توقیف حساب بانکی چیست و به چه دلایلی صورت می گیرد؟

جهت مشاره تلفنی رایگان با وکیل اسدی با شماره زیر تماس بگیرید:

توقیف حساب بانکی چیست

توقیف حساب بانکی به معنی مسدود شدن موقت یا دائمی حساب و عدم امکان برداشت یا انتقال وجوه از آن است. این اتفاق می‌تواند به دلایل مختلفی رخ دهد، در این مقاله به بررسی تمامی موارد مربوط به توقیف حساب بانکی میپردازیم.

توقیف حساب بانکی چیست؟

امروزه افرادی که در بانک ها دارای حساب می باشند، اختیار تمام وجوهی که درون حسابشان قرار دارد را خواهند داشت. یعنی مطابق قوانین بانک ها می توانند هر تصرفی در وجوه حساب خود ایجاد کرده، و هر زمان که بخواهند مبلغی را برداشت کنند. اما گاهی حساب بانکی افراد توقیف می شود. توقیف به معنای انسداد حساب خواهد بود.

در این حالت تمام وجوه و موجودی حساب در اختیار بانک‌ قرار داشته، و صاحب حساب حق برداشت نخواهد داشت.  به چنین موردی توقیف حساب بانکی گفته می شود. حال این امر معمولا به درخواست مرجع قضایی انجام می گیرد. به عنوان مثال اگر نیاز به انسداد حساب باشد، دادگاه رسما از بانک مورد نظر این مورد را درخواست خواهد کرد.

اما این مسئله تنها در خصوص بانک‌های دولتی و رسمی صدق نمی کند. گاها دادگاه کلیه حساب های محکوم علیه در تمامی موسسات مالی چه رسمی و چه خصوصی را توقیف خواهد ساخت.‌ حکم توقیف حساب بانکی معمولا برای افراد بدهکار یا متخلف صادر می گردد.

دلیل مسدود شدن حساب بانکی

چرا حساب بانکی مسدود میشود؟ اینکه حساب بانکی اشخاص توقیف و مسدود گردد، می تواند دلایل متعددی داشته باشد. به همین علت اجرای این حکم برای هر فرد، قطعا دلایل خاصی خواهد داشت و اما رایج ترین دلیل بسته شدن حساب بانکی عبارتند از:

  • مقررات بانکی

در درجه اول رایج ترین دلیل توقیف حساب بانکی مقرراتی است، که توسط بانک ها اجرا می شوند. اگر حساب شخصی در بانک مشخصات کامل نداشته، و صاحب آن مشخص نباشد، به احتمال زیاد بانک حساب را مسدود خواهد ساخت.

در حالت دیگر گاهی فردی در بانک دارای حساب رسمی می باشد، اما هیچگونه گردش حسابی ندارد. یعنی نه از حساب او برداشتی صورت می گیرد، و نه مبلغی به موجودی آن اضافه می شود. در این صورت نیز بانک‌ نسبت به مسدود نمودن حساب بانکی مورد نظر اقدام خواهد کرد.

  • ضمانت وام

دیگر علت مهم مسدود شدن حساب بانکی ضمانت وام می باشد. همانطور که می دانید امروزه افرادی که قصد اخذ وام را دارند، می بايست با توجه به مبلغ وام یک یا چند ضامن به بانک معرفی نمایند.

در جواب این سوال که ایا بانک میتواند حساب ضامن را مسدود کند؟ بله زمانی حساب ضامن مسدود میشود که فردی که وام گیرنده، اقساط اش را پرداخت نکند؛ چرا که بانک‌ به واسطه حساب ضامن، طلب خود را در خصوص وام پرداخت نشده وصول خواهد کرد.

  • چک‌ برگشتی

مسدود شدن حساب بانکی به علت چک برگشتی؛ صدور چک‌ برگشتی نه تنها جرم تلقی می گردد، بلکه می تواند موجب توقیف حساب بانکی افراد نیز شود. وقتی فردی چکی صادر می کند، باید در تاریخ معین شده در حسابش به اندازه کافی وجه نقد وجود داشته باشد، تا دارنده چک‌ بتواند آن را نقد نماید. در غیر این صورت چک‌ برگشتی اعلام می شود. حال اگر دو الی سه بار این تخلف صورت گیرد، بانک حساب را مسدود خواهد کرد.

  • دستور قضایی

مسدودی حساب به دستور مقام قضایی؛ دیگر علتی که می تواند موجب توقیف و‌ انسداد حساب های بانکی افراد شود، دستور قضایی می باشد. در این حالت یک مرجع قضایی ذیصلاح از بانک درخواست می کند، که‌ حساب فرد مورد نظر توقیف گردد. معمولا این مسئله در حالتی اتفاق می افتد، که حق خواهان و شاکی در دادگاه در حال تضییع باشد. در این صورت دادگاه برای اینکه بتواند حقوق او را به صورت تمام و کمال وصول نماید، حساب بانکی فرد محکوم را مسدود خواهد کرد.

در نتیجه از طریق موجودی حساب او، طلب شاکی را به  او پرداخت خواهد کرد. البته مسدود کردن حساب بانکی افراد به حکم قضایی، تنها در صورت نافرمانی آن ها از اجرای حکم صورت می گیرد. گاهی فرد به حکم قضایی موظف است بدهی خود را پرداخت نماید. اما بدون هيچ دلیل قانع کننده ای از انجام این کار امتناع می نماید. در این صورت بعد از گذشت یک سال از صدور حکم  یا ابلاغیه، دادگاه می تواند حساب فرد را توقیف نماید.

  • کلاهبرداری

مسدودی حساب کلاهبرداری؛ دیگر حالتی که می تواند سبب انسداد حساب های بانکی شود، کلاهبرداری است. به عنوان مثال گاهی فرد از حساب خود برای فشینگ استفاده کرده است. یعنی به واسطه حساب بانکی اش، مرتکب جرم کلاهبرداری و اخاذی از افراد شده است. در چنین موردی نیز دادگاه فورا، حکم انسداد حساب بانکی فرد را صادر خواهد کرد.

  • وارد کردن رمز اشتباه

این مورد در خصوص کارت های بانکی اتفاق می افتد. گاهی فردی دو الی سه مرتبه رمز کارت خود را اشتباه وارد می کند. در این صورت سیستم خودکار بانک احتمال می دهد، که فرد صاحب حساب نیست و کارت را ربوده است. در نتیجه حساب را مسدود خواهد نمود تا از برداشت وجه به واسطه آن جلوگیری نماید. برای رفع مسدودی کارت بانکی به دلیل رمز اشتباه باید به بانک مراجعه کنید.

توقیف شدن حساب بانکی

  • مسدود شدن حساب بانکی توسط اجرای احکام

اجرای احکام حقوقی یا کیفری یکی دیگر از مراجعی است که می‌تواند، کارت بانکی را مسدود کند و در صورت وجود شرایط قانونی این اختیار را دارد. هرگاه شخصی به موجب حکم قانونی محکوم به پرداخت مبلغی به عنوان جریمه شود، باید در مهلت مقرر آن را پرداخت کند، در غیر این صورت، ذینفع مجازات می‌تواند با استناد به اجرای تصمیمات شعبه صادرکننده برای درخواست مسدود شدن حساب بانکی شخص اقدام کند.

اجرای احکام، پس از بررسی رای دادگاه و بررسی مهلت‌ جریمه، نامه‌ای مبنی بر مسدود کردن حساب و کارت بانکی شخص صادر می‌کند و صاحب تا زمان رفع علت مسدودی حق استفاده از حساب را نخواهد داشت.

 

استعلام علت مسدودی حساب چگونه است؟

مسدود شدن حساب های مالی و بانکی زمانی برای شهروندان مختلف حادث می شود که حساب های شهروندان به دلایل مختلف مثل تخلفات مالی و بانکی یا پرداخت نکردن اقساط وام های شخصی یا وام های که شخص  صاحب حساب ضامن آن است مسدود شود.

امروزه با پیشرفت وسایل ارتباط جمعی اطلاع رسانی برای اعلام مسدود شدن حساب های  مالی و بانکی به فرد صاحب حساب آسان شده است و این کار از طریق پیام رسان های مختلف اجتماعی یا پیامک تلفن همراه انجام می شود.

معمولاً کسانی که به طرق مختلف مثل اطلاع رسانی از طریق وسایل ارتباط جمعی  یا مراجعه به نهادهای پولی و مالی با مسدود بودن حساب خود مواجه می شوند باید برای رفع مسدودی از حساب های مالی و بانکی خود اقدام کنند. چون مسدود ماندن حساب های بانکی و مالی یک شخص به مدت طولانی ممکن است باعث کم اعتبار شدن او در مجامع عمومی و متضرر شدن فرد صاحب حساب شود.

روش های مختلفی برای استعلام علت مسدودی حساب وجود دارد که ساده ترین راه آن، مراجعه فرد صاحب حساب با در دست داشتن مدارک هویتی و شناسایی به شعبه ای است که در آن حساب دارد یا مراجعه به شعبه مرکزی بانک مربوطه در شهر محل سکونت است.

معمولاً استعلام مسدود بودن حساب بانکی در  سیستم و نظام بانکی و مالی  به دلایل مختلف به صورت حضوری تعریف شده است اما در مواردی تعداد محدودی از بانک ها شرایطی فراهم کرده اند که مشتریان آنها بتوانند به صورت غیر حضوری و از طریق شبکه های اجتماعی آنلاین یا تلفن بانک علاوه بر استعلام مسدودی حساب بانکی بتوانند با ارائه مدارک لازم نسبت به رفع مسدودی حساب خود اقدام نمایند.

 باید به این نکته توجه داشت که استعلام علت مسدودی حساب بانکی چه از طریق بانک مورد نظر یا از طریق بانک مرکزی باشد برای فرد استعلام کننده که باید حتما صاحب حساب باشد هزینه یا کار مزد بانکی  به همراه دارد. به این معنا که صاحب حساب پس از ارائه مدارک هویتی و پرداخت هزینه لازم می تواند علت مسدودی حساب خود را از بانک مورد نظر استعلام کرده و نسبت به برطرف کردن علت انسداد حساب اقدام کند.

مسدود شدن حساب بانکی سربازان فراری
مسدود شدن حساب بانکی سربازان فراری

مسدود شدن حساب بانکی سربازان فراری

ایا حساب بانکی سرباز فراری مسدود میشود سئوالی است که ذهن مشمولان سرباز فراری را به خود مشغول می کند. باید به این نکته توجه داشت که حساب های بانکی فرد مشمول به دلیل فراری بودن از خدمت سربازی مسدود نمی شود اما محدودیت‌های اجتماعی ممکن است روی شماره ملی سرباز فراری ثبت و اجرا  شود.

به شکلی که سرباز فراری نتواند در صورت درخواست، گواهینامه بگیرد یا حتی در مواردی اقدام به انجام معاملات و غیره نماید.

معمولاً پس از ثبت فراری بودن سرباز و عدم مراجعه و معرفی به یگان مربوطه دستور جلب سرباز از طریق ستاد کل نیروهای مسلح به کلانتری های محل سکونت یا آدرس فرد ارسال می شود تا نسبت به بازداشت و معرفی سرباز فراری به یگانه مربوطه اقدام شود.

◁◁ مطلب پیشنهادی: جرم فرار از خدمت

کدام مراجع صلاحیت توقیف حساب بانکی افراد را دارند؟

معمولا توقیف نمودن حساب بانکی افراد از اختیارات مراجع خاصی می باشد. به همین دلیل هر مرجعی صلاحیت انجام این کار را ندارد. به طور کلی حساب بانکی افراد در صورت درخواست مراجع زیر، ممکن است توقیف گردد:

  • مسدود شدن حساب بانکی توسط اداره ثبت

اگر دعوا مرتبط با اسناد رسمی یا عادی باشد که در این اداره به ثبت رسیده اند، مطابق قانون اداره ثبت می تواند حکم مسدود کردن حساب بانکی افراد را صادر کند‌. به عنوان مثال در جرم فروش مال غیر با سند رسمی، اداره ثبت اختیار مسدود کردن حساب محکوم و علیه را خواهد داشت.

  • مسدود شدن حساب بانکی توسط پلیس فتا

پلیس فتا نیز از دیگر مراجعی است که می تواند فورا حساب بانکی افراد را توقیف سازد، اگر فردی مرتکب کلاهبرداری شده باشد، پلیس فتا‌ نسبت به توقیف حساب بانکی او اقدام خواهد کرد.

  • مسدود شدن حساب بانکی توسط شورای حل اختلاف و دادگاه

شورای حل اختلاف، دادسرا و دادگاه ها نیز می توانند در صورت بدهکار بودن متهم، حکم مسدود کردن حساب او را صادر نمایند. همانطور که در بالا نیز گفتیم، در این صورت مرجع قضایی از بانک‌ مورد نظر، درخواست توقیف حساب بانکی را خواهد کرد.

رفع انسداد حساب بانکی چگونه است و توسط چه مراجعی صورت می گیرد؟

رفع مسدودی حساب بانکی از جمله مسائل مهمی است، که روند و مراحل قانونی خاص خود را دارد. معمولا متهمان در این حالت سعی می کنند حساب بانکی خود را از توقیف خارج نمایند، تا قادر به استفاده از آن‌ باشند. در درجه اول برای رفع توقیف و انسداد حساب های بانکی، می بايست مسئله ای که موجب این امر شده است برطرف گردد.

مراحل رفع توقیف حساب بانکی؛ برای مثال اگر حساب فرد به علت بدهی مسدود شده باشد، باید مبلغ بدهی اش را به شاکی پرداخت کند تا حسابش رفع توقیف شود. سپس فرد باید به مراجعی که صلاحیت رفع توقیف حساب بانکی را دارند، مراجعه نماید. این مراحل شامل شورای حل اختلاف، دادسرا، دادگاه، اداره ثبت، پلیس فتا و ….می شوند.

در مرحله بعد می بايست فرد مدارکی را به این مراجع ارائه نماید، و اثبات کند که بدهی خود را پرداخت کرده است. اگر این مسئله توسط دادگاه احراز گردد، حکم رفع توقیف حساب را صادر خواهد کرد. در نتیجه صاحب حساب می تواند حکم را به بانک‌ ارائه نماید.

 بانک در صورت بررسی حکم صادر شده، حساب افراد را از حالت انسداد خارج خواهد ساخت. در نتیجه با انجام همین مراحل، افراد می توانند در کوتاه ترین زمان حساب خود را رفع توقیف نمایند.

در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از وکیل پایه یک دادگستری تهران با شماره ۰۹۱۲۳۵۷۶۰۳۷ تماس حاصل فرمایید، با مشورت و راهنمایی وکیل زودتر به نتیجه خواهید رسید.

رفع مسدودی حساب از اداره ثبت

رفع مسدودی حساب از اداره ثبت تا زمانی که دین و طلب خواهان یا زوجه وجود داشته باشد پا برجا است و خوانده یا زوج نمی تواند از آن رفع مسدودی کند.

مگر آنکه طلب فرد خواهان یا زوجه به طور کامل پرداخت شود یا رضایت نامه محضری او مبنی بر ابراء و گذشت از طلب مورد نظر دریافت شده و به اداره ثبت ارائه گردد، در غیر اینصورت مسدودی حساب تا پرداخت دیون مورد نظر به قوت خود باقی می‌ماند.

آیا بانک حق برداشت از حساب را دارد؟

به گزارش آسیانیوز:

طبق آیین‌نامه جدید بانک مرکزی به بانک‌ها این اختیار داده شده است که اگر مشتری بدهی خود را پرداخت نکرد، بانک حق دارد بدون حکم قضایی، بدهی خود را از سایر حساب‌های فرد برداشت کند.

برداشت از حساب توقیف شده

معمولا سوال می شود که آیا امکان برداشت پول از حساب مسدود شده وجود دارد؟ این پرسش معمولا در ذهن افرادی مطرح می گردد که پول و وجه زیادی در حساب بانکی خود دارند به گونه‌ ای که وجه موجود در حساب بانکی آن ها، بسیار بالاتری از میزان بدهی اشان است.

حال شاید فرد از بانک‌ درخواست کند که‌ تنها‌ به‌ اندازه بدهی اش، وجوه حساب بانکی او‌ مسدود شده و بتواند مابقی پول را برداشت کند. حال آیا چنین امکانی وجود دارد؟ متاسفانه اگر حساب بانکی شخصی مسدود گردد، هرچقدر هم که مبلغ بالایی درون آن وجود داشته باشد، به هیچ عنوان امکان برداشت و استفاده از حساب وجود ندارد.

پس عملا فرد تا زمانی که پرونده به نتیجه برسد و توقیف حساب بانکی اش رفع گردد، حق برداشت و‌ استفاده از آن را نخواهد داشت. یعنی در این حالت فرد نه می تواند انتقال وجه دهد و از حساب برداشت کند، و نه می تواند به واسطه صدور چک برای دیگری از موجودی حساب استفاده کند.

زمان باز شدن حساب مسدود شده

مدت زمان رفع مسدودی حساب بانکی در روش مراجعه حضوری، کوتاه است معمولا، پس از مراجعه حضوری دارنده حساب به بانک، به صورت فوری، انجام می گیرد. اما در روش غیر حضوری، مدت زمان توقیف حساب بانکی، کمی طول کشیده و دارنده، باید در حدود حداقل، یک هفته منتظر بماند. به همین دلیل، برای رفع مسدودی حساب روش حضوری پیشنهاد می گردد.


سوالات متداول

  • آیا اداره ثبت می تواند دستور توقیع حساب بانکی را صادر نماید؟

بله، اداره ثبت از جمله مراجعی است که صلاحیت صدور این‌ دستور را خواهد داشت. در صورتی که‌ دعوا مرتبط با اسناد رسمی و‌ عادی باشد، اداره ثبت می تواند حساب بانکی متهم را مسدود نماید.

  • اگر حساب توقیع گردد امکان برداشت از آن وجود ندارد؟

قطعا خیر، در این صورت تا تعیین و‌ تکلیف پرونده قضایی، فرد به هیچ عنوان‌ نمی تواند از حساب خود برداشت نماید.

  • چه مراکزی می تواند حکم رفع توقیع حساب بانکی افراد را صادر نمایند؟

مراجعی مثل اداره ثبت، دادگاه، شورای حل اختلاف، دادسرا و….می توانند حکم رفع توقیف و‌ انسداد حساب بانکی افراد را صادر نمایند.‌

محبوب‌ترین مقالات
خدمات ما

60 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • حسین میهن دوست
    3 مرداد 1403 05:54

    یک ساعت پیش متوجه شدم که حساب بانکیم مسدود شده و یکم گیج شدم واقعا نمیدوستم علت چیه و چرا حساب بانکیم مسدود شده؟ مقاله رو خوندم خیلی ساده و واضح توضیح دادین و علت مسدودی رو فهمیدم. خواستم ازتون تشکر کنم.

    پاسخ
  • سلام میخواستم بدونم که ایا بانک میتواند حساب ضامن را مسدود کند؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up
مشاوره تلفنی رایگان