و مابقی به فرزندان او می رسد در غیر این صورت یک سوم سهم مادر و دو سوم سهم پدر او می شود. برای دریافت مهریه زن متوفی باید مراحل انحصار وراثت انجام شود سپس وراث با در دست داشتن مدارک لازم برای تنظیم دادخواست مطالبه مهریه متوفی به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمایند.

        پاسخ
    • اگر زوج بتواند برای دادگاه اثبات کند که زوجه در دوران نامزدی و قبل از شروع زندگی مشترک زیر یک سقف فوت کرده و رابطه جنسی یا دخول بین آن‌ها وجود نداشته است، مهریه زن فوت شده نصف می‌شود. در این شرایط چون فرزندی وجود ندارد نصف دیگر مهریه به پدر و مادر زوجه و شخص زوج یا شوهر می ‌رسد. به عبارت ساده چون دخول بین طرفین اتفاق نیفتاده و فرزندی به وجود نیامده است نصف ۷۲ سکه یعنی ۳۶ سکه به وراث می ‌رسد. از این ۳۶ سکه به دلیل نبودن فرزند ۱۸ سکه به زوج به عنوان یکی از وراث تعلق می‌گیرد و ۱۸ سکه مابقی به پدر و مادر زوجه عنوان حق ارث داده می‌شود. وضعیت ۱۸ سکه تعلق گرفته به پدر و مادر زوجه هم به این شکل است که یک سوم این تعداد به مادر و دو سوم آن به پدر زوجه تعلق می‌گیرد. در این شرایط اگر زوج درخواست اعسار خود از پرداخت ۱۸ سکه باقیمانده را به مرجع رسیدگی کننده ارائه دهد در صورتی که مدارک ارائه شده برای اعسار از سوی مرجع رسیدگی کننده تایید گردد پرداخت این مقدار به پدر و مادر زوجه قسط‌ بندی شده و زوج در یک پروسه زمانی مشخص مقدار تعیین شده را پرداخت می کند. در مورد نگفتن سابقه خودکشی فرد فوت شده هم باید به این نکته اشاره کرد که به دلیل بی ارتباط بودن این امر به دریافت مهریه و گذشت زمان نسبتاً طولانی از آن تاریخ امکان پیگیری وجود ندارد و پیگیری آن نمی‌ تواند تغییری در پرداخت مهریه ایجاد کند.

      پاسخ
  • سلام مادر من فوت شده و پدرم بعد از فوت مادرم دوبار ازدواج کرده و الان میخوان خانه ای که متعلق به مادرم بوده به همسر سومش بده آیا فرزندان میتوانند درخواست مهریه مادرشان را بکنن
    از دو همسر بعدی فرزندی ندارد

    پاسخ
    • اگر خانه با سند یا با قولنامه معتبر در زمان حیات به مادر شما منتقل شده باشد فرد متوفی که مادر شماست صاحب خانه است و پدر شما نمی‌ تواند بدون طی شدن مراحل اداری و انجام انحصار و وراثت تا مشخص شدن وراث، خانه را به شخص دیگری منتقل نماید. چون وراث زوجه فوت شده در ملک مورد نظر شریک هستند و برای انتقال ملک به شخص ثالث باید رضایت آنها جلب شود. فرزند داشتن پدر شما از ازدواج های بعدی او تاثیری در شرایط ملک متعلق به مادر فوت شده شما ندارد و در صورتی که پدر شما فوت کند اگر فرزندانی وجود داشته باشد از پدر شما به عنوان صاحب حق ارث می برند. معمولا بر اساس قانون وراث زوجه فوت شده صاحب حق هستند و می ‌توانند پس از فوت مادر، مطالبه مهریه او را در دستور کار قرار دهند. در این شرایط اگر پدر و مادر زوجه فوت شده زنده باشند و فرزندی از او باقی مانده باشد یک ششم مهریه به والدین او و بقیه به فرزندان می ‌رسد اما اگر فرد متوفی فرزندی نداشته باشد یک سوم مهریه او به مادر و دو سوم آن به پدر منتقل می‌ شود.

      پاسخ
  • سلام زوجه فوت شده و فرزند صغیر دارد
    ورثه حین الفوت والدین و زوج و فرزندش بودند
    دادخواست مهریه دادند
    آیا پدر زوجه بعد فوت زوجه فوت کند
    باز هم به ورثه سهم مهریه می رسد

    پاسخ
    • مهریه حقی است که پس از خوانده شدن عقد نکاح به زن تعلق می گیرد و زوجه یا وراث او می ‌توانند این حق را از زوج طلب کرده و او موظف است آن را به صورت یکجا یا قسطی به آنها پرداخت نماید. به عبارت ساده زوجه از زمان جاری شدن عقد نکاح هر زمان که اراده کند می‌تواند مهریه خود را از زوج به صورت دوستانه یا به شکل قهری و قانونی طلب نماید. اما اگر زوجه پس از ازدواج فوت کند این حق از او سلب نشده و به وراث او یعنی والدین و فرزندان تعلق می گیرد. نحوه محاسبه مهریه پس از فوت زوجه به این شکل است که مهریه زن متوفی به نرخ سال فوت محاسبه شده و اگر فرد متوفی دارای فرزند باشد سهم والدین یا پدر و مادر او از مهریه یک ششم است و مابقی به فرزندان او می‌ رسد. اما اگر زوجه فرزند نداشته باشد یک سوم مهریه سهم مادر و دو سوم آن سهم پدر می‌شود. بنابراین اگر پدر زوجه قبل از فوت دادخواست مهریه را تنظیم کرده و به جریان انداخته باشد سهم مهریه پدر زوجه، در صورت پیگیری به وسیله بازماندگان بر اساس شرایط وراث محاسبه شده و به آن ها داده می‌شود.

      پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up
مشاوره تلفنی رایگان