شرایط طلاق توافقی در بارداری
فرزندان هدیه ای الهی از طرف خدواند بوده، که می توانند یک زندگی زیباتر را برایمان خلق کنند. با تولد فرزندان معمولا پدر و مادر وارد مرحله جدیدی از زندگی خواهند شد، که قطعا این دوران از لذت بخش ترین و دلنشین ترین قسمت های زندگی زناشویی زوجین به حساب می آید. اما گاهی در زمان بارداری و قبل از تولد فرزندان، به علت بروز اختلافات میان زوجین، زن و شوهر تصمیم به طلاق و جدایی از یکدیگر می گیرند. طلاق والدین در زمان بارداری زوجه از نظر قانونی هیچگونه مانعی ندارد، و قابل انجام می باشد. اما چون مسئله بارداری زن در هنگام طلاق بسیار حائز اهمیت است، ممکن است فرایند طلاق کمی متفاوت تر باشد. بی شک بهترین نوع طلاق در زمان بارداری، طلاق توافقی در دوران بارداری می باشد. چرا که در صورت توافق زوجین معمولا پرونده طلاق سریع تر به نتیجه می رسد.
حال وقتی زن در زمان طلاق به صورت توافقی، باردار باشد، از آنجایی که قانونگذار سرنوشت و حقوق قانونی فرزندان را بسیار مهم تلقی می کند، می بايست زن و شوهر بر سر برخی موضوعات به اتفاق نظر و توافق برسند. با توافق طرفین در خصوص این موضوعات، طلاق انجام گرفته و زن و شوهر می تواند رسما و قانونا از یکدیگر جدا شوند.
به همین دلیل برای انجام طلاق و توافق نمودن زوجین، می بايست برخی شرایط وجود داشته باشد. وجود این شرایط به زن و شوهر امکان جدا شدن در زمان بارداری را می دهد. این شرایط مهم را در زیر ذکر نموده ایم:
- اولین شرط طلاق توافقی در زمان بارداری مشخص شدن تکلیف حضانت فرزندان می باشد. زن و شوهر باید توافق کنند که کدام یک عهده دار حضانت فرزند باشند، و در خصوص ملاقات طرف دیگر با فرزند نیز به اتفاق نظر برسند.
- زن و شوهر می بايست در خصوص حقوق مالی نیز به یک نظر واحد رسیده، و با یکدیگر سازش نمایند. مطابق قانون بعد از تولد فرزند، پدر موظف است که نفقه او را بپردازد. همچنین قانونا هزینه های زایمان نیز بر عهده پدر می باشد.
- تکلیف مهریه زن باید کاملا مشخص گردد.
- زوجه می بايست تا مدت زمان مشخصی که توسط داده تعیین می شود، بعد از طلاق توافقی عده نگه دارد.
- اگر پدر فرزند متولد شده بعد از طلاق مفقود یا فوت شود، جد پدری می بايست نفقه او را پرداخت نماید.
مراحل و روند طلاق توافقی در دوران بارداری
روند طلاق توافقی زن باردار با طلاق در مواقع دیگر، هیچ تفاوت خاصی ندارد. اما بارداری و وضع حمل زن می تواند روند طلاق را کمی طولانی تر نماید. برای جاری شدن صیغه طلاق در دوران بارداری زوجه، می بايست ابتدا زن و شوهر به دادگاه خانواده مراجعه نموده و دادخواست طلاق خود را ثبت نمایند. سپس می بایست توافقات خود را نیز به صورت کتبی به دادگاه ارائه نمایند.
دادگاه دادخواست زوجین را مورد بررسی قرار داده و از آن ها می خواهد در جلسات مشاوره شرکت نمایند. مرکز مشاوره نیز هنگام طلاق توافقی توسط دادگاه تعیین می گردد. زن و شوهر می بايست چندین مرتبه در این جلسات حضور یابند، تا در صورت امکان با یکدیگر صلح و سازش نموده و از طلاق آن ها جلوگیری شود. اما اگر بعد از حضور در این جسلات نیز زوجین تصمیم به جدایی داشته باشند، دادگاه صیغه طلاق را جاری خواهد کرد.
در صورت تمایل به دریافت مشاوره تلفنی از وکیل پایه یک دادگستری با شماره ۰۹۱۲۳۵۷۶۰۳۷ تماس حاصل فرمایید، با مشورت و راهنمایی وکیل طلاق توافقی تهران زودتر به نتیجه خواهید رسید.
تکلیف حضانت فرزند در طلاق توافقی در زمان بارداری
حضانت فرزندان در هنگام طلاق در زمان بارداری، مهمترین مسئله تلقی می شود. معمولا در این نوع طلاق همه چیز به صورت توافقی صورت می گیرد، و زن و شوهر می توانند با مشورت نمودن با یکدیگر سرپرست فرزند را تعیین کنند. در این صورت دادگاه طبق نظر و دیدگاه زوجین، حضانت فرزندشان را بعد از طلاق به یکی از آن ها واگذار خواهد کرد. اما در طلاق توافقی نیز در خصوص حضانت فرزند قوانینی وجود دارد که می توان به آن ها استناد نمود.
مطابق این قوانین پس از تولد، فرزند تا سن هفت سالگی تحت حضانت مادر خواهد بود. پس از هفت سالگی نیز حضانت فرزندان به پدر محول خواهد شد. حضانت فرزند دختر از سن هفت الی نه سالگی و فرزند پسر نیز از سن هفت الی پانزده سالگی بر عهده پدر خواهد بود. اگر پدر در قید حیات نباشد نیز، حضانت به جد پدری واگذار خواهد گردید. البته توجه داشته باشید که در طلاق توافقی در هنگام بارداری، معمولأ دادگاه حضانت فرزندان را به فردی که دارای صلاحیت های لازم باشد اهدا خواهد کرد. چرا که معمولا صلاحیت فردی که قرار است به عنوان سرپرست فرزندان انتخاب شود، بسیار مسئله مهمی خواهد بود.
مدت زمان عده طلاق توافقی در دوران بارداری چقدر است؟
عده اصطلاحی فقهی می باشد، که می بايست حتما زوجه بعد از طلاق آن رعایت نماید. در واقع عده به مدت زمانی مشخص بعد از طلاق گفته می شود، که زوجه موظف است در این مدت زمان ازدواج مجدد ننماید و صبر کند تا مدت عده او به اتمام برسد. حال معمولا عده زنان بعد از طلاق حدود سه ماه می باشد. اما در خصوص طلاق توافقی در دوران بارداری شرایط کمی متفاوت تر می باشد.
در این مورد مدت زمان عده زن تا زمان وضع حمل او خواهد بود. یعنی بعد از تولد فرزند و فارغ شدن زن، او امکان ازدواج مجدد را داشته و عده اش به پایان می رسد. اصلا هم تفاوتی ندارد که چه مدت زمانی تا وضع حمل او باقی مانده باشد. به عنوان مثال اگر زن در ماه پنجم بارداری طلاق بگیرد، چهار ماه بعد که فرزند متولد می گردد عده او به اتمام خواهد رسید.