بر اساس قانون طلاق بدون شاهد صحیح نیست و زمانی جاری شدن صیغه طلاق از اعتبار لازم برخوردار است که بر اساس قانون و شرح در حضور دو نفر مرد عاقل، عادل و بالغ به عنوان شاهد انجام شود. بر اساس ماده ۱۱۳۴ قانون مدنی صیغه طلاق زمانی معتبر است که در حضور حداقل دو نفر مرد عادل جاری شده و آن ها صیغه طلاق را به وضوح بشنوند. به عبارت دیگر بر اساس قانون و شرع در صورتی جاری شدن صیغه طلاق از اعتبار قانونی و شرعی برخوردار است که در حضور دو نفر مرد عادل و بالغ به عنوان شاهد خوانده شده و آنها به وضوح صیغه طلاق را شنیده و تایید نمایند در غیر این صورت جاری شدن صیغه طلاق از نظر شرعی و قانونی معتبر و پذیرفته نیست.
شاهد طلاق
شاهد طلاق به افرادی گفته می شود که بر اساس قانون و شرع باید در زمان خوانده شدن صیغه طلاق حضور داشته باشد و صیغه طلاق را به وضوح بشنوند در این وضعیت، صیغه طلاق جاری شده معتبر است و قابل ثبت و اجرا می باشد.
به عبارت دیگر برای آنکه صیغه طلاق جاری و اجرا گردد باید دو نفر، مرد بالغ و عاقل حضور داشته باشند و صیغه طلاق را در هنگام خوانده شدن به وضوح بشنوند در این وضعیت جاری شدن صیغه طلاق از اعتبار قانونی و شرعی برخوردار بوده و قابل ثبت و اجرا می باشد.
بر اساس قانون و شرح فقط دو نفر مرد عاقل و بالغ می توانند شاهد طلاق باشند و با حضور دو زن یا یک زن و یک مرد این امر مقدور نیست.
از جمله دلایل حضور دو شاهد عاقل، بالغ و عادل در زمان جاری شدن صیغه طلاق و شنیدن صیغه آن ، که در ماده ۱۱۳۴ قانون مدنی مورد تاکید قرار گرفته است پیشگیری از انکار جاری شدن صیغه طلاق به وسیله هریک از طرفین طلاق در آینده می باشد.
دلیل حضور شاهد در طلاق
دلیل حضور شاهد در طلاق جلوگیری از عدم انکار جاری شدن صیغه طلاق به وسیله یکی از طرفین طلاق در آینده است.
بر اساس شرع و قانون در زمان جاری شدن صیغه طلاق می بایست دو نفر شاهد عاقل و عادل حضور داشته باشند و به وضوح جاری شدن صیغه طلاق را بشنوند، تا امکان انکار این موضوع از سوی هر یک از طرفین طلاق از بین می رود و آنها در آینده نتوانند خوانده شدن صیغه طلاق را انکار نمایند.
بنابراین بر اساس ماده ۱۱۳۴ قانون مدنی برای آنکه صیغه طلاق جاری شده و از اعتبار قانونی و شرعی برخوردار باشد باید این امر در حضور دو نفر شاهد عاقل و عادل مرد انجام شود که به وضوح صیغه طلاق را بشنوند و پس از تایید این امر صیغه نامه را امضاء کنند.
چند نفر شاهد برای طلاق لازم است؟
بر اساس قانون و شرع برای جاری شدن صیغه طلاق حضور دو نفر مرد عاقل، بالغ و عادل ضروری است و در صورتی که در هنگام جاری شدن صیغه طلاق دو نفر شاهد مرد، بالغ و عادل حضور نداشته باشند صیغه طلاق معتبر و قابل اجرا نیست.
باید به این نکته توجه داشت که بر اساس شرع و قانون حضور دو نفر مرد بالغ و عادل در هنگام جاری شدن صیغه طلاق الزامی است و شرایط جاری شدن صیغه طلاق باید به شکلی باشد که هر دو نفر به وضوح صیغه طلاق را بشنوند و پس از جاری شدن صیغه طلاق خوانده شدن آن را با امضای صیغه نامه تایید نمایند.
بر اساس ماده ۱۱۳۴ قانون مدنی حضور دو نفر شاهد عاقل و عادل برای خوانده شدن صیغه طلاق کافی است اما اگر حضور شاهد از دو نفر مرد کمتر باشد صیغه طلاق معتبر نیست همچنین اگر تعداد شاهدان بیشتر از دو نفر باشد تاثیری در اعتبار و شرایط خوانده شدن صیغه طلاق ندارد.
شاهد طلاق باید چه شرایطی داشته باشد؟
شاهد طلاق بر اساس قانون و شرع که در ماده ۱۱۳۴ قانون مدنی مورد تاکید قرار گرفته است باید اولاً دو نفر مرد باشند، دوما هر دو شاهد باید بالغ، عاقل و عادل باشند، سوما در هنگام جاری شدن صیغه طلاق حضور داشته باشند و به وضوح خوانده شدن صیغه طلاق را بشنوند و تایید نمایند.
همچنین شهود طلاق نباید نسبت به طرفین طلاق خصومت و دشمنی داشته باشند چون خصومت و دشمنی شاهدان با یکی از طرفین طلاق باعث بی اعتبار شدن شهادت آنها می شود.
شهادت زن در طلاق قبول است؟
شهادت زن در طلاق پذیرفته نیست و بر اساس قانون و شرع در صورتی خوانده شدن صیغه طلاق معتبر است که دو مرد بالغ و عادل در هنگام خوانده شدن صیغه طلاق حضور داشته باشند و به وضوح خوانده شدن صیغه طلاق را بشنود در غیر این صورت صیغه طلاق معتبر نیست.
بر اساس ماده ۱۱۳۴ قانون مدنی صیغه طلاق باید در حضور دو نفر مرد بالغ و عادل جاری شود به شکلی که آنها به وضوح خوانده شدن صیغه طلاق را بشنوند.
بنابراین در طلاق، شهادت زن ها به تنهایی یا به همراه مرد پذیرفته نیست و برای خوانده شدن صیغه طلاق باید دو نفر مرد بالغ و عادل حاضر باشند.
حکم طلاق بدون حضور شاهد
بر اساس شرع و قانون حکم طلاق بدون حضور شاهد قابل اجرا نیست و اگر در دفاتر طلاق این اتفاق حادث شود عملی غیرقانونی و غیر شرعی انجام شده است که با مسببین آن بر اساس قانون و شرع برخورد می شود.
بنابراین اگر به جز سر دفتر و کارکنان آنجا شخص دیگری از نزدیکان طرفین طلاق به عنوان شاهد حضور نداشته باشد، امکان جاری شدن صیغه طلاق وجود ندارد.
اما در صورتی که طرفین طلاق بتوانند دو نفر، مرد بالغ و عادل را که مورد تایید طرفین باشد به عنوان شاهد پیدا و معرفی نمایند امکان جاری شدن صیغه طلاق فراهم می شود.
در نتیجه حکم طلاق بدون حضور شاهد قابل اجرا نیست و سر دفتر طلاق یا کارکنان آن نمی توانند بدون حضور شاهدان معتبر طلاق را جاری کرده و ثبت نمایند.
در صورت تمایل به دریافت مشاوره تلفنی از وکیل طلاق در تهران با شماره ۰۹۱۲۳۵۷۶۰۳۷ تماس حاصل فرمایید، با مشورت و راهنمایی وکیل زودتر به نتیجه خواهید رسید.
سوالات متداول
- آیا پدر زوجه میتواند شاهد طلاق باشد؟
بر اساس قانون و شرع برای جاری شدن صیغه طلاق حضور دو مرد بالغ و عادل ضروری است و در قانون و شرع برای فامیل یا غریبه بودن شهود منع و چهار چوبی در نظر گرفته نشده است.
بنابراین در صورتی که پدر زوجه شرایط مندرج در ماده ۱۱۳۴ قانون مدنی از قبیل عاقل، بالغ، عادل، شنوا و غیره را داشته باشد می تواند به عنوان شاهد طلاق معرفی شده و پس از طی شدن مراحل طلاق، با درج امضا یا مهر در ذیل صیغه نامه آن را تایید نماید.
- تعداد شاهد برای طلاق توافقی؟
تعداد شاهد برای طلاق توافقی تفاوتی با دیگر انواع طلاق ندارد و برای آنکه صیغه طلاق جاری شده و از اعتبار لازم برخوردار باشد باید وفق ماده ۱۱۳۴ قانون مدنی حداقل دو شاهد مرد عاقل، بالغ و عادل در هنگام خوانده شدن صیغه طلاق حاضر باشند و صیغه طلاق را به وضوح بشنوند و آن را با مهر و امضا تایید نمایند.