ردیابی اکانت حذف شده اینستاگرام توسط پلیس فتا، فقط در پرونده های خاص و تحت شرایط ویژه امکان پذیر است. به عبارت دیگر وقتی حساب کاربری یک فرد به دلیل هک شدن، فعالیت های غیرقانونی یا تهدیدات امنیتی حذف می شود این امکان برای پلیس فتا فراهم است که با ارائه مدارک و مستندات قانونی به پشتیبانی یا سرورهای اینستاگرام از آن ها درخواست پیگیری و بازیابی حساب کاربری فرد قانون شکن یا مجرم را نماید. با این تفاسیر در صورتی که حساب کاربری، افراد فعال در شبکه اجتماعی اینستاگرام حذف شود امکان بازیابی آن وجود ندارد مگر آنکه حساب کاربری حذف شده به طور خاص و به شکل ویژه با رعایت چهارچوب های امنیتی تعریف شده برای شرکت مادر پیگیری شود.
ردیابی اکانت حذف شده در اینستاگرام از طریق IP
اینستاگرام یک شبکه اجتماعی غیر مجاز و ممنوع در کشور ایران است که اجازه فعالیت قانونی را ندارد و کاربران ایرانی برای ورود به این شبکه اجتماعی و فعالیت در آن مجبور هستند از انواع فیلتر شکن استفاده کنند.
بنابراین در جرائم معمولی که در این شبکه اجتماعی اتفاق می افتد امکان دستیابی به اکانت فعال یا حذف شده کاربران وجود ندارد.
مگر آنکه حساب کاربری افراد مختلف به دلیل هک شدن، تهدیدات امنیتی یا فعالیت های غیرقانونی به وسیله این پلتفرم حذف شده باشد.
در این وضعیت پلیس فتا می تواند مدارک و مستندات قانونی را از طریق راههای تعریف شده به پشتیبانی اینستاگرام یا سرور آن در کشورهای همجوار ارسال کرده و درخواست پیگیری و بازگرداندن حساب فرد متخلف را از اینستاگرام کند.
بنابراین به دلیل غیرقانونی بودن فعالیت شبکه اجتماعی اینستاگرام در ایران، ردیابی فعالیت هر فرد در این شبکه اجتماعی برای پلیس فتا فقط از طریق بدست آوردن آدرس IP امکان پذیر است.
آدرس آی پی به مجموعه ای از اعداد گفته می شود که سیستم مخابراتی کشور مقصد یا اوپراتورهای همراه اول از طریق آن می توانند مکان دستگاه یا سیستمی را که به اینترنت وصل شده است مشخص نمایند.
بنابراین به دلیل ممنوعیت فعالیت این نوع پلتفرم ها در کشور میزبان و فیلتر شدن آنها به وسیله شرکت مخابرات یا اوپراتورهای تلفن همراه، دسترسی پلیس فتا به سرورهای اینستاگرام محدود است و در صورت حذف حساب کاربری به وسیله فرد متخلف، امکان بازیابی آن به وسیله پلیس فتا و زیر مجموعه های شرکت مخابرات وجود ندارد.
بنابراین در صورتی که حساب کاربری حذف شود امکان بازیابی آن به وسیله پلیس فتا وجود ندارد و چنانچه از پیجی شکایت شود در صورت مهم و امنیتی بودن شکایت مطرح شده، فقط امکان بررسی آی پی، ورودی کاربر به فضای مجازی وجود دارد و از این طریق پلیس فتا می تواند فرد فعال در شبکه اجتماعی مورد نظر را شناسایی کند.
◁◁ مطلب پیشنهادی: شکایت از پیج اینستاگرام
برای ثبت شکایت در پلیس فتا از جرائم انجام شده در اینستاگرام چه باید کرد؟
کاربران برای ثبت شکایت در پلیس فتا از جرائم انجام شده اینستاگرام باید ابتدا به پلیس فتا در شهر محل سکونت خود مراجعه کرده و با ارائه مدارک هویتی و اسکرین شات های مرتبط اقدام به ثبت شکایت کنند و در صورت موجود بودن پیام های دریافتی از طریق اینستاگرام آنها را نیز به ضمیمه مدارک خود به پلیس فتا ارائه دهند.
در این وضعیت اگر حساب فرد متخلف حذف شده باشد در صورتی پلیس فتا می تواند پیگیر بازیابی پیج حذف شده، از طریق پشتیبانی اینستاگرام یا سرورهای آن در کشورهای همجوار باشد که اولاً حذف حساب مورد نظر ناشی از نفوذ غیر مجاز یا هک شدن حساب مورد نظر بوده یا دلیل حذف حساب مورد نظر به دلیل گزارش های دروغین کاربران به سرور این پیام رسان اجتماعی باشد.
در این وضعیت پلیس فتا می تواند با ارائه مدارک معتبر و قانونی پیگیری های لازم را انجام داده و از طریق مکاتبات رسمی با متا یا شرکت مادر اینستاگرام درخواست بررسی مجدد پیام های حذف شده را دهد.
پس از مکاتبه پلیس فتا با متا یا شرکت مادر اینستاگرام در صورتی که اکانت مورد نظر به علت تخلفات جدی مثل انتشار محتوای غیر قانونی، نقض حریم خصوصی دیگران یا کلاهبرداری حذف شده باشد احتمال بازگرداندن آن کم است.
اما اگر تخلف انجام شده در چهارچوب انضباطی یا ممنوعیت های این پیام رسان اجتماعی قرار گیرد و مدارک مورد تایید سرور ها یا شرکت پشتیبانی ارسال شود ممکن است اطلاعات حذف شده قابل بازیابی و ارسال برای پلیس فتا باشد.
آیا دایرکت اینستاگرام قابل پیگیری است؟
پیگیری دایر کت اینستاگرام در حال حاضر ممکن نیست دلیل این امر هم سیاست های حریم خصوصی این پیام رسان اجتماعی و رمزنگاری داده ها است.
به شکلی که کاربران عادی نمی توانند پیام های حذف شده از دایر کت را به راحتی بازیابی و ردیابی کند. بنابراین بازیابی پیام های متنی یا تصویری ارسال شده از طریق پیام رسان اینستاگرام به شکل معمولی امکان پذیر نیست مگر آنکه فرد دریافت کننده پیام، آن را از چت خود حذف نکرده باشد.
بنابراین در مواردی که از طریق پیام رسان اینستاگرام مشکلاتی مثل مزاحمت، تهدید، کلاهبرداری یا انتشار محتوای غیرقانونی اتفاق افتاده باشد کاربر یا فرد شاکی می تواند از پیام های دریافتی مثل متن یا تصویر، اسکرین شات گرفته و پس از ثبت شکایت در پلیس فتا، اسکرین شاتهای موجود را به عنوان مدارک مکمل به ضابطین انتظامی و مراجع قضایی ارائه دهد.
لازم به ذکر است که فقط در پرونده های مهم و امنیتی که مخالف چهارچوب امنیتی تعریف شده برای شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام باشد پلیس فتا می تواند با ارسال درخواست رسمی و ارائه مدارک و مستندات لازم، از این نوع شبکه های اجتماعی درخواست دریافت اطلاعات مربوط به حساب فرد متخلف را نماید.
همانطور که گفته شد این فرایند فقط در پرونده های خاص با دستور قضایی امکان پذیر است و در صورتی، متا یا شرکت مادر اینستاگرام و سرور ها یا پشتیبانی این پیام رسان اجتماعی به این درخواست ها رسیدگی کرده و پاسخگو هستند که تخلف انجام شده با چهارچوب های تعریف شده این پیام رسان های اجتماعی در تعارض باشد.
آیا بازیابی اکانت حذف شده اینستاگرام ممکن است؟
همانطور که گفته شد به دلیل چهارچوب تعریف شده پیام رسان های اجتماعی مثل اینستاگرام و مقررات داخلی آن ها یا ممنوع بودن فعالیت این گونه پیام رسان ها در کشورهای مقصد، امکان بازیابی اکانت حذف شده در آن ها وجود ندارد و اگر شخصی به دلایل مختلف از افراد فعال در این نوع پیام رسان ها به مراجع قانونی کشور مقصد شکایت کند.
پلیس آن کشور فقط می تواند از طریق آی پی به سرورهای پیام رسان دسترسی داشته و جا یا مکان فرد فعال در اینگونه پیام رسان ها را کشف کند.
از ویژگی های پیام رسان های اجتماعی مثل اینستاگرام آن است که آدرس IP هر کاربر را به صورت خودکار ذخیره می کند اما این آدرس از دید دیگر کاربران مخفی است.
با این وجود کاربران به خصوص افراد متخصص در این زمینه یا پلیس می توانند با استفاده از ترفندهای ساده، به این آدرس دسترسی پیدا کنند.
در برخی از موارد افراد آشنا به رصد فضای مجازی می توانند اکانت حذف شده در اینستاگرام را با داشتن ایمیل شناسایی نمایند.
به این معنا که پلیس می تواند از طریق ایمیل دوستان فرد مورد نظر، به آی پی و آدرس او دست پیدا کند یا از طریق تماس با پشتیبانی اینستاگرام و ارائه مدارک معتبر اطلاعات مربوط با حساب فرد متخلف را به دست بیاورد.
سخن پایانی
آیا اکانت حذف شده اینستاگرام توسط پلیس فتا ردیابی می شود شاید سوالی متداول و پر تکراری باشد که ذهن مخاطبان یا افراد فعال در پیام رسان های اجتماعی مثل اینستاگرام را به خود مشغول کند.
در پاسخ به این سوال باید گفت که اولاً پیام رسان های اجتماعی بزرگ و معتبر جهانی، ارسال داده های مخاطبین خود را طوری رمزنگاری می کنند که فقط فرد فرستنده و گیرنده می توانند پیام ها را باز کنند.
همچنین اگر فعالیت این پیام رسان ها در کشور مقصد ممنوع باشد و شهروندان نتوانند به صورت عادی از آنها استفاده کنند.
در صورتی که تخلفی ر آنها اتفاق بیفتد و فردی شاکی باشد فقط پلیس کشور مقصد می تواند با استفاده از ترفندهای پلیسی یا استفاده از افراد متخصص IP و محل ارسال پیام را کشف نماید.
بنابراین اگر کاربر فعال در شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام، اکانت خود را به هر دلیل حذف کرده باشد بازیابی آن برای پلیس فتا ممکن نیست و پلیس فتا نمی تواند بدون رعایت مقررات داخلی این شرکت یا ارائه مدارک مستدل و محکمه پسند از متا یا شرکت مادر درخواست بازیابی و ارسال اکانت حذف شده فرد متخلف را نماید.