مجازات اسیدپاشی در قانون جدید برای حمایت از بزه دیدگان و جلوگیری از گسترش این جرم تشدید شده است. بر اساس قانون جدید اگر اسیدپاشی عمدی موجب وقوع جنایت علیه تمامیت وجود جسمانی افراد و قتل نفس شود مجازات جرم فرد اسیدپاش قصاص است که تا پیش از تصویب قانون تشدید مجازات اسید پاشی در مورد قصاص بودن این امر بین علمای حقوقی اختلاف وجود داشته است. همچنین بر اساس ماده 279 قانون مجازات اسلامی اگر شرایط افساد فی الارض یا رفتاری که موجب بروز آسیب های جانی، مالی و ناموسی به صورت گسترده شود در مورد اسیدپاش برای مراجع قضایی محرض گردد مطابق با تبصره 2ماده 1 قانون مزبور، فردی که مرتکب این عمل شده باشد به مجازات اعدام محکوم می شود. در مورد اسیدپاشی یا جنایتی که دیه آن بیش از نصف دیه کامل انسان باشد اسیدپاش به تحمل 15 تا 25 سال زندان تعزیری محکوم می گردد. اما اگر اسیدپاشی و جنایتی که واقع شده است از یک سوم تا نصف دیه کامل باشد فرد اسید پاش به تحمل حبس بین 10 تا 15 سال حبس تعزیری محکوم می شود. اگر جنایت یا اسید پاشی که اتفاق افتاده است میزان خسارت آن تا یک سوم دیه کامل انسان باشد فرد اسیدپاش به تحمل بین 5 تا10 سال حبس تعزیری محکوم می شود. همچنین اگر دیه اسیدپاشی تا یک سوم دیه کامل باشد فرد اسید پاش به مجازات تحمل حبس تعزیری بین 2 تا 5 سال محکوم می شود.
در صورت تمایل به دریافت مشاوره تلفنی از بهترین وکیل کیفری تهران با شماره ۰۹۱۲۳۵۷۶۰۳۷ تماس حاصل فرمایید، با مشورت و راهنمایی وکیل زودتر به نتیجه خواهید رسید.
جرم اسید پاشی روی صورت
بر اساس قوانین جاری برای جرم اسیدپاشی روی صورت مجازات قصاص در نظر گرفته شده است. هرگاه شخصی مرتکب جرم اسیدپاشی روی صورت شود در صورتی که اسید پاشی بر روی صورت منجر به تغییر شکل دائمی صورت فرد بزه دیده شود.
در شرایطی که پس از اثبات جرم به هر دلیل مثل مصالحه اولیای دم، مجازات قصاص در مورد فرد مجرم اجرا نشود فرد مجرم علاوه بر پرداخت دیه یا ارش مطابق مقررات مربوط به جرم و میزان آسیبی که به فرد بزه دیده وارد کرده است به مجازات حبس تعزیری هم محکوم می شود.
میزان حبس تعزیری که برای جرم اسید پاشی بر روی صورت تعیین می شود متناسب با میزان آسیبی است که به چهره فرد آسیب دیده وارد شده است.
یعنی اگر میزان آسیب وارد شده بر چهره فرد بزه دیده در حد جنایت بر نفس باشد به شکلی که باعث تغییر شکل دائمی چهره شود فرد مجرم پس از اثبات جرم به حبس تعزیری درجه یک که میزان آن 25 سال است محکوم می شود.
اما اگر میزان آسیب وارد شده به چهره فرد بزه دیده بیش از نصف دیه کامل باشد فرد مجرم به حبس تعزیری درجه 2 که میزان آن با توجه به مجرمیت فرد بین 15 تا 25 سال است محکوم می شود.
همچنین اگر میزان آسیب وارد شده به فرد بزه دیده کمتر از میزان دیه کامل انسان و از یک سوم تا نصف دیه کامل باشد فرد مجرم به حبس تعزیری درجه 3 که با توجه به میزان مجرمیت او ممکن است بین 10 تا 15 سال در نوسان باشد محکوم می شود و در نهایت اگر میزان آسیب وارد شده به صورت فرد بزه دیده تا یک سوم دیه کامل باشد فرد مجرم به حبس تعزیری درجه ۴ محکوم می شود که میزان آن با توجه به مجرمیت فرد بزهکارمی تواند بین 5 تا 10 سال در نوسان باشد.
جرم اسید پاشی روی ماشین
جرم اسید پاشی روی ماشین در ماده677 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات به روشنی آمده است. بر اساس ماده 677 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات هر کس عمداً اشیا منقول یا غیر منقول متعلق به دیگری را تخریب نماید یا به هر نحو کلاً یا بعضا تلف نماید یا از کار بیندازد به حبس از 6 ماه تا 3 سال محکوم می شود.
با توجه به این ماده قانونی اسید پاشی بر روی اشیاء افراد دیگر هم کاری ناپسند و مجرمانه است که رایج ترین نوع این نوع جرم اسید پاشی بر روی ماشین اشخاص دیگر است. لذا قانونگذار در ماده 677 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات چهارچوب آن را مشخص کرده و برای آن مجازات مشخصی در نظر گرفته است.
◁◁ مطلب پیشنهادی: دیه سیلی زدن یا مجازات چک زدن
آیا جرم اسید پاشی قابل گذشت است؟
آیا جرم اسید پاشی قابل گذشت است؟ سوالی است که ممکن است ذهن افرادی را که در زمینه جرم اسید پاشی مطالعه می کنند یا افرادی که به عنوان بزهکار یا بزه دیده با این گونه دعاوی درگیر هستند را به خود جلب نماید.
جرم اسید پاشی از جمله جرائم غیر قابل گذشت است به این معنا که رضایت و گذشت فرد آسیب دیده یا شاکی نمی تواند باعث متوقف شدن روند دادرسی و مختومه شدن پرونده شود.
به دلیل آنکه جنبه عمومی جرم اسید پاشی از نظر قانونگذار باعث ایجاد ناامنی و اختلال در نظم عمومی جامعه می شود گذشت شاکی یا اولیا دم نمی تواند تاثیری در مجازات فرد مجرم داشته باشد و فرد مجرم پس از تفهیم اتهام و اثبات جرم به مجازات مشخص شده در قانون با توجه به نوع فعلیت در جرم محکوم می شود.
در چه صورت مجازات اسید پاش اعدام می باشد؟
در صورتی مجازات اسیدپاش اعدام می باشد که میزان مجرمیت فرد بزهکار گسترده بوده وباعث اختلال شدید در نظم عمومی کشور، ایجاد ناامنی و یا وارد آمدن خسارت شدید به تمامیت جسمانی افراد بزه دیده شود.
بر اساس تبصره 2 ماده 1 قانون تشدید مجازات اسید پاشی در صورتی که میزان اسید پاشی به حدی باشد که موجب ایجاد ناامنی در جامعه شده و باعث اختلال در نظم و امنیت عمومی کشور شود یا میزان خسارت وارد شده به تمامیت جسمانی فرد بزه دیده در حد بالایی باشد بر اساس ماده 286 قانون مجازات اسلامی فرد مجرم مرتکب افساد فی الارض شده است و در صورت تایید این امر به وسیله مراجع بالادستی مثل دیوان عالی کشور فرد بزهکار و اسیدپاش به مجازات اعدام محکوم می شود.
البته برای تحقق این امر یعنی صدور مجازات اعدام برای فرد بزهکار گستردگی جرم شرط لازم و اساسی برای این کار است و در مواردی که تعداد افراد بزه دیده یا میزان آسیبی که به آنها وارد شده است کم باشد فرد بزهکار مشمول افساد فی الارض نشده و برای او مجازات اعدام در نظر گرفته نمی شود.
سخن پایانی
مجازات اسیدپاشی در قانون جدید برای تشدید مجازات اسید پاشی و حمایت از بزه دیدگان ناشی از آن در سال 1398 خورشیدی به تصویب رسیده است.
بر اساس قانون تشدید مجازات اسیدپاشی و حمایت از بزه دیدگان ناشی از این امر « پاشیدن اسید یا هر نوع ترکیب شیمیایی دیگر بر جسم اشخاص به طوری که موجب جنایت بر نفس عضو یا منفعت شود» عملی مجرمانه است و فرد مجرم در صورت اثبات جرم با توجه به میزان مجرمیت به مجازات های مشخص شده در قانون محکوم می شود.
بر اساس قانون جدید اگر اسیدپاشی عمدی موجب وقوع جنایت علیه تمامیت جسمانی فرد اعم از قتل نفس شود بر خلاف قوانین گذشته، مجازات فرد مجرم قصاص است.
به این معنا که اگر گستردگی و تاثیرگذاری جرم اسید پاشی به حدی باشد باعث ایجاد ترس و ناامنی در جامعه شود در صورت تایید مراجع ذی صلاح فرد مجرم مرتکب افساد فی الارض شده است و به مجازات اعدام در ملاء عام محکوم می شود.
بر اساس ماده 279 قانون مجازات اسلامی، جرم فساد فی الارض وقتی محقق می شود که رفتار مجرم موجب بروز آسیب های جانی مالی و ناموسی به صورت گسترده در جامعه شود. جرم اسید پاشی روی صورت با توجه به میزان آسیب وارد شده مورد ارزیابی قرار می گیرد و ممکن است مجازات فرد مجرم از قصاص تا حبس با مدت های مختلف در نوسان باشد.
جرم اسید پاشی روی ماشین عملی مضموم و مجرمانه است که در ماده 677 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات در مورد آن صحبت شده است.جرم اسید پاشی قابل گذشت نیست و رضایت شاکی تاثیری در میزان مجازات مجرم یا توقف دادرسی ندارد.
در صورتی مجازات اسید پاش اعدام است که موجب آسیب جانی به فرد بزه دیده شود و یا میزان گستردگی جرم و ناامنی که در جامعه ایجاد می کند به حدی باشد که از طرف مراجع رسیدگی کننده به عنوان افساد فی الرض تلقی شده و فرد مجرم به مجازات اعدام در ملأ عام محکوم شود.