جهت مشاره تلفنی رایگان با وکیل اسدی با شماره زیر تماس بگیرید:

اعتراض به رای دادگاه در دفاتر خدمات قضایی

اعتراض به رای دادگاه در دفاتر خدمات قضایی، در صورتی، ممکن است که  این حق برای طرفین دعوا در نظر گرفته شده باشد و آن ها بتوانند به رای صادر شده اعتراض کنند. به عبارت دیگر پس از صدور رای دادگاه بدوی،  طرف معترض، در صورت وجود حق اعتراض، می ‌بایست در فرصت قانونی ۲۰ روزه، از زمان ابلاغ رای قطعی دادگاه، برای افراد داخل کشور و فرصت دو ماهه، برای افراد خارج از کشور، با در دست داشتن مدارک لازم به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنند تا لایحه اعتراض ثبت گردیده و لایحه ثبت شده برای رسیدگی به شعبه مورد نظر ارسال گردد.

روش های اعتراض به رای دادگاه

بر اساس قانون، اگر طرفین دعوا به رای دادگاه بدوی، اعتراض داشته باشند می توانند پس از ابلاغ رای در فاصله زمانی تعیین شده به آن اعتراض کنند. روش های اعتراض به رای دادگاه شامل دو روش عادی و فوق العاده می شود که در ادامه به صورت مختصر به آنها اشاره می‌ گردد.

  • روش عادی اعتراض به رای دادگاه بدوی

روش های عادی اعتراض به رای دادگاه بدوی  شامل وا خواهی، و تجدید نظرخواهی است. در روش وا خواهی فردی که به صورت غیابی بر علیه او رای صادر شده است می تواند در فاصله زمانی تعیین شده به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و نسبت به ثبت لایحه اعتراض خود اقدام کند.

همانطور که گفته شد تجدید نظرخواهی یکی دیگر از روش های عادی برای اعتراض به رای دادگاه بدوی است، به این معنا که طرفین دعوا در پرونده های قضایی مختلف که امکان اعتراض به آنها وجود دارد می توانند پس از ابلاغ رای دادگاه بدوی در مدت قانونی تعیین شده به رای صادر شده اعتراض کنند.

  • روش های فوق العاده برای اعتراض به رای دادگاه

فرجام خواهی، اعاده دادرسی و اعتراض شخص ثالث نیز از روش های فوق العاده اعتراض به رای دادگاه است. به این معنا که  اگر رای صادر شده از سوی دادگاه تجدید نظر با مقررات قانونی و موازین شرعی مطابقت نداشته باشد طرفین معترض می توانند با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی و تنظیم لایحه فرجام خواهی خواستار بررسی رای صادر شده در دیوان عالی کشور شوند.

در این وضعیت اگر دیوان عالی کشور تشخیص دهد که رای صادر شده با مقررات قانونی و موازین شرعی تطابق ندارد رای صادر شده نقض گردیده و پرونده برای رسیدگی مجدد به دادگاه هم عرض ارسال می شود.

اعاده دادرسی به معنای آن است که همان مرجع صادر کننده رای به دلیل ابهامات قانونی موجود در پرونده یا وجود مدارک جدید، باید دوباره  به پرونده مورد نظر رسیدگی کند.

اعتراض شخص ثالث یکی دیگر از روش های اعتراض فوق العاده است که در آن نتیجه پرونده برای غیر و شخص ثالث نیست اما ممکن است رای صادر شده اثراتی در کار یا زندگی شخص ثالث داشته باشد در این وضعیت شخص ثالث می تواند به رای صادره اعتراض کرده و خواستار تجدید نظر شود.

نکته قابل ذکر آن است که در همه روش های عادی و فوق العاده اعتراض آن است که فرد معترض یا نماینده قانونی او برای ثبت اعتراض باید  ابتداء با در دست داشتن مدارک لازم به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنند تا اعتراض تنظیم و ثبت شود و به نهادهایی رسیدگی کننده ارسال گردد.

لایحه اعتراض چیست و چه کاربردی؟

لایه اعتراض به متنی گفته می شود که  از سوی فرد معترض برای اعتراض به رای دادگاه تنظیم و ثبت می شود.

قانونگذار حق اعتراض به نتیجه رای دادگاه  را در پرونده های مختلف برای حفاظت از حق و حقوق شهروندان به رسمیت شناخته است و طرفین پرونده در صورتی که از رای صادره و نتیجه اعلام شده ناراضی باشند می توانند پس از ابلاغ رای در فاصله زمانی مشخص شده به رای دادگاه اعتراض کنند.

درگذشته روال اعتراض به رای پرونده های مختلف به این شکل بود که فرد معترض به شعب دادگاه رسیدگی کننده مراجعه کرده و اقدام به ثبت اعتراض خود می نمود.

اما پس از راه اندازی دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، روال کار به این شکل است که افراد معترض به نتیجه پرونده، باید ابتدا به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کنند تا در صورت فراهم بودن شرایط نسبت به رای صادر شده اعتراض خود را  تنظیم  و ثبت نمایند و پرونده برای بررسی به شعب رسیدگی کننده ارسال شود.

فاصله زمانی اعتراض به رای دادگاه

اگر رای دادگاه بدوی به صورت حضوری صادر شده باشد فرد معترض می بایست در فاصله زمانی، ۲۰ روز از تاریخ ابلاغ رای برای اعتراض به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند، لازم به ذکر است که اگر در فاصله زمانی تعیین شده طرف معترض برای اعتراض به رای دادگاه بدوی اقدام نکند رای صادره قطعی شده و دیگر امکان اعتراض به آن وجود ندارد.

اما اگر رای صادر شده دادگاه بدوی به صورت غیابی باشد فرد معترض، ۴۰ روز از تاریخ ابلاغ رای فرصت دارد به رای صادر شده اعتراض نماید.

اما فاصله زمانی اعتراض به رای دادگاه بدوی برای کسانی که مقیم خارج از کشور هستند طولانی تر است و این افراد از تاریخ ابلاغ رای دادگاه بدوی، دو ماه یا ۶۰ روز فرصت دارند به رای صادر شده اعتراض نمایند و اگر در تاریخ تعیین شده برای اعتراض به رای صادر شده  اقدام نکنند رای صادر شده قطعی و قابل اجرا می باشد.

نحوه تنظیم لایحه اعتراض به چه شکل است؟

نحوه تنظیم لایحه اعتراض به این شکل است که فرد معترض برای تنظیم و ثبت اعتراض ابتدا باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند.

معمولا تنظیم لایحه اعتراض در موضوعاتی مثل تجدید نظرخواهی یا وا خواهی بدین شکل است که ابتدا فرد معترض باید مشخصات هویتی، آدرس و شغل خود را در بخش مربوطه به  وا خواه یا تجدید نظر خواه ثبت کند.

سپس مشخصات طرف مقابل را در بخش مربوط به تجدید نظر خوانده یا وا خوانده ثبت نماید. در ادامه باید بخش موضوع تنظیم شود به این معنا که موضوع شکایت با عبارت اعتراض به رای شماره …… و دیگر مشخصات رای صادر شده  ثبت گردد.

پس از آن نوبت به تنظیم بخش دلایل و منظمات می رسد که در آن باید دلایل و شواهد اثبات اعتراض مثل استشهادیه، مدارک تکمیلی و غیره درج شود.

لازم به ذکر است که ضمیمه کردن اصل یا کپی مصادیق دلایل و ضمائم  اعتراض به همراه لایحه  می تواند  راهگشا و تکمیل کننده لایحه اعتراض باشد.

در پایان، فرد تنظیم کننده لایحه اعتراض برای تنویر مرجع رسیدگی کننده، باید شرح اعتراض را با ذکر جهات مختلف  آن به همراه ذکر شماره دادنامه مورد اعتراض و شماره پرونده در آن درج کرده و ارائه دهنده اعتراض از دادگاه یا مرجع صالح، تقاضای رسیدگی به اعتراض ثبت شده را نماید.

پس از ثبت اعتراض در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، اعتراض ثبت شده برای رسیدگی به شعب مسئول یا هم عرض ارسال می شود تا در زمان مناسب به اعتراض ثبت شده رسیدگی گردد.

دلایل اعتراض به رای دادگاه

دلایل اعتراض به رای دادگاه با توجه به شرایط  پرونده ممکن است متفاوت باشد، اما مهم ترین دلایلی که با استناد به آن می توان به رای دادگاه اعتراض کرد می توان به مواردی مثل عدم رعایت قوانین و مقررات، عدم توجه به دلایل و مستندات، اشتباه در تشخیص موضوع و عدم صلاحیت دادگاه رسیدگی کننده اشاره کرد.

در تنظیم لایحه اعتراض، توجه به چه نکاتی مهم است؟

در تنظیم لایحه اعتراض، توجه به  برخی از نکات می تواند راهگشا بوده و از به بن بست رسیدن اعتراض جلوگیری کند. از جمله نکاتی که در تنظیم لایحه اعتراض باید به آن توجه شود.

می توان به مواردی مانند رعایت مهلت قانونی تعیین شده، استفاده از زبان حقوقی در تنظیم لایحه، دقت در ذکر دلایل و شواهد، ارائه مستندات کافی و محکم و مشاوره با وکیل با تجربه اشاره کرد.

سخن پایانی

اعتراض به رای دادگاه در دفاتر خدمات قضایی، زمانی میسر است که رای دادگاه بدوی صادر شده باشد و طرفین پرونده به رای صادره اعتراض داشته باشد.

در این وضعیت طرف معترض در فاصله زمانی ۲۰ روزه ( برای افراد داخل کشور) و دو ماهه( برای افراد مقیم خارج از کشور) باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند تا شرایط برای تنظیم و ثبت اعتراض به رای صادر شده وجود داشته باشد..

در ادامه اعتراض ثبت شده از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی برای بررسی به شعب رسیدگی کنند یا هم عرض ارسال می شود.

محبوب‌ترین مقالات
خدمات ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up
مشاوره تلفنی رایگان