ارث بری از فرزند فوت شده یک روال قانونی است که از آن برای تقسیم ماترک باقیمانده از فرد فوت شده و تقسیم آن بین بازماندگان استفاده می شود. به این معنا که با توجه به شرایط والدین و فرزندان فرد فوت شده حق السهم آن ها از ماترک باقیمانده مشخص شده و بین آن ها تقسیم می شود. به عبارت دیگر فرزند فوت شده اگر متاهل نباشد ماترک باقیمانده از او بین پدر و مادرش با نسبت مشخص شده قانونی تقسیم می گردد.
به این معنا که یک سوم از اموال فرزند فوت شده به مادر و دو سوم آن به پدر تعلق می گیرد. اما اگر فرزند فوت شده متاهل باشد ماترک او بین پدر، مادر، همسر و فرزندان با توجه به نسق و روال قانونی تقسیم می شود. به عبارت دیگر وقتی فرزند فوت شده متاهل باشد یک ششم ماترک او به پدر و مادر و بقیه آن به نسبت قانونی بین فرزندان دختر ، پسر و همسر تقسیم می شود.
قانون ارث فرزند فوت شده
قانون ارث فرزند فوت شده به دو بخش ارث فرزند فوت شده قبل از پدر و مادر و ارث فرزند فوت شده بعد از پدر و مادر تقسیم می شود.
به این معنا که اگر پدر و مادر زنده باشند و فرزند آنها فوت کند پدر و مادر از فرزند فوت شده ارث می برند و اگر فرزند فوت شده متاهل نباشد و فرزندی از او باقی نمانده باشد همه میراث به جا مانده بین پدر و مادر فرد فوت شده به نسبت قانونی تقسیم می شود.
اما اگر فرزند فوت شده متاهل باشد یک ششم اموال به پدر و مادر رسیده و بقیه آن بین وراث تقسیم می شود. همچنین اگر فرزند دختر یا پسر قبل از پدر یا مادر خود فوت کند به او و بازماندگانش از ماترک پدر و مادر ارث نمی رسد و اولاد یا نوادگان او نمی توانند از بقیه بازماندگان حق السهم ارث مطالبه کنند.
اما فوت فرزند دختر یا پسر اگر پس از فوت والدین، باشد و هنوز ارث و میراث بازمانده از فرد متوفی تقسیم نشده باشد. نوادگان فرد فوت شده برای گرفتن حق السهم او جایگزین شده و سهم الارث آن ها با توجه به معیارهای قانونی مشخص و تقسیم می شود.
-
ارث فرزند فوت شده قبل از پدر و مادر(در حالت وجود پدر و مادر)
معمولاً اگر فرزند قبل از پدر و مادر فوت کند چه متاهل و چه مجرد باشد به او یا نوادگانش حق السهمی از میراث به جای مانده از پدر و مادر نمی رسد و آنها نمی توانند حق السهم خود را در مراجع قانونی پیگیری نمایند.
مگر آنکه پدر و مادر در وصیّت نامه خود به پرداخت سهم الارث به بازماندگان فرزند فوت شده خود اشاره کرده باشند که در این وضعیت از یک سوم اموال پدر و مادر فوت شده به نوادگان فرزند فوت شده آنها حق سهم داده می شود.
هرچند در صورت فوت فرزند قبل از پدر و مادر به نوادگان او از ماترک پدر و مادر چیزی نمی رسد اما پدر و مادر از ماترک فرزند فوت شده خود ارث می برند و اگر فرزند متاهل نباشد یا فرزندی از او باقی نماند باشد همه میراث او به نسبت قانونی بین پدر و مادر تقسیم می شود اما اگر فرزند فوت شده متاهل باشد و فرزند یا فرزندانی از او باقی مانده باشد یک ششم اموال او به پدر و مادر و بقیه به بازماندگان تعلق می گیرد.
قانون ارث برای فرزند فوت شده قبل از پدر
قانون ارث برای فرزند فوت شده قبل از پدر به این شکل است که اگر فرزند قبل از پدر فوت کند به او یا نوادگانش ارث نمی رسد و وراث او نمی توانند حق السهم ارث پدر یا مادر فوت شده شان را از بازماندگان مطالبه نمایند.
البته باید به این نکته توجه داشت که اگر فرزند قبل از پدر خود فوت کند به پدر او از ماترک باقیمانده از فرزند ارث می رسد.
یعنی اگر فرزند فوت شده مجرد باشد تمام میراث باقیمانده به نسبت قانونی بین پدر و مادر تقسیم می شود و اگر متاهل بوده و فرزند داشته باشد یک ششم اموال باقیمانده از فرزند به پدر و مادر می رسد.
ارث فرزند فوت شده قبل از مادر
اگر فرزند زودتر از مادر فوت کند ارث میبرد؟ سوالی است که ممکن است ذهن مخاطبان یا خیلی از افراد را به خود مشغول کند.
در پاسخ به این سوال باید گفت که اولاد یا فرزندان فرد فوت شده قبل از مادر از او ارث نمی برند مگر آنکه از مادر وصیّت نامه ای به جای مانده باشد و در آن وصیّت نامه به پرداخت حق السهم بازماندگان فرد فوت شده اشاره شده باشد که در این وضعیت از یک سوم اموال به جای مانده حق بازماندگان فرزند فوت شده محاسبه و به آنها پرداخت می شود.5
-
ارث فرزند فوت شده بعد از پدر و مادر
ارث فرزند فوت شده بعد از پدر و مادر محفوظ است و فرزندان یا نوادگان او می توانند به جای فرزند فوت شده برای گرفتن ارث جایگزین شوند.
به عبارت دیگر وقتی فرزند بعد از پدر و مادر فوت کند و هنوز ماترک پدر و مادر تقسیم نشده باشد حق او از سهم الارث محفوظ است و نوادگان یا فرزندان او می توانند برای گرفتن سهم الارث پدر یا پدر بزرگ خود اقدام کنند و این امر در مورد ارث فرزند فوت شده بعد از مادر، پدر یا هر دو نفر آنها صدق می کند.
ارث فرزند فوت شده بعد از فوت پدر
ارث فرزند فوت شده بعد از فوت پدر به فرزندان یا نوادگان او می رسد. به این معنا که وقتی فرزند بعد از پدر فوت کند و هنوز ماترک پدر بین وراث تقسیم نشده باشد بازماندگان فرزند فوت شده می توانند برای مطالبه سهم الارث خود اقدام کنند. اما اگر فرزند بعد از پدر فوت کند و متاهل نباشد یا فرزندی از او باقی نماند ماترک باقیمانده از پدر بین بقیه وراث و فرزندان تقسیم می شود.
◁◁ مطلب پیشنهادی: ندادن ارث به یکی از فرزندان
چرا به فرزند فوت شده ارث نمی رسد؟
وقتی فرزند قبل از پدر فوت می کند از او ارث نمی برد چون کسی که فوت کند مالک اموال خود نیست چه رسد به آنکه مالک اموال دیگران باشد.
بنابراین در اسلام بر اساس آیات قرآن و روایات اسلامی به فرزند فوت شده و نوادگان او قبل از فوت پدر یا پدربزرگ ارث نمی رسد و آنها نمی توانند سهم الارث خود را از بازماندگان مطالبه کنند.
اما در صورتی که همه فرزندان یک پدر قبل از او فوت کنند نوادگان یا نوه های او که طبقه دوم وراث هستند پس از فوت پدربزرگ وارث او محسوب شده و از پدربزرگ خود ارث می برند.
◁◁ مطلب پیشنهادی: گرفتن مهریه از سهم الارث پدر شوهر
جایگزینی نوادگان به جای فرزند فوت شده
جایگزین نوادگان به جای فرزند فوت شده زمانی محقق می شود که همه فرزندان یک فرد قبل از او فوت کرده باشند در این وضعیت میراث فرد فوت شده به طبقه دوم وراث او که نوادگان و نوه ها هستند تعلق می گیرد و آنها می توانند با طی کردن روال اداری و با توجه به معیارهای قانونی سهم الارث خود را با توجه به نوع جنسیت و ارتباط فامیلی با فرد فوت شده دریافت نمایند.
بنابراین جایگزینی نوادگان به جای فرزند فوت شده زمانی محقق می شود که فرد فوت شده فرزند دیگری نداشته باشد یا همه فرزندان او قبل از پدر یا مادر فوت کرده باشند در این صورت طبقه دوم وراث مستحق دریافت ماترک فرد فوت شده هستند و می توانند دریافت حق الارث خود را از طریق روال قانونی پیگیری نمایند.
در صورت تمایل به دریافت مشاوره تلفنی از وکیل انحصار وراثت با شماره ۰۹۱۲۳۵۷۶۰۳۷ تماس حاصل فرمایید، با مشورت و راهنمایی وکیل زودتر به نتیجه خواهید رسید.
سخن پایانی
ارث بری از فرزند فوت شده زمانی محقق میشود که فرزند قبل از پدر و مادر فوت کند. در این وضعیت اگر فرد فوت شده متاهل نباشد و فرزندی از او باقی نماند ماترک به جای مانده از او به پدر و مادر می رسد.
اما اگر فرد فوت شده زن و فرزند داشته باشد یک ششم میراث باقیمانده به پدر و مادر و بقیه آن به همسر و فرزندان می رسد.
قانون ارث فرزند فوت شده را به دو بخش ارث فرزند فوت شده قبل از پدر و مادر(در حالت وجود پدر و مادر) و ارث فرزند فوت شده بعد از پدر و مادر تقسیم می کند. قانون ارث برای فرزند فوت شده قبل از پدر به این شکل است که به فرزند و وراث او ارث نمی رسد و بازماندگان او نمی توانند حق و سهم ارث خود را مطالبه کنند.
ارث فرزند فوت شده قبل از مادر هم به همین شکل است که اگر فرزند قبل از مادر فوت کند به بازماندگان او سهم الارث از ماترک مادر نمی رسید.
جایگزینی نوادگان به جای فرزند فوت شده برای دریافت سهم الارث زمانی محقق میشود که همه فرزندان فرد فوت شده قبل از او فوت کرده باشند یا به جز فرزند فوت شده فرد مورد نظر، فرزند دیگری نداشته باشد.