طلاق به علت تنفر زمانی معنا پیدا کرده و به نتیجه می رسد که تنفر یا کراهت مصداق عسر و حرج زن باشد و زن به دلیل شرایط سخت زندگی نتواند به زندگی مشترک با شوهر خود ادامه دهد. طلاق به علت تنفر یا کراهت اگر به دلیل مسائل عاطفی، ظاهری یا نوع رفتار خارج از عرف شوهر باشد زمانی قابل ممکن است که زن بتواند به صورت طلاق خلعی و دادن مالی معادل مهریه یا کمتر و بیشتر رضایت شوهر را برای تحقق آن جلب نماید. چون طلاق به دلیل تنفر یا کراهتی که ناشی از مسائل عاطفی، ظاهر شوهر و غیره باشد در مراجع قضایی پذیرفته نیست و زوجه به دلایلی از این دست نمی تواند از شوهر خود درخواست طلاق کند.
طلاق به علت تنفر از شوهر امکان پذیر است؟
طلاق به دلیل تنفر از شوهر زمانی امکان پذیر است که اینکار به دلیل عسر و حرج زن باشد و زن نتواند در وضعیت ایجاد شده با شوهر خود زندگی کند.
به عبارت دیگر وقتی عسر و حرج زن به دلایلی مثل بد رفتاری شوهر، درخواست های غیر متعارف زوج از زن، معتاد بودن شوهر و عدم توانایی در پرداخت خرج زندگی زن و فرزندان و غیره باشد به شکلی که زن نتواند به زندگی با او ادامه دهد قانونگذار این حق را به زن داده است که بتواند با تنظیم دادخواست طلاق و ارائه مدارک لازم از شوهر خود جدا شود.
اما اگر تنفر زن از شوهر به دلیل مسائل عاطفی، شرایط ظاهری شوهر، نوع لباس پوشیدن و غیره باشد از نظر قانونگذار دلیل منطقی و مناسبی برای طلاق و جدایی نیست و از طرف مراجع قضایی پذیرفته نمی شود. در چنین شرایطی زن می تواند از طریق طلاق خلع برای جدایی از شوهر خود اقدام کند.
به عبارت دیگر زن در طلاق خلع برای آنکه بتواند از شوهر خود جدا شود باید با دادن امتیازاتی مثل بخشیدن مالی معادل همه مهریه یا بخشی از آن رضایت شوهر را برای طلاق جلب نماید.
بر اساس ماده ۲۰۲ قانون مدنی، اکراه به اعمالی گفته می شود که در رفتار هر شخص باشعور موثر بوده و او را نسبت به جان، مال یا آبروی خود تهدید نماید به شکلی که عادتاً قابل تحمل نباشد.
بر اساس این ماده قانونی کراهت و تنفر در ازدواج زمانی که مصداق اجبار و عدم رضایت باشد موجب باطل شدن عقد می شود.
لازم به ذکر است که در سال ۱۳۹۹ خورشیدی بند اکراه در طلاق به ماده ۱۱۳۰ قانون مدنی اضافه گردید به شکلی که زن می تواند با استناد به این ماده قانونی از شوهر خود درخواست طلاق کند.
البته باید به این نکته توجه داشت که اکراه و تنفر زمانی برای استناد در طلاق معنا پیدا می کند که اکراه و تنفر از مصادیق عسر و حرج زوجه باشد و زن بتواند این امر را در دادگاه رسیدگی کننده به طلاق اثبات نماید.
شرایط طلاق به دلیل تنفر از شوهر
شرایط طلاق به دلیل تنفر از شوهر اگر به دلیل مسائل عاطفی، ظاهری، روحی روانی و غیره باشد همانطور که گفته شد در قالب طلاق خلع قابل اجرا است .
به این معنا که زوجه به دلیل مسائل عاطفی و دوست نداشتن اخلاق و رفتار شوهر فقط در صورتی می تواند از او طلاق بگیرد که با دادن امتیازاتی مثل بخشیدن مالی معادل مهریه یا قسمتی از آن رضایت زوج را برای طلاق جلب نماید.
بنابراین در این وضعیت برای محقق شدن طلاق، زوجین باید شرایط طلاق خلع را فراهم کنند تا بتوانند از یکدیگر جدا شوند.
از جمله شرایط طلاق به دلیل تنفر از شوهر که در قالب طلاق خلع قابل تحقق است می توان به مواردی مانند عدم امکان ادامه زندگی مشترک به دلیل کراهت و نفرت زوجه از زوج، پرداخت مالی معادل مهریه یا بیشتر و کمتر از طرف زوجه به زوج، رضایت مرد برای دریافت مال هبه شده برای طلاق زن و اقدام به طلاق و جدایی از طریق این روش به وسیله زن اشاره کرد.
نحوه اثبات کراهت زوجه
نحوه اثبات کراهت زوجه به این صورت است که زن باید دلایل محکم و محکمه پسندی را در اثبات عسر و حرج خود به دادگاه رسیدگی کننده ارائه دهد.
اگر دلایل عسر حرج زن که باعث کراهت او از مرد شده است از وزن مناسبی برخوردار باشد این امکان را برای زن فراهم می کند که حتی در نبود شوهر بتواند طلاق غیابی بگیرد.
از جمله دلایلی که زن می تواند با استناد به آن کراهت و تنفر خود از شوهر در مراجع قضایی اثبات کند می توان به مواردی مانند ضرب و شتم، عقیم بودن مرد، بیماری صعب لعلاج مرد، داشتن شغل نامناسب، غیبت مرد به مدت ۴ سال، محکومیت مرد به مدت ۵ سال، تجدید فراش مرد بدون اجازه زن اول، عدم پرداخت نفقه به مدت ۶ ماه یا بیشتر، ترک خانه به مدت ۶ ماه پیوسته یا ۹ ماه ناپیوسته و آزار روحی و جسمی زن و فرزندان به دلیل رفتار ناپسند مرد اشاره کرد.
در این وضعیت زن باید با استناد به مشکل خود اقدام به تنظیم دادخواست طلاق کرده و پس از فراهم کردن شواهد و دلایل لازم مثل شهادت شهود یا ارائه مدارک محکمه پسند از شوهر خود درخواست طلاق نماید.
پس از تنظیم دادخواست طلاق به دلیل کراهت زوجه، دادگاه دلایل و مدارک ارائه شده را بررسی کرده و در صورتی که دلایل و شواهد ارائه شده از اعتبار لازم برخوردار باشد حکم طلاق برای زن صادر می شود.
مشورت با وکیل متخصص طلاق
مشورت با وکیل متخصص طلاق راهکاری مطمئن برای اطلاع از شرایط طلاق به علت تنفر یا کراهت زوجه از زوج است.
چون زن قبل از آغاز فرایند طلاق، زن می تواند شرایط و دلایل خود را برای طلاق از همسر با وکیل مورد نظر در میان گذاشته و از راهنمایی ها و مشورت او برای شروع این فرایند بهره گیرد.
به عبارت دیگر زوجه در صورتی که بخواهد به علت تنفر یا کراهت، از شوهر خود طلاق بگیرد می تواند دلایل و مدارک خود را برای انجام این کار با وکیل مورد نظر در میان گذاشته و پس از اطمینان از پذیرش دلایل در دادگاه و صدور حکم طلاق، برای این کار اقدام کند.
چون ناآشنایی با قوانین و مقررات و عدم مشورت با وکیل متخصص طلاق می تواند زوجه را وارد یک مسیر ناهموار و بدون هدف کند که نتیجه ای به جز اتلاف وقت و هزینه یا اطاله دادرسی ندارد.
سخن پایانی
طلاق به علت تنفر(کراهت) زوجه از شوهر، زمانی محقق می شود که تنفر یا کراهت ناشی از عسر و حرج زن باشد به شکلی که ادامه زندگی مشترک با مرد را برای او مشکل کند.
بنابراین طلاق به علت تنفر یا کراهت اگر ناشی از مسائل روحی و عاطفی باشد در صورتی قابل پذیرش است که به صورت طلاق خلعی انجام شود.
به این معنا که زوجه بتواند با دادن مالی معادل مهریه یا کمتر و بیشتر رضایت شوهر خود را برای طلاق جلب کرده و از او جدا شود.
در غیر این صورت امکان طلاق برای زن فراهم نیست و زوجه نمی تواند از شوهر خود جدا شود. شرایط طلاق به دلیل تنفر از شوهر بر اساس دلایل و مدارک زن برای انجام طلاق سنجیده می شود.
معمولا نحوه اثبات کراهت زوجه برای طلاق به این شکل سنجیده می شود که هرچه مدارک و شواهد ارائه شده از وزن و اعتبار بیشتری برخوردار باشد روند صدور حکم طلاق تسریع می شود.
در طلاق، به دلیل تنفر یا کراهت مشورت با وکیل متخصص طلاق راهکاری مناسب و میانبر برای جلوگیری از اطاله دادرسی و افتادن در یک مسیر ناهموار و بدون نتیجه است.