عدم اجرای رای اداری کارت توسط تامین اجتماعی به معنای پایان روند کار دادرسی نیست و اگر تامین اجتماعی از اجرای رای که به وسیله اداره کار صادر شده است خودداری و استنکاف کند شخصی که رای اداره کار به نفع او صادر شده است باید برای احقاق حق خود به دیوان عدالت اداری مراجعه کرده و با ارائه مدارک و حکم صادر شده از سازمان تامین اجتماعی و عدم اجرای حکم صادره شکایت کند. دیوان عدالت اداری نهادی است که بر عملکرد دستگاه های دولتی نظارت داشته و در مورد اختلافات بین آنها تصمیم گیری می کند. به این معنا که دیوان عدالت اداری نهاد بالا دستی و تصمیم گیرنده در مورد اختلافات سازمان ها و نهادهای مختلف دولتی است. پس از طرح شکایت در دیوان عدالت اداری فرد خواهان باید مدارک مربوط به رای صادره از مراجع حل اختلاف اداره کار را به همراه مستندات قانونی به دیوان عدالت اداری ارائه دهد تا رای صادر شده و مدارک مورد نظر به وسیله کارشناسان دیوان عدالت اداری مورد بررسی قرار گرفته و رای صادر شود. اگر رای صادر شده از سوی دیوان عدالت اداری به نفع فرد خواهان باشد اداره تامین اجتماعی ملزم به اجرای آن است و شخصی که رای دیوان عدالت اداری به نفع او صادر شده است پس از صدور رای باید برای اجرا حکم صادر شده به اجرای احکام دادگستری مراجعه کند.
پس از صدور رای از طرف اداره کار، فردی که رای به نفع او صادر شده است باید چیکار کند؟
معمولا بعد از طرح دعوا در هیئت تشخیص و هیئت حل اختلاف اداره کار پس از طی شدن روال اداری رای نهایی صادر می شود.
پس از صدور رای اداره کار، چنانچه رای به نفع کارگر صادر شود و محکوم علیه یا کارفرما از اجرای حکم، صادر شده خودداری و استنکاف کنند، محکوم له و شخصی که رای به نفع او صادر شده است می بایست برای رسیدن به حق خود، اقدامات قانونی لازم، مثل مراجعه به اجرا احکام را دستور کار قرار دهد.
همچنین اگر کارگر یا کارمند برای مشکلات کاری به اداره کار محل کار یا سکونت خود مراجعه کنند و رای صادر شده به نفع آنها باشد و این رای از سوی اداره کار توسط سازمان تامین اجتماعی اجرا نشود.
در این وضعیت فرد ذینفع برای احقاق حق خود باید به مراجع بالا دست قانونی مثل دیوان عدالت اداری مراجعه کند تا کارشناسان این دیوان پس از بررسی پرونده و رای صادر شده در مورد آن تصمیم گیری نمایند.
در این وضعیت اگر کارشناسان دیوان عدالت اداری به نفع، کارکرد یا کارمند رای دهند. او باید با در دست داشتن حکم صادره به اجرای احکام دادگستری مراجعه کند تا حکم صادر شده به شکل قانونی اجرا شود.
◁◁ مطلب پیشنهادی: اگر شکایت کیفری به نتیجه نرسد؟
مهمترین اقدامات پس از صدور رای از طرف اداره کار
وقتی کارگر یا کارفرما به دلایل مختلف از طرف مقابل خود شاکی هستند باید با در دست داشتن مدارک لازم به اداره کار مراجعه کنند تا کارشناسان این نهاد پس از بررسی اسناد و مدارک ارائه شده و مطابقت آن با قانون در مورد مشکلات ایجاد شده تصمیم گیری نمایند.
در این وضعیت پس از صدور حکم، فرد ذینفع باید برای تسریع در روند کار خود اقداماتی انجام دهد که از آن جمله می توان به مواردی مانند ثبت درخواست اجرای حکم در سامانه جامع روابط کار به آدرس prkar.mcls.gov.ir مراجعه کنند.
همچنین افرادی که رای اداره کار به نفع آنها صادر شده است باید نسبت به ثبت درخواست اجرای حکم در اجرای احکام دادگستری اقدام کنند تا رای صادر شده به اجرا گذاشته شود.
لازم به ذکر است که بر اساس ماده ۱۶۶ قانون کار، آراء قطعی صادر شده از طرف مراجع حل اختلاف اداره کار، لازم الاجرا هستند و این آرا باید در اسرع وقت به وسیله اجرای احکام دادگستری، اجرا شود.
اجرای احکام صادر شده به وسیله اداره کار چقدر طول می کشد؟
اجرای احکام صادر شده به وسیله اداره کار با توجه به شرایط و نوع پرونده ممکن است متفاوت باشد که این امر تعیین یک مدت مشخص برای اجرای احکام صادر شده از سوی اداره کار را سخت می کند.
از جمله فاکتورهای موثر در متفاوت بودن زمان اجرای، احکام صادر شده از سوی اداره کار می توان به مواردی مانند اعتراض یا عدم اعتراض به رای صادر شده از سوی طرفین دعوا، اجرای به موقع حکم صادر شده توسط محکوم علیه یا عدم اجرای حکم به دلایل مختلف، زمان درخواست صدور اجرائیه برای رای قطعی و غیر اشاره کرد.
بر اساس ماده ۱۵۹ قانون کار، گذشته ۱۵ روز از تاریخ ابلاغ رای هیئت تشخیص اداره کار و عدم ثبت اعتراض از سوی طرفین به معنای قطعی و لازم الاجرا شدن رای صادر شده است و چنانچه در فاصله زمانی ۱۵ روزه یکی از طرفین دعوا به رای صادر شده اعتراض کند.
پرونده برای بررسی بیشتر به هیئت حل اختلاف اداره کار ارجاع می شود. سپس در ادامه پرونده با توجه به اعتراض مطرح شده در هیئت حل اختلاف اداره کار مورد بررسی قرار می گیرد و در نهایت رای صادر از این مرجع قطعی است و باید در اسرع وقت اجرا شود.
◁◁ مطلب پیشنهادی: مدت زمان ارسال پرونده از کلانتری به دادسرا
شرط اصلی و مهم برای درخواست اجرای احکام صادر شده از اداره کار چیست؟
شرط اصلی و مهم برای درخواست اجرای احکام صادر شده از اداره کار قطعیت یافتن حکم صادر شده است. به این معنا که باید در شرایط عادی فرصت ۱۵ روزه قانونی برای اعتراض به رای صادر شده سپری گردد تا امکان قطعی شدن رای صادر شده فراهم شود.
اگر در این پروسه زمانی به رای صادر شده از سوی طرفین دعوا اعتراضی ثبت نشود رای قطعی شده و قابلیت اجرا پیدا می کند.
اگر در فاصله ۱۵ روزه اعتراض به رای صادره از سوی اداره کار، هر یک از طرفین دعوا به رای صادر شده اعتراض کنند رای صادر شده به همراه دلایل اعتراض باید به شورای حل اختلاف اداره کار، ارسال شود تا پس از بررسی های لازم و طی شدن روند اداری، رای قطعی از سوی شورای حل اختلاف اداره کار صادر گردد.
پس از صادر شدن رای قطعی از سوی شورای حل اختلاف اداره کار، رای صادره قطعی است و باید برای اجرا، به اجرای احکام ارسال شود.
سخن پایانی
عدم اجرای رای اداره کار توسط تامین اجتماعی به معنای بی نتیجه بودن شکایت و طرح دعوا نیست. به این معنا که شخص یا افراد ذینفع باید با در دست داشتن مدارک لازم و رای صادره برای اعتراض و ثبت شکایت به دیوان عدالت اداری مراجعه کنند.
دیوان عدالت اداری مرجع رسمی برای رسیدگی به اختلافات بین نهادها، سازمان ها و وزارتخانه های دولتی است به این معنا که پس از بررسی اختلاف مطرح شده بین نهادهای ذینفع رای نهایی از سوی این نهاد صادر می شود و رای صادر شده قطعی است، به شکلی که طرفین دعوا باید به رای صادر شده تمکین نمایند.
پس از ثبت شکایت در دیوان عدالت اداری و بررسی مدارک به وسیله کارشناسان این نهاد، رای نهایی در پروسه زمانی مشخص صادر می شود و در صورتی که رای صادر شده به نفع خواهان باشد رای صادر شده به اجرای احکام دادگستری ارسال می شود و سازمان تامین اجتماعی مکلف به اجرای رای صادر شده است.