جهت مشاره تلفنی رایگان با وکیل اسدی با شماره زیر تماس بگیرید:

اجراییه مهریه

اجراییه مهریه یک اصطلاح حقوقی است که برای فعال شدن یک حکم یا دستور کاربرد دارد. بر اساس قانون پس از جاری شدن عقد نکاح و ثبت دفتری، زن مالک مهریه است و هر زمان که بخواهد می تواند آن را از مرد مطالبه کند. لذا در صورتی که زوج مهریه را به صورت توافقی پرداخت نکند. زوجه باید برای دریافت مهریه و فعال کردن آن درخواست اجراییه نماید. در گذشته زوجه برای درخواست اجراییه مهریه می بایست به دادگاه عمومی با خانواده  مراجعه می کرد. اما بر اساس قوانین جدید، کسانی که بخواهند برای دریافت مهریه اقدام کنند ابتدا باید برای فعال کردن درخواست اجرائیه مهریه  به دفتر ثبت ازدواجی که ازدواج آنها در آن ثبت شده است مراجعه کنند. تا مدارک لازم برای فعال شدن درخواست اجرائیه به دفاتر ثبت اسناد رسمی ارسال شود.

در صورت تمایل به دریافت مشاوره تلفنی از بهترین وکیل مهریه در تهران با شماره ۰۹۱۲۳۵۷۶۰۳۷ تماس حاصل فرمایید، با مشورت و راهنمایی وکیل زودتر به نتیجه خواهید رسید. 

بعد از درخواست اجراییه چه باید کرد؟

بر اساس بخش نامه رئیس قوه فضائیه برای ارائه درخواست اجرای مهریه، زوجه باید قبل ازانجام هرکاری به دفتر ثبت ازدواجی مراجعه کند که ازدواج در آن انجام ثبت شده است.

سپس با در دست داشتن تاییدیه لازم به دفاتر اسناد رسمی مراجعه نمایند. پس از مراجعه زوجه دفاتر اسناد رسمی با توجه به شرایط ممکن است زوج ممنوع الخروج شود یا  در صورتی که زوج اموالی داشته باشد تا روشن شدن تکلیف پرداخت مهریه، این اموال توقیف شوند.

همچنین اگر زوج املاکی نداشته باشد  یا زوجه مشخصات دفتری آن ها را نداشته باشد. دفتراسناد مذکور از طریق روال اداری درخواست پیگیری اموال ثبتی زوج را  از مراکز ذی صلاح در خواست می کند.

مثل پیگیری سند ماشین از پلیس راهور یا شناسایی حساب های بانکی از طریق بانک مرکزی، در ادامه فرایند پیگیری درخواست اجرائیه مهریه،اگر اموالی از زوج شناسایی شود برای پرداخت مهریه مصادره و ارزش گذار می گردد و با دستور قضایی برای فروش به حراج گذاشته می شود.

در این شرایط  زوجه این حق را دارد که با عنوان  مستثنیات دین یا اموال ضروری زندگی نسبت به رای صادر شده اعتراض کند. در نهایت اگر با گذشت دو ماه اگر هیچ مالی از زوجه شناسایی نشود و یا پس از گذشت 6 ماه نتیجه ای به دست نیاید با درخواست زوجه یا وکیل او گواهی دعوا برای پیگیری دریافت مهریه صادر می شود.

لذا بهترین روش برای درخواست اجراییه مهریه و پیگیری روند آن، استفاده از وکلاء با تجربه و کارآزموده ای است که به صورت حرفه ای در این حوزه فعالیت می کنند.

◁◁ مطلب پیشنهادی: سریعترین راه گرفتن مهریه

مدت زمان اجرا گذاشتن مهریه

به اجرا گذاشتن مهریه چقدر طول میکشد؟ مدت زمان اجراییه مهریه با توجه به شرایط ممکن است متفاوت باشد و نمی توان زمان مشخصی را به صورت یکسان برای همه افراد در نظر گرفت.

طبق روال قانونی و شرعی از زمانی که عقد نکاح بین زوجین جاری  و ثبت دفتری شود مهریه به وسیله زن قابل مطالبه است و شوهر موظف به پرداخت آن می باشد. حال اگر مرد به هر دلیل از پرداخت مهریه شانه خالی کند. زوجه برای وصول  مهریه باید آن را به اجرا گذارد.

وقتی که مهریه  به اجرا گذاشته می شود باید روال قانونی این کار طی شود که با توجه به شرایط قطعا زمان بر است. اما اگر زوجه اطلاعات لازم از روال قانونی کار را داشته باشد یا برای به اجرا گذاشتن مهریه از وکلاء حاذق و با تجربه استفاده کند معمولا روند کار تسریع شده و روال کار دچار تاخیر و تعلل نمی شود.

از جمله کارهایی که می تواند باعث سرعت گرفتن روند به اجرا گذاشتن مهریه و دریافت آن شود گرفتن حکم جلب زوج و تحت فشار قرار دادن او است.

هرچند مدت زمان اقدام برای به اجرا گذاشتن مهریه  و گرفتن حکم جلب کوتاه است ولی مدت زمان دادرسی و به نتیجه رساندن این گونه پرونده ها طولانی است و حتی ممکن است چندین سال طول بکشد. لذا در صورتی که زوجه از تمکن مالی زوج برای پرداخت مهریه اطمینان دلشته باشد.

بهتر است برای سرعت گرفتن روند کار از طریق اجرای ثبتی اقدام کند و لیستی از اموال مرد را بدون اطلاع او برای توقیف به اداره ثبت ارائه نماید.

چون اگر مرد نسبت به انجام این کار اطلاع داشته باشد می‌تواند به سرعت اموال در تملک خود را برای جلوگیری از توقیف و تصرف به دیگران منتقل کند.

همچنین باید توجه داشت که اگر مطالبه مهریه از طریق قهری و قانونی و به اجرا گذاشتن آن مربوط به طلاق باشد روال قانونی کار ممکن است از سرعت بیشتری برخوردار باشد.

اما اگر به اجرا گذاشتن مهریه بقصد طلاق نباشد و زن تمایل داشته باشد به زندگی مشترک خود ادامه دهد. به اجرا گذاشتن مهریه ممکن است باعث برهم خوردن زندگی مشترک شده و روند دادرسی و دریافت مهریه را طولانی تر نماید.

متن درخواست به اجرا گذاشتن مهریه

متن درخواست اجراییه مهریه معمولا به صورت‌ مختصر و مفید تنظیم می شود وغرض از این کار آن است که دفتر ازدواج مورد نظر نسبت به فعال کردن اجراییه مهریه اقدام کرده  و  مدارک مورد نیاز برای این کار را به اداره ثبت ارسال نماید. متن درخواست اجراییه مهریه به دفتر ثبت می تواند به شکلی باشد که در ادامه می آید.

بسمه تعالی

سردفتر محترم دفترخانه ازدواج شماره…… شهرستان….

احتراماً با توجه به تصویر الصاق شده عقدنامه به پیوست که اصل آن در دفتر خانه شما تنظیم شده است

اینجانب…. فرزند…… به شماره شناسنامه…. صادره از شهرستان….. به شماره ملی….. در تاریخ…..درقبال …. سکه تمام بهار آزادی به عقد ازدواج دائم همسرم آقای….. فرزند…. شماره شناسنامه….. صادره از شهرستان….. متولد سال…. به شماره ملی …. در آمده ام

همانطور که مستحضر هستید مهریه به عنوان دین بر ذمه زوج بوده و عندل المطالبه و قابل وصول می باشد. اما نامبرده یا همان همسر اینجانب با وجود درخواست های مکرر از پرداخت مهریه قانونی امتناع می نماید.

لذا خواهشمند است به موجب این درخواست ضمن  صدور اجراییه مهریه نسبت به وصول آن اقدام لازم  به عمل آید.

◁◁ مطلب پیشنهادی: توقیف اموال برای مهریه

پیامک اجراییه مهریه

پیامک اجراییه مهریه زمانی برای زوج یا زوجه ارسال می شود که ابتدا زوجه با در دست داشتن مدارک لازم مثل عقدنامه، شناسنامه و کارت ملی برای به اجرا گذاشتن مهریه به دفتر محل ثبت اولیه ازدواج مراجعه کند. زوج پس از مراجعه به دفتر مورد نظر باید از سردفتر آنجا تقاضای اجراییه برای مهریه نماید.

پس از صدور اجرای از طرف دفتری که ازدواج در آن ثبت شده است زوجه باید اجرائیه و سایر مدارک لازم را به اداره ثبت ببرد و در آنجا تشکیل پرونده دهد.

معمولاً پس از تشکیل پرونده اجرائیه مهریه در اداره ثبت اسناد، پیامک تایید مدارک برای  زوجه ارسال می شود. سپس در ادامه اجراییه به زوج ابلاغ شده و عملیات اجرای مهریه آغاز می گردد.

معمولا پس از ابلاغ اجراییه مهریه، زوج 10روز فرصت دارد نسبت به پرداخت مهریه اقدام کند اگر در ظرف ده روز این کار انجام نشود تمام اموال زوج به غیر از مستثنیات دین توقیف می گردد.

  • چگونه می توان برای مطالبه مهریه اجرائیه گرفت؟

در گذشته زوجه برای مطالبه مهریه و گرفتن اجراییه مهریه می توانست به دو روش اقدام کند مراجعه به دادگاه یا اداره ثبت، اما با توجه به بخشنامه‌ای که از سوی رئیس قوه قضاییه با استناد به اجرای ماده  113 برنامه پنجم توسعه صادر شده است.

زوجه فقط می تواند از طریق مراجعه به دفتر ثبت ازدواج و اداره ثبت، اجراییه مهریه بگیرد و هیچ راه دیگری برای این کار متصور نیست مگر آنکه رونده گرفتن مهریه به دلیل اعلام  اعسار زوج ممکن  نباشد و پرونده برای بررسی و پیگیری به دادگاه‌های خانواده ارسال گردد.

  • هزینه گرفتن اجراییه مهریه چقدر است؟

اگر مطالبه مهریه از طریق دادگاه باشد ممکن است هزینه دادرسی برای مطالبه مهریه زیاد شود اما در صورتی که مطالبه مهریه از طریق اجرای ثبت باشد فقط 5 درصد حق اجرا و هزینه مطالبه مهریه از زوج دریافت می شود.

سخن پایانی

وقتی که زن یا زوجه نتواند به صورت توافقی و مسالمت آمیز مهریه خود را از زوج دریافت نماید برای فعال کردن روند قانونی و جبری دریافت مهریه باید اجراییه مهریه را از طریق مراجع ذی صلاح فعال نماید.

در گذشته زوجه می توانست از دو روش مراجعه به دادگاه یا مراکز ثبت نسبت به فعال کردن اجرایی مهریه اقدام کند. اما با ابلاغ بخشنامه جدید ازطرف رئیس قوه قضائیه، فقط برای گرفتن اجرائیه مهریه باید از طریق دفتر ازدواجی که در آن عقد انجام شده و دفاتر اسناد رسمی اقدام شود.‌

بعد از صدور حکم اجراییه مهریه روند قانونی گرفتن مهریه آغاز می شود که در صورت تمکن مالی مرد مبلغ مهریه از او دریافت و به زوجه داده می شود.

مدت زمان اجراییه مهریه با توجه به شرایط و روند دادرسی ممکن است نسبتا طولانی باشد. لذا برای تسریع در گرفتن اجرائیه و مطالبه مهریه بهتر است از  وکلائی  استفاده شود که به صورت تخصصی در این حوزه فعالیت می کنند.

محبوب‌ترین مقالات
خدمات ما

14 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • متقیان
    21 مهر 1402 14:05

    در سامانه اَلودفتر می توانید نامه ها و مدارک اجرای مهریه خود را به صورت آنلاین از منزل یا محل کار خود به محضر ازدواج و طلاق ارسال نمایید تا پس از تایید به اداره اجرای اسناد رسمی ارسال گردد.
    alodaftar.ir

    پاسخ
  • سلام خانوم بنده نزدیک ۱ ساله که مراجعه به اجرائیه ثبت کردن و تمام حساب های بنده مسدود کردن بعد نبال در خواست مهریه نمیرن بنده باید چیکار کنم راهی هست ایا برا من که در خواست بدم

    پاسخ
    • حیدر حائری منش
      24 بهمن 1402 19:22

      سلام . سوال منم هست و اینکه برای وحدت رویه ۷۴۴دیوان عالی کشور برگه لارم الاحرا اداده ثبت ملاک است یا رای قطعی از سوی دادگاه؟@

      پاسخ
      • اگر شما طبق روال فعلی اجرائیه دفتر ازدواج را برای وصول مهریه به اداره ثبت املاک برده و در آنجا برای مطالبه مهریه تشکیل پرونده داده باشید. اگر اموالی از مرد برای توقیف شناسایی شده باشد برگه لازم الاجرا، اداره ثبت ملاک است اما اگر پس از گذشت ۲ تا ۶ ماه هیچگونه اموالی از زوج برای توقیف شناسایی نشده باشد. شما باید با در دست داشتن گواهی لازم برای تشکیل پرونده به دادگاه مراجعه نمایید. وحدت رویه ۷۴۴ دیوان عالی کشور مربوط به تعیین مجازات توأمان حبس و جزای نقدی است که مجازات حبس به عنوان ملاک برای تشخیص درجه مجازات و صلاحیت دادگاه برای رسیدگی در نظر گرفته می‌شود و در این مورد قابل وصل نیست.

        پاسخ
    • معمولاً بدون گرفتن اجرائیه مهریه از دفتر محل ثبت ازدواج و طی کردن روال اداری امکان مسدود شدن حساب کسی وجود ندارد. بنابراین زوجه یا فرد طرف حساب شما برای مطالبه مهریه اقدام نموده و در ادامه روال اداری حساب‌های شما مسدود شده است. در این شرایط شما به عنوان خوانده برای رفع توقیف حساب‌های مالی و بانکی خود باید به مرجع صادر کننده حکم توقیف مراجعه کرده و نسبت به انجام تعهدات لازم اقدام نمایید.

      پاسخ
  • سلام من از طریق دفتر طلاق و ازدواج مهریه خودم را به اجرا گذاشتم اگر از طریق ثبت اسناد متوجه شویم که چیزی به نام زوج نیست چه اقدامی باید انجام دهیم ؟؟؟ آیا باید به دادگاه خانواده برویم ؟،؟ هزینه اولیه در دادگاه خانواده چقدر می باشد ؟؟

    پاسخ
    • پس از آنکه فرد خواهان مهریه با مراجعه به دفترخانه ازدواج اجرائیه مهریه را دریافت نمود باید با در دست داشتن اجرائیه و مدارک لازم به اداره ثبت اسناد محل زندگی خود مراجعه نماید تا پرونده دریافت مهریه تشکیل شود. پس از آنکه پرونده مطالبه مهریه در اداره ثبت اسناد و املاک تشکیل گردید اگر تا دو ماه هیچ اموالی از مرد برای توقیف و دریافت مهریه شناسایی نشود و این کار تا ۶ ماه به نتیجه نرسید. فرد خواهان مهریه به اداره ثبت مراجعه کرده و پس است دریافت گواهی لازم برای طرح دعوا و به جریان انداختن دریافت مهریه به دادگاه مراجعه می ‌کند. اگر میزان مهریه کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد مرجع رسیدگی کننده به آن شعب مختلف شورای حل اختلاف است یعنی فرد خواهان برای طرح دعوا باید به شوراهای حل اختلاف مراجعه کند اما اگر میزان مهریه بیشتر از ۲۰ میلیون تومان باشد دریافت مهریه در صلاحیت دادگاه خانواده است. بنابراین فرد خواهان باید برای طرح دعوا به دادگاه خانواده مراجعه کند. معمولاً هزینه دریافت مهریه از طریق اداره ثبت کمتر از دادگاه است یعنی مبلغی به میزان نیم عشر دولتی یا یک بیستم کل مهریه دریافت می شود. اما هزینه دریافت مهریه از طریق دادگاه خانواده بیشتر است به این معنا که ۵٫۳ درصد از مبلغ مهریه به عنوان هزینه دادرسی دریافت می ‌گردد.

      پاسخ
  • محمد زاده
    8 اسفند 1402 20:26

    سلام اگر از طریق ثبت اسناد نتوانیم کاری انجام دهیم دادگاه خانواده اولین اقدام چه کاری انجام می دهد ؟

    پاسخ
    • پس از آنکه زوجه با در دست داشتن مدارک لازم به دفترخانه ثبت ازدواج مراجعه نمود و اجرائیه مهریه را دریافت کرد با در دست داشتن اجرائیه و مدارک لازم برای تشکیل پرونده دریافت مهریه به اداره ثبت اسناد و املاک منطقه محل زندگی مراجعه می‌ کند. پس از تشکیل پرونده در این نهاد اگر دو ماه هیچ اموالی از زوج شناسایی نشود یا پس از ۶ ماه نتیجه‌ ای به دست نیاید زن یا زوجه با گرفتن گواهی لازم از اداره ثبت برای تشکیل پرونده به دادگاه مراجعه می ‌کند. منتهی باید به این نکته توجه داشت که میزان مبلغ مهریه تعیین کننده مرجع رسیدگی کننده به آن در دادگاه است یعنی اگر مبلغ مهریه درخواستی کمتر از ۲۰ میلیون تومان باشد رسیدگی به آن در صلاحیت شورای حل اختلاف است و اگر مبلغ مهریه درخواستی بیش از ۲۰ میلیون تومان باشد مرجع رسیدگی کننده شعب مختلف دادگاه خانواده است. بنابراین اگر شما موفق نشوید مهریه خود را از طریق اداره ثبت اسناد و املاک دریافت کنید باید با در دست داشتن گواهی اداره ثبت اسناد و میزان مهریه برای طرح دعوا به شعب شوراهای حل اختلاف یا دادگاه خانواده مراجعه کنید.

      پاسخ
  • تمنا‌ ملکی
    21 تیر 1403 19:58

    سلام جناب اسدی‌وقت بخیر بنده امروز اجرائیه مهریه براهمسرم دراوردم ک ایشون چن ماه پیش فوت شدن‌
    وبخاطردلایل شخصی‌میخوام ب پدر پسرم ک 13سال‌پیش جداشدم هفته بعد اجرائیه‌ مهریه‌دربیارم
    ایا همزمان میشه 2تا اجراییه‌مهریه‌دادالبته‌ازدواج دومم همسرم فوت شدن

    پاسخ
    • سلام سئوال شما نا مفهوم است چون مشخص نیست که چگونه و به چه دلیل شما برای همسر فوت شده خود اجرایی مهریه گرفتید چون مهریه زن به عهده مرد است و اگر شما شوهر زن فوت شده خود هستید چگونه می ‌خواهید از خودتان مهریه بگیرید. بعد از آن، گرفتن اجرائیه برای پدر پسر تان که ۱۳ سال پیش جدا شده اید نیز قابل فهم نیست، شاید به دلیل مشکلات تایپی سوال شما اینگونه درج شده است لطفاً سوال خود را اصلاح کنید تا در آینده به آن پاسخ داده شود.

      پاسخ
  • علی اکبر میر
    1 مرداد 1403 21:26

    سلام و درود ، بازنشسته 63 ساله هستم ، همسرم پارسال فوت شدند ، مادر ایشان درخواست اجراییه مهریه – به نسبت سهم الارث – از طریق اجرای ثبت کردند -توقیف اموال و ممنوع الخروجی – یک آپارتمان معمولی و ماشین پرشیا قدیمی و یک خط موبایل 912 دارم ، در سند ازدواج مهریه 14 سکه پنج بهار ذکر شده ، و در انحصار ورثه سهم مادر یک ششم است ، چند سکه به مادر تعلق میگیرد ؟ در صورت عدم توان پرداخت چیکار کنم ؟

    پاسخ
    • شما بهتر است برای اطلاع از میزان حق السهم مهریه مادر زن خود به دادگاه رسیدگی کننده مراجعه نمایید تا میزان دقیق حق السهم او مشخص شود. توانایی یا عدم توانایی شما در پرداخت این حق، پس از تنظیم و ارائه لایحه عسر و حرج یا ناتوانی از پرداخت مهریه توسط شما مشخص می‌شود. به این معنا که اگر درخواست عسر و حرج شما پس از انجام بررسی‌های لازم از سوی دادگاه رسیدگی کننده پذیرفته شود پرداخت این حق منتفی نمی‌شود و با توجه به توانایی مالی شما و بر اساس اسناد و مدارک ارائه شده تقسیط یا قسط بندی می ‌شود.

      پاسخ
  • سلام من اجرای مهریه از طریق دفترخانه انجام داده ام و به اداره ثبت رفتم و چون همسرم هیچ چیزی به نام نداشت و حساب های بانکی هم خالی بود پرونده رو فرستادن دادگاه اولین جلسه دادگاه برگزار شد و حکم ابلاغیه شد که همسرم باید مهریه رو بپردازه …الان دوماه از حکم گذشته و ایشون اعسار یا اقدامی نکرده
    من حالا باید چکار کنم و به کجا مراجعه کنم تا بتوانم برای گرفتن مهریه ام اقدامی کنم؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up
مشاوره تلفنی رایگان