پس گرفتن خانه بعد از طلاق؛ اگر خانه به نام زن باشد

جهت مشاره تلفنی رایگان با وکیل اسدی با شماره زیر تماس بگیرید:

پس گرفتن خانه بعد از طلاق؛ اگر خانه به نام زن باشد

پس گرفتن خانه بعد از طلاق؛ اگر خانه به نام زن باشد در صورتی ممکن است که انتقال خانه به زن از نوع هبه باشد. از زمان جاری شدن عقد نکاح بین زن و مرد ممکن است ملک یا اموالی به شکل هدیه از سوی مرد به زن یا همسر داده شود که این گونه موارد با عنوان هبه شناخته می شود و اگر اختلافی بین طرفین بروز کند تحت شرایطی خاص، استرداد آنها امکان پذیر می شود. البته باید به این نکته توجه داشت که در صورتی امکان پس گرفتن این اموال یا هبه وجود دارد که به عنوان مهریه یا نفقه به زن داده نشده باشد. یکی دیگر از نکاتی که در انتقال ملک به نام زن باید مورد توجه قرار گیرد رعایت شرایط اساسی ماده ۱۹۰ قانون مدنی است در قرارداد انتقال است. به این معنا که طرفین در هنگام وقوع عقد باید اهلیت قانونی لازم را برای انجام معامله را داشته باشند و قصد و اراده بر انشاء معامله با رضایت آنها انجام شود. به عبارت دیگر اگر شرایط اصلی صحت انعقاد معامله فراهم نباشد معامله صحیح نبوده و از نظر قانونی مورد تایید نخواهد بود.

تقسیم اموال بعد از طلاق چگونه است؟

تقسیم اموال بعد از طلاق زمانی معنا پیدا می کند که این شرط از سوی طرفین پذیرفته شده و در عقدنامه یا سند ازدواج لحاظ شده باشد. چون بر اساس قوانین زن و مرد نسبت به دارایی های خود مستقل هستند و همسر آنها نمی تواند ادعای سهم از اموال و دارایی های آنها نماید.

البته باید به این نکته توجه داشت که حقوق قانونی زن مثل مهریه، نفقه، اجرت المثل و غیره از بحث دارایی شخصی طرفین جدا است و در صورت درخواست زن مرد موظف به پرداخت آن است.

بر اساس ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی، زوجین می توانند ضمن عقد نکاح شرط تقسیم دارایی یا هر شرط دیگری را که مخالف قانون و شرع نباشد با توافق یکدیگر در عقدنامه یا سند ازدواج ثبت کرده و آن را تایید نمایند.

البته تقسیم اموال بعد از طلاق بین زوجین به شرایطی بستگی دارد که آن ها بر سر آن توافق کرده باشند به عبارت دیگر اگر طرفین توافق نمایند که اگر طلاق بین آنها چه از جانب مرد  یا زن انجام شود. نصف اموال باید به زن منتقل شود با زمانی که این توافق انجام نگرفته باشد متفاوت است.

به این معنا که در حالت دوم باید شرایط تصنیف اموال بعد از طلاق فراهم باشد تا نصف اموال یا بخشی که قانون تعیین می کند به زوجه برسد. از جمله شروط تصنیف اموال بر اساس توافق اولیه در عقدنامه آن است که اولاً در هنگام عقد ازدواج شوهر باید این شرط را پذیرفته و تایید کرده باشد.

شرط دوم آن است که طلاق به درخواست زوج یا شوهر باشد و اگر طلاق به درخواست زن یا طلاق توافقی باشد این شرط محقق نمی شود.

شرط سوم آن است که طلاق به دلیل تخلف زوج از وظایف زناشویی مثل عدم تمکین حادث نشود و شرط چهارم آن است که در این گونه موارد فقط اموالی که بعد از ازدواج به دست آمده باشد بین زوجین تقسیم می شود یا به زبان ساده، فقط اموالی بین آنها تصنیف می شود که حاصل دسترنج و کار آنها در طی زندگی مشترک باشد و اموالی مثل ارث یا وام بانکی که هنوز اقساط آن پرداخت نشده از این حوضه خارج است.

به عبارت دیگر در صورت وجود شرط تصنیف اموال در عقدنامه و تایید آن از سوی شوهر، اگر شرایط تصنیف فراهم باشد اموال منقول و غیرمنقول مثل ماشین، زمین، مغازه، جواهرات لوازم منزل و هرگونه دارایی های دیگری که با درآمد حاصل از کار و تلاش زوجین در طی زندگی مشترک فراهم شده باشد جزء اموال مشترک محسوب شده و بین آنها تقسیم می شود.

شرایط تقسیم اموال مرد بعد از طلاق

شرایط تقسیم اموال مرد بعد از طلاق همانطور که گفته شد زمانی محقق می شود که بر اساس ماده ۱۱۱۹ قانون مدنی زوجین شرط تصنیف اموال را پس از طلاق در عقدنامه آورده و شوهر آن را تایید کرده باشد. پس از آن در صورتی این امر محقق می شود که شرایط تقسیم اموال مرد بعد از طلاق  فراهم باشد.

از جمله شرایط تقسیم اموال مرد بعد از طلاق آن است که زوج در هنگام عقد ازدواج شرط تقسیم اموال را پذیرفته و امضا کرده باشد.

همچنین طلاق باید به درخواست شوهر باشد و اگر درخواست طلاق به وسیله زن تنظیم شده یا طلاق توافقی باشد این شرط مصداق نداشته و محقق نمی شود.

علاوه بر آن طلاق نباید به خاطر تخلف زوجه یا زن از وظایف زناشویی مثل عدم تمکین باشد به این معنا که زوجه باید وظایف زناشویی خود را به شکل درست و قانونی رعایت کرده باشد.

یکی دیگر از شرایط مهم تقسیم اموال مرد بعد از طلاق آن است که فقط اموالی بین زن و مرد تقسیم می شود که اولاً بعد از ازدواج این اموال  حاصل شده باشد دوما اموال موجود حاصل کار و دسترنج زن و شوهر باشد و از راه ارث یا موارد دیگر به دست نیامده باشد. در این شرایط زن می تواند با در دست داشتن مدارک لازم برای تقسیم اموال شوهر بعد از طلاق اقدام نماید.

راه استرداد مال منتقل شده به همسر

راه استرداد مال منتقل شده به همسر با توجه به شرایط انتقال مشخص می شود به عبارت دیگر وقتی شخصی در قبال دریافت مبلغ و ثمن  مشخصی مال یا سند ملکی را به نام شخص دیگر منتقل می کند و شرایط انتقال با توجه به ثبت مشخصات چک ها یا رسیده های پرداخت مشخص است استرداد آن در گرو رضایت خریدار با گرفتن ضرر کرد یا بدون دریافت ضرر و زیان است.

به عبارت دیگر استرداد مال منتقل شده به همسر اگر در قبال بیع و مهریه باشد ممکن نیست مگر آنکه فردی مال یا ملکی را به صورت هبه و بدون دریافت وجه به همسر خود منتقل کرده باشد و در سند معامله هیچگونه ثمن یا وجهی به عنوان مبلغ یا ارزش ملک ثبت نشده باشد.

در این شرایط اگر  فرد منتقل کننده به هر دلیل از کرده خود پشیمان شده و قصد باز پس گرفتن مال منتقل شده را داشته باشد و مال منتقل شده ملک باشد.

فرد خواهان می تواند با استناد به ماده ۳۰۲ قانون مدنی فقط وجه ملک منتقل شده را از همسر خود مطالبه کرده و  نمی تواند ملک را به طور مستقیم مطالبه کند مگر آنکه همسر او توان پرداخت وجه ملک را نداشته باشد.

معمولا پس از مطالبه وجه ملک منتقل شده با استناد به قانون تامین خواسته فرد خواهان فقط می تواند اقدام به توقیف ملک مورد نظر نماید.

همچنین اگر ملک از طریق مبایعه نامه به همسر منتقل شده باشد و مبلغی در قبال این انتقال دریافت نشده باشد فرد منتقل کننده می تواند با استناد به عدم پرداخت مبلغ معامله، خواهان گرفتن مبلغ ملک منتقل شده باشد یا اگر شرط فسخ قرارداد در صورت عدم پرداخت ثمن معامله در قرارداد ذکر شده باشد همسر می تواند با استناد به این بند دادخواست تایید فسخ را برای استرداد ملک به دادگاه ارائه دهد.

پس گرفتن ملک توسط مرد پس از انتقال به همسر

پس گرفتن ملک توسط مرد پس از انتقال به همسر در صورتی ممکن است که این انتقال در قبال پرداخت مهریه یا دریافت بیع و ثمن معامله نباشد.

به عبارت دیگر مرد زمانی می تواند یک ملک را پس از انتقال به همسر پس بگیرد که اولاً شرط فسخ قرارداد در صورت عدم پرداخت ثمن معامله در مبایعه نامه یا قرارداد اولیه ذکر شده باشد در غیر این صورت اگر در قرارداد، شرایط پرداخت ثمن معامله ذکر نشده باشد.

مرد فقط می تواند پرداخت وجه ملک را از همسر خود مطالبه کند. ‌به عبارت دیگر وقتی سند ملک در دفاتر اسناد رسمی منتقل شده باشد امکان باز پس گیری آن وجود ندارد و   فقط مرد می تواند با قرار تامین خواسته ملک مورد نظر را تا مشخص شدن وضعیت، توقیف نماید.

به عبارت دیگر وقتی مردی ملکی را به همسر خود منتقل می کند اگر این انتقال در قبال پرداخت مهریه نباشد و ثمن یا بیع معامله به وسیله زن پرداخت نشده باشد حتی اگر ملک به صورت رسمی در دفاتر اسناد رسمی به نام زن منتقل شده باشد.

شوهر به عنوان خواهان فقط می تواند معادل وجه ملک را در صورتی که مبلغ و چگونگی پرداخت در قرارداد اولیه ذکر نشده باشد از همسر خود مطالبه نماید و در صورت پرداخت وجه از سوی زوجه، ملک مورد نظر در مالکیت زن باقی می ماند  به مرد بازگردانده نمی شود.

◁◁ مطلب پیشنهادی: شرایط ابطال حق طلاق زن

پس گرفتن خانه قولنامه ای از همسر

پس گرفتن خانه قولنامه ای از همسر در صورتی میسر و ممکن می شود که هیچ مبلغی از سوی زن در قبال تنظیم قولنامه دریافت نشده  و همچنین ثمن معامله و شرایط پرداخت آن در قولنامه ثبت نشده باشد.

در این شرایط مرد می تواند با تنظیم دادخواست باز پس گیری ملک، آن را از همسر خود مطالبه کند. همچنین اگر بند فسخ قرارداد به دلیل عدم پرداخت ثمن در قولنامه ذکر شده باشد. فرد خواهان می تواند با استناد به شرط ذکر شده اقدام به تنظیم دادخواست تایید فسخ قرارداد کرده و آن به مراجع قانونی ارائه دهد.

به عبارت دیگر چه خانه قولنامه ای یا از طریق سند رسمی از همسر به طرف مقابل منتقل شده باشد در صورتی قابل پیگیری است که در قبال این نقل و انتقال ثمن و پولی از طرف مقابل دریافت نشده باشد.

در این شرایط فرد خواهان فقط می تواند وجه خانه یا ملک را از طرف مقابل مطالبه کند و در صورتی که وجه خانه یا ملک به فرد خواهان منتقل شود دعوا مختومه می گردد.

پس گرفتن ماشین توسط مرد پس از انتقال به همسر

پس گرفتن ماشین توسط مرد پس از انتقال به همسر زمانی میسر است که اولاً ثمن معامله و شرایط پرداخت آن در قرارداد ذکر نشده باشد.

در این شرایط مرد نمی تواند ماشین انتقال داده شده به نام همسر را پس بگیرد و فقط می تواند با ارائه مدارک معتبر برای دریافت ثمن ماشین اقدام کند.

پس از تنظیم دادخواست دریافت ثمن ماشین، مرد فقط  می تواند با تنظیم قرار تامین خواسته ماشین را تا روشن شدن وضعیت توقیف نماید.

در این شرایط فقط تا زمانی همسر می تواند ماشین را در مالکیت خود نگاه دارد که مبلغ یا ثمن آن را به همسر خود پرداخت کند در غیر این صورت پس از طی شدن روال اداری ماشین به مرد منتقل می شود.

در صورت تمایل به دریافت مشاوره تلفنی از وکیل ملکی در تهران یا وکیل طلاق در تهران با شماره ۰۹۱۲۳۵۷۶۰۳۷ تماس حاصل فرمایید، با مشورت و راهنمایی وکیل زودتر به نتیجه خواهید رسید. 

سخن پایانی

پس گرفتن خانه بعد از طلاق؛ اگر خانه به نام زن باشد فقط زمانی میسر می شود که اولاً خانه به عنوان پرداخت مهریه به زن منتقل نشده باشد و مدارکی برای این کار وجود نداشته باشد یا بیع و سمن خانه به مرد پرداخت نشده  و چیزی در این مورد در قرارداد ثبت نشده باشد.

در این شرایط مرد می تواند با مراجعه به مراکز قانونی و ارائه دادخواست رجوع از هبه،  خواستار پس گرفتن مبلغ و ثمن ملک مورد نظر شود.

چون در این وضعیت فقط ثمن ملک به مرد منتقل می شود و خود ملک در صورت پرداخت ثمن آن از سوی زن در مالکیت زن باقی می ماند. البته در این شرایط  مرد می تواند با تامین قرار خواسته نسبت به توقیف خانه تا روشن شدن وضعیت اقدام کند.

محبوب‌ترین مقالات
خدمات ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up
مشاوره تلفنی رایگان