جهت مشاره تلفنی رایگان با وکیل اسدی با شماره زیر تماس بگیرید:

اجرا گذاشتن مهریه

اجرا گذاشتن مهریه می تواند دغدغه و چالش طیف وسیعی از مردان و زنانی  باشد که به هر دلیل یا ملزم به پرداخت آن شده اند یا درصدد دریافت آن هستند. یکی از مسائل مهم و تاثیر گذار در روند  ازدواج  مهریه می باشد.  در تعریف عام مهریه مالی است که مرد متعهد می شود پس از جاری شدت نکاح عقد به همسر خود بپردازد. امروزه قانونگذار برای جلوگیری از مسائل و مناقشات که ممکن است بعد از جاری شدن خطبه عقد بر سر مهریه بین طرفین حادث شود.

در عقدنامه نوع شرایط و میزان مهریه را که عند الاستطاعه یا عند المطالبه باشد بیان می کند و زوجین پس از قرائت  آن به وسیله عاقد یا مسئول این کار در دفاتر مربوطه، می بایست یکی از آن ها را انتخاب کنند که پس از امضاء و تایید نوع پرداخت آن از طرف شوهر ، این بند می تواند در دادگاه های خانواده برای صدور حکم مورد اسناد قرار گیرد‌. مهریه می تواند پول، سکه، مال منقول و غیر منقول یا حتی انجام کار خاص از جانب مرد باشد.

همچنین باید به این نکته توجه کرد که میزان مهریه باید حتی المقدور مشخص و معین باشد. مهریه یک بدهی است که برعهده مرد است و مرد پس از امضای عقد نامه متعهد می شود طبق روال درج شده در عقد نامه در صورت خواست زوجه آن را در اسرع وقت پرداخت کند.

حال اگر زن تمایل داشته باشد در زندگی مشترک مهریه خود را دریافت نماید و مرد از این کار امتناع کند زن می تواند طبق روال قانونی مهریه خود را  برای دریافت از طریق مراجع قانونی به اجرا گذارد.

هزینه به اجرا گذاشتن مهریه

هزینه به اجرا گذاشتن مهریه با توجه به شرایط و قوانین می تواند متفاوت باشد. با توجه به آنکه نوع مهریه و مبلغ و میزان آن می تواند بسیار متفاوت باشد و روند قضایی را دچار مشکل نماید. برای جلوگیری از این کار قانونگذار فقط تا میزان 110 سکه بهار آزادی را برای جلب مرد معتبر می داند.

یعنی اگر مهریه زن بیش از 110 سکه باشد مرد می تواند با پرداخت 110 سکه از جلب و زندانی شدن خود جلوگیری نماید. در این شرایط زن برای گرفتن مابقی مهریه خود فقط می تواند اموال و دارایی های  شوهر خود که در مراجع قانونی به اسم او ثبت شده است را برای گرفتن مابقی مهریه خود به دادگاه مربوطه معرفی نماید همچنین باید به این نکته توجه داشت که اموالی از مرد برای دریافت مهریه قابل توقیف است که جز مستثنیات دین نباشد.

پس هزینه به اجرا گذاشتن مهریه را عواملی مثل نوع و میزان مهریه و شرایط مالی مرد مشخص می کند و این هزینه برای همه افراد با  یک رقم مشخص قابل برآورد نیست.

چه مهریه ای قابل اجرا گذاشتن است؟

مهریه ای قابلیت اجرا گذاشتن دارد که ارزش مادی و مالی داشت باشد یعنی طوری  باشد که قاضی بتواند برای دریافت آن بر اساس قوانین جاری حکم‌ صادر کند. بر اساس قوانین جاری مهریه باید معین و مشخص باشد و گرنه باطل و غیر قابل پیگیری است.

مهریه ای که به صورت اموال منقول تعیین می شود باید اولا سند و بنچاق داشته باشد و در ثانی به اسم شوهر زوجه باشد و همچنین قابلیت تملک به غیر داشته باشد. مهریه ای که در عقد نامه مشخص می شود باید مشروع و قانونی باشد یعنی در زمان تعیین از مطابقت لازم با  قوانین جاری سیستم قضایی برخوردار باشد.

پس می توان اینگونه   نتیجه گیری کرد که مهریه ای قابلیت اجرا گذاشتن دارد که  ارزش مالی و مادی داشته باشد و یا بتوان آن را براحتی ارزش گذاری کرد همچنین قابل تملک  و  مشروع باشد و مالی حلال و قانونی محسوب شود بطوری که خدشه ای بر آن وارد نگردد.

بعد از فوت شوهر تکلیف مهریه چه می شود؟

بعد از فوت شوهر تکلیف مهریه روشن است یعنی اگر میزان مهریه در عقدنامه روشن باشد زوجه می تواند پس از مراجعه به سیستم قضایی، مهریه خود را از ورثه شوهر در صورت وجود ماترک دریافت نماید. باید به این نکته توجه داشت که اگر ماترک و ارث و میراثی از شوهر زوجه باقی نماند باشد وراث متوفی هیچ گونه الزام یا تکلیفی در پرداخت مهریه زوجه ندارند.

 همچنین باید به این نکته توجه نمود که اگر قبل از فوت شوهر بین زن و شوهر نزدیکی جنسی اتفاق افتاده باشد زوجه می تواند پس از فوت شوهر در خواست مهریه کند و اگر بین زن و شوهر نزدیکی جنسی اتفاق نیفتاده باشد مهریه بزن تعلق نمی گیرد.

 که این موضوع به زمان زنده بودن زوجه هم دلالت دارد یعنی اگر رابطه جنسی بین طرفین اتفاق افتاده باشد زن  می تواند از مرد در خواست مهریه نماید.

مراحل اجرا گذاشتن مهریه

برای بررسی مراحل به اجرا گذاشتن مهریه باید به این نکته توجه نمود که وصول مهریه در عقدنامه چگونه درج شده است یعنی به صورت عندالمطالبه ثبت شده یا عند الاستطاعه، هرچند در هر دو صورت مرد موظف به پرداخت مهریه زن است اما اگر در عقدنامه عند المطالبه ثبت شده باشد هر وقت که زن تمایل داشته باشد می تواند برای دریافت مهریه خود مطابق قانون فعلی تا 110 سکه بهار آزادی اقدام کند.

 اما اگر در عقدنامه چگونگی دریافت مهریه برای زن عند الاستطاعه ثبت شده باشد در صورتی زن می تواند آن را اجرا گذاشته و برای دریافت آن اقدام کند که شوهر از تمکن و استطاعت مالی برخوردار باشد.‌

امروزه برای به اجرا گذاشتن مهریه، مراجعه به شعب مختلف دادگاه نیاز نیست و زوجه باید از روالی که قانون تعیین کرده است برای احقاق حق خود اقدام کند.

امروزه برای دریافت مهریه روال کار به این شکل است که زن می بایست ابتدا به اجرائیه ثبت مراجعه کند و درخواست مطالبه مهریه خود را ارائه دهد یعنی زن برای اجرا گذاشتن مهریه لازم نیست  مستقیم به دادگاه مراجعه کند. زن برای گرفتن مهریه به دفتر خانه ای که عقد در آنجا ثبت شده مراجعه کرده و با پرداخت هزینه ای اجرائیه در خواست مهریه را ثبت می کند.

در ادامه دفتر خانه مربوطه نامه‌ ای برای همسر زوجه ارسال کرده و از او می خواهد که ظرف 10 روز برای پرداخت مهریه همسر خود به اداره  ثبت مراجعه کرده و مالی را برای پرداخت مهریه معرفی نماید.

اگر شوهر زوجه به نامه تمکین نکند و برای پرداخت مهریه  در موعد مقرر مراجعه نکند دفتر ثبت به دادگاه گزارش داده و دادگاه برای مهریه و چگونگی دریافت آن تعیین تکلیف می کند.

پس ارسال نامه درخواست مهریه از اداره ثبت به مرد، شوهر می تواند درخواست اعسار یا ناتوانی در پرداخت مهریه به دادگاه دهد که پس از انجام بررسی های لازم از طریق دادگاه در صورت صحت ادعای مطرح شده شوهر می تواند مهریه را به صورت اقساط پرداخت کند.

همچنین باید به این نکته توجه داشت که هزینه اجرا گذاشتن مهریه به عهده زوجه است و با توجه به خواسته زوجه این هزینه محاسبه می شود.

به اجرا گذاشتن مهریه

اجرا گذاشتن مهریه بعد از طلاق

اجرا گذاشتن مهریه بعد از طلاق شاید از نظر ظاهری امری پذیرفتنی تلقی شود اما باید به این نکته توجه داشت که طلاق و جدا شدن زن و شوهر نمی تواند ملاک و معیار به اجرا گذاشتن مهریه باشد چون  نص صریح قانون تاکید می کند که مهریه عندالمطالبه است و هر زمان که زن اراده کند حتی در طی زندگی مشترک می تواند آن را دریافت کرده و به زندگی مشترک خود ادامه دهد پس باید توجه داشت که اجرا گذاشتن مهریه به بعد از طلاق و جدایی زن و شوهر موکول نمی شود.

معمولا اجرا گذاشتن مهریه بعد از طلاق معنی و مفهوم ندارد چون اگر زن و شوهر توافقی از هم جدا شوند کار به مرحله اجرا گذاشتن مهریه نمی رسد و اگر برای طلاق به دادگاه مراجعه شود قاضی پرونده در مورد مهریه و چگونگی دریافت و پرداخت آن تصمیم می گیرد.

قانون اجرای مهریه

قانون به اجرا گذاشتن مهریه این امکان را به زوجه می دهد که در صورت عدم تمکین همسر در پرداخت مهریه یا خود داری کردن  از پرداخت آن،  برای احقاق حق خود از روال قانونی استفاده کند. این روال را قانونگذار برای آن وضع نمود که خیلی از افراد فکر می کردند مهریه چیزی است که نه کسی داده و نه کسی گرفته است.

با این وجود خیلی از افراد برای دریافت آن به سیستم قضایی مراجعه می کردند و رویه خاصی برای انجام این کار از طرف قانونگذار به شعب مختلف ابلاغ نشده بود که باعث انباشته شدن پرونده های دریافت مهریه می شد. اما با قانون جدید زوجین در تعیین مهریه دقت نظر به خرج می دهند و روال دریافت آن هم قانونمند و آسان شده است.

چرا به وکیل برای اجرا مهریه نیاز داریم؟

برای اجرا مهریه و دریافت آن شاید  الزاما وکیل نیاز نباشد چون زوجه می تواند پس از مراجعه به اداره ثبت با تحویل مدارک و ثبت در خواست مطالبه مهریه مربوطه روند در خواست خود را تا احقاق حق دنبال نماید. اما خیلی از افراد به دلیل دوری از مشغله اداری و یا تسریع در روند کار برای به اجرا گذاشتن مهریه از وکلاء مجرب و کار کشته استفاده می کنند.

داشتن وکیل این مزیت را دارد که به دلیل مسلط بودن به قوانین و روند اداری می تواند با سرعت بیشتری روند کار را به جریان اندازد و نتایج بهتری را برای زوجه رقم بزند.

در طلاق توافقی امکان گرفتن مهریه است؟

در طلاق توافقی امکان گرفتن مهریه از شرایط بهتری برخوردار است چون زن و مرد پس از صحبت و انجام توافقات لازم از هم جدا می شوند که می توانند در این گفتگوها تکلیف مهریه را هم روشن کنند.

اگر طلاق و جدایی به صورت توافقی باشد شرایط گرفتن مهریه در صورت توافق دو طرف راحت تر است و زوجه آسان تر می تواند مهریه  خود را دریافت کند ولی اگر طلاق توافقی نباشد و به صورت قهری از طرف دادگاه اعمال شود ممکن است به دلیل روند طولانی اداری و شرایطی که پیش می آید گرفتن مهریه سخت شده و  حتی مدت زمان طولانی وصول آن از مرد طول بکشد.

به اجرا گذاشتن مهریه بدون طلاق

به اجرا گذاشتن مهریه بدون طلاق امری شدنی و ممکن است مهریه یک مسئله مالی  و تعهدی است که مرد در قبال ازدواج با زن پرداخت آن را به عهده گرفته است. لذا در زمان زندگی مشترک هر زمان که زن تمایل داشت باشد می تواند آن را طلب کند و مرد موظف است آن را پرداخت نماید.

حال اگر مرد به شکل توافقی آن را پرداخت نکند زن می تواند با باز کردن یک پرونده مالی در اداره ثبت از روال قانونی برای دریافت آن استفاده کند.

دریافت مهریه به شکل قانونی یا توافقی دلیل بر پایان زندگی مشترک نیست و زن و مرد در صورت تمایل می توانند پس از پرداخت مهریه به وسیله مرد به زوجه زندگی مشترک خود را ادامه دهند.

آیا اینترنتی می شود مهریه را اجرا گذاشت؟

بله اجرا گذاشتن مهریه به صورت اینترنتی امکان پذیر است. امروزه با توجه به پیشرفت ها و تحولاتی که در سیستم های الکترونیکی به وجود آمده است می توان  خیلی از کارها را از راه دور انجام داد که سیستم قضایی هم از این قاعده مستثنی نیست و می توان از طریق فضای مجازی با ارائه مدارک لازم اقدام به ثبت درخواست مهریه کرده و روند دریافت آن را دنبال نمود.

 وکیل برای اجرا مهریه

وکیل برای اجرا مهریه می تواند باعث سرعت بخشیدن به روند کار شود. وکیل به دلیل آگاهی از روند دادرسی و قوانین جاری سیستم قضایی می تواند باعث سهولت در ادامه دادرسی شود و موکل را از مراجعات مکرر به بخش های مختلف اداره ثبت یا سیستم قضایی نجات دهد.

وقتی وکیل برای اجرا مهریه انتخاب می شود فقط در موارد خاص که الزاما نیاز به حضور زوجه باشد موکل به مراجع قضایی رفت و آمد می کند و در غیر این صورت تمام مراحل کار تا حصول نتیجه لازم به عهده وکیل می باشد.

شما میتوانید برای به اجرا گذاشتن مهریه از وکیل مهریه کمک بگیرید.

سخن پایانی

اجرا گذاشتن مهریه زمانی اتفاق می افتد که زوجه تمایل دارد مهریه خود را از شوهر دریافت کند. اجرا گذاشتن‌ مهریه معمولا زمان نمود پیدا می کند که شوهر نسبت به پرداخت مهریه تمکین نمی کند و زن برای گرفتن آن از نظر راه قانونی اقدام می نماید.

اجرا گذاشتن مهریه به معنی اتمام زندگی مشترک نیست و فقط دریافت حقی است که شوهر در زمان امضای عقد ازدواج تعهد کرده است.

محبوب‌ترین مقالات
خدمات ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up
مشاوره تلفنی رایگان