معمولاً پیگیری محتوا های ارسال شده در پیام رسانه های اجتماعی مثل واتساپ و تلگرام که از رمزنگاری انتها به انتها در آنها استفاده می شود سخت است و دسترسی به متن یا تصویر پیام های ارسال شده ممکن نیست حتی اگر سرورهای آنها در کشور مقصد به صورت قانونی فعال باشد. به عبارت دیگر استفاده از رمزنگاری انتها به انتها در پیام رسان های اجتماعی مثل واتساپ شرایطی را ایجاد می کند که تنها فرستنده و گیرنده پیام بتوانند محتوای ارسال شده را ببینند و حتی سرورهای پیام رسان هایی مثل واتساپ به محتوای ارسال شده دسترسی ندارند. بنابراین دسترسی مستقیم به محتوای پیام های ارسال شده از این نوع پیام رسان ممکن نیست و در صورت پیگیری نیروها و سازمان های نظارتی مثل پلیس فتا با دستور قضایی، فقط امکان دسترسی به اطلاعات متا دیتا مثل تاریخ و زمان ارسال پیام، فرستنده و گیرنده پیام و اطلاعات مربوط به تماس های ذخیره شده وجود دارد.
آیا امکان گرفتن پرینت واتساپ به وسیله پلیس فتا وجود دارد؟
همانطور که گفته شد واتساپ یک پیام رسان اجتماعی است که از رمزنگاری انتها به انتها در آن استفاده می شود. در رمزنگاری انتها به انتها، فقط فرستنده و گیرنده پیام می توانند محتوای آن را ببینند و حتی سرورهای واتساپ اگر در کشور مقصد وجود داشته باشد نیز به محتوای پیام ها ارسال شده دسترسی ندارند.
بنابراین پلیس فتا یا سازمان های نظارتی و امنیتی کشور میزبان مستقیماً نمی توانند به محتوای پیام های ارسال شده از طریق این پیام رسان دسترسی داشته باشند.
با این وجود ممکن است واتساپ اطلاعات متا دیتا مثل تاریخ و زمان ارسال پیام، فرستنده و گیرنده پیام یا اطلاعات مربوط به تماس ها را ذخیره نماید که در این وضعیت تحت شرایط قانونی و با حکم قضایی، این اطلاعات ممکن است در اختیار نهادهای قانونی و انتظامی قرار گیرد.
البته باید توجه داشت که نوع جرم، میزان مجرمیت و ضرورت دسترسی به این اطلاعات از نکات مهم و قابل توجهی است که در دسترسی به این اطلاعات موثر بوده و میتواند راهگشا باشد.
اطلاعات قابل دسترس واتساپ از طریق پلیس فتا
رمزنگاری پیام رسان واتساپ و تلگرام به صورت انتها به انتها طراحی شده است، به این معنا که فقط فرد فرستنده و گیرنده پیام می توانند متن و محتوای پیام ارسال شده را مشاهده کنند.
بنابراین اگر به دلایل مختلف شخصی خواهان پیگیری قانونی پیام های ارسال شده در پیام رسان واتساپ و تلگرام باشد.
پس از تنظیم شکایت و دستور قضایی فقط امکان دسترسی به اطلاعاتی مثل شماره تلفن ثبت شده، تاریخ و زمان ارسال پیام، اطلاعات مربوط به تماس ها و موقعیت مکانی تقریبی مخاطب وجود دارد و قابلیت دسترسی به متن و محتوای پیام ارسال شده وجود ندارد.
در این وضعیت گرفتن تصویر یا اسکرین شات از صفحه پیام های ارسال شده از طریق واتساپ یا ذخیره فیلم منتقل شده پس از گرفتن اطلاعاتی مثل شماره تلفن مخاطب، تاریخ و زمان ارسال پیام برای پیگیری قضایی مناسب بوده و میتواند برای جرم انگاری کاربرد داشته باشد.
چون در خیلی از موارد افراد متهم پس از دریافت ابلاغیه یا احضاریه دادگاه اقدام به حذف اکانت و اطلاعات ذخیره شده در دستگاه خود می کنند.
◁◁ مطلب پیشنهادی: شکایت از پیج اینستاگرام
آیا حذف اکانت در واتساپ تضمینی مناسب برای عدم پیگیری پیام های ارسال شده است؟
معمولاً حذف اکانت در پیام رسان های اجتماعی مانند واتساپ به معنای از بین رفتن همه پیام ها و اطلاعات ذخیره شده در دستگاه کاربر است.
با این وجود ممکن است برخی از متا دیتاهای مربوط به فعالیت حساب کاربری مخاطب حتی پس از حذف اکانت کاربری نیز در سرور های واتساپ باقی بماند.
بنابراین پلیس فتا یا نهادهای نظارتی و قانونی در صورت درخواست قانونی می توانند از این اطلاعات برای پیگیری پرونده های مختلف استفاده کنند.
پس با این اوصاف حذف اکانت واتساپ از سوی کاربر، تضمینی مناسب برای عدم پیگیری پیام های ارسال شده توسط فرد شاکی از طریق نهادهای قانونی مثل پلیس فتا نیست و کاربر نمی تواند با حذف اکانت خود، اطمینان خاطر داشته باشد که هیچگونه مدرک قانونی برای بازخواست از او وجود ندارد.
آیا تماس های تصویری در پیام رسان واتساپ قابل پیگیری هستند؟
تماس های تصویری برقرار شده بین کاربر و مخاطب در پیام رسان واتساپ قابل پیگیری و دسترسی نیست چون پیام های تصویری در پیام رسان واتساپ مانند پیام های متنی به صورت رمزنگاری انتها به انتها ایمن می شوند.
لذا محتوای تماس های تصویری ارسال شده مخاطبان در پیام رسان واتساپ به وسیله نهادهای نظارتی و پلیس فتا قابل دسترسی و پیگیری نیست.
با این وجود پلیس فتا با دستور قضایی می تواند اطلاعاتی مثل زمان و تاریخ برقراری تماس یا شماره استفاده شده برای عضویت در پیام رسان را به دست آورده و در صورت نیاز قانونی از آنها استفاده کند.
استفاده از اطلاعات ثبت شده مثل تاریخ و زمان برقراری تماس یا شماره ای که برای این کار مورد استفاده قرار گرفته است به پلیس فتا و نهادهای قانونی کمک می کند که بتواند ارتباط بین جرم و تماس برقرار شده را بررسی کرده و میزان تاثیر پیام رد و بدل شده در ارتکاب جرم را ارزیابی کنند.
آیا پلیس فتا می تواند به پرینت پیام رسان های اجتماعی مثل واتساپ دسترسی داشته باشد؟
معمولا ساختار پیام رسان های اجتماعی مثل واتساپ طوری طراحی شده است که امکان دسترسی پلیس فتا یا نیروهای انتظامی و امنیتی در کشورهای مختلف به محتوای ارسال شده بین کاربر و مخاطب وجود ندارد و آنها نمی توانند پرینت حساب های کاربری را به دست بیاورند.
بنابراین استفاده از رمزنگاری انتها به انتها در پیام رسان های اجتماعی مانند واتساپ باعث می شود امکان دسترسی به محتواهای متنی و تصویری ارسال شده بین طرفین پیام رسان وجود نداشته باشد. حتی اگر سرورهای پیام رسان مورد نظر در کشور محل ارسال پیام مستقر باشند.
با این اوصاف اگر شکایتی مبنی بر کلاهبرداری اینترنتی در پیام رسان واتساپ مطرح شود پلیس و نیروهای انتظامی فقط می توانند اطلاعات مربوط به فعالیت حساب، متا دیتا و جزئیات تماس را برای پیگیری جرم به دست بیاورند و دسترسی به محتوای پیام های ارسال شده در این نوع پیام رسان ها ممکن نیست.
به عنوان مثال اگر شکایتی از کلاهبرداری اینترنتی، روابط نامشروع یا جرائم کیفری و سیاسی در پیام رسان های اجتماعی مانند واتساپ مطرح شده باشد.
پلیس فتا فقط می تواند با حکم قضایی به متا دیتا یا اطلاعاتی مثل شماره مورد استفاده، زمان ارسال پیام و مکان تقریبی ارسال آن دسترسی داشته باشد و امکان گرفتن پرینت حساب کاربران پیام رسان های اجتماعی مثل واتساپ وجود ندارد.
چون ساختار رمزنگاری در این نوع پیام رسان ها به شکل انتها به انتها است و کسی جز ارسال کننده پیام و مخاطب نمی تواند از محتوای آن مطلع شود.
سخن پایانی
آیا پیام های واتساپ قابل پیگیری است؟ برای پاسخ به این سوال باید به این نکته اشاره کرد که رمزنگاری پیام رسان هایی مثل واتساپ به صورت انتها به انتها انجام می شود. به این معنا که اگر فعالیت پیام رسان های اجتماعی مانند واتساپ در کشور میزبان قانونی باشد و سرورهای این شرکت در کشور میزبان مستقر شده باشند.
حتی با دستور قضایی امکان دسترسی به محتوای پیام های ارسال شده از طریق این پیام رسان ها وجود ندارد. چون فقط فرستنده و دریافت کننده پیام می توانند متن آن را مشاهده کنند.
بنابراین پلیس فتا یا نهادهای قانونی با داشتن دستور قضایی فقط می توانند به متا دیتا مثل اطلاعات مرتبط با فعالیت کاربر، زمان ارسال پیام، مکان تقریبی ارسال پیام و غیره دسترسی داشته باشند و در صورتی که کاربر حذف اکانت کرده باشد امکان دسترسی به محتوای پیام های ارسال شده وجود ندارد مگر آنکه اسکرین شات یا تصویر این پیام ها به وسیله مخاطب و فرد شاکی ذخیره شده باشد.