فروش مال غیر با سند رسمی به چه معناست؟
امروزه معامله و خرید فروش اموال منقول و املاک غیر منقول به قدری افزایش یافته است، که به همین دلیل متاسفانه جرائم مربوط به این موارد نیز روز به روز بیشتر می شود. یکی از مهمترین جرائمی که در این خصوص صورت می گیرد فروش غیر قانونی مال غیر می باشد. در این جرم فردی که مالک نیست و همچنین هیچ وکالتی از طرف مالک ندارد، مال شخصی دیگر را به فروش می رساند.
برای مثال گاهی فردی ملکی را از دیگری خریداری کرده و هزینه آن را پرداخت می کند. اما فروشنده بدون اطلاع او مجددا ملک را به یک یا چندین نفر دیگر به فروش می رساند. در این صورت فروشنده مرتکب جرم فروش مال غیر شده و به مجازات قانونی محکوم خواهد شد. در این جرم معمولا افراد از اسناد رسمی استفاده می کنند، تا انجام این کار آسان تر باشد.
چرا که اسناد رسمی اعتبار بالاتری دارند. پس مجرم برای اینکه بتواند مال دیگری را به فروش برساند، عملا اسناد رسمی را جعل خواهد کرد. یعنی علاوه بر جرم فروش مال دیگران، مرتکب جرم جعل اسناد نیز خواهد شد. حال فروش مال دیگران از مصادیق کلاهبرداری محسوب شده، و مجازات شدیدی در پی خواهد داشت. اگر این جرم صورت پذیرد، فردی که مال او با کلاهبرداری به فروش رسیده است، می بايست فورا این مسئله را به مراجع قانونی اطلاع دهد.
اگر یک ماه بگذرد و مالک همچنان در این خصوص اقدامی نکرده باشد، ممکن است به عنوان معاونت جرم شناخته شود، و در نتیجه گاها متحمل مجازات قانونی خواهد شد. چرا که فروش مال غیر جز جرائم غیر قابل بخشش بوده، و ممکن است به همراه آن جرائم دیگری نیز صورت گرفته باشند.
مجازات جرم فروش دارایی دیگران با سند رسمی
فروش مال دیگران با جعل اسناد رسمی، در قانون کشور ما مجازات سختی در پی داشته، و میزان آن نیز با توجه به میزان جرم فرد تعیین می شود. مطابق نظر قانونگذار، فردی که مال دیگری را بدون کسب اجازه از او به فروش برساند، با توجه به قانون مجازات اسلامی به یک تا ۷سال حبس محکوم می شود.
همچنین فرد مکلف به رد مال می شود. یعنی می بايست مال فروخته شده را به مالک آن بازگرداند. در برخی موارد نیز ممکن است، فردی که مرتکب فروش مال غیر گردیده، به پرداخت جریمه نقدی نیز محکوم گردد. حال برای این دسته از مجرمین امکان تبدیل مجازات نیز وجود دارد.
نحوه شکایت در خصوص فروش مال غیر با اسناد رسمی
اگر مال فردی با جعل سند رسمی به دیگران فروخته شود، او می تواند علیه مجرم در مراجع قضایی اقدام با طرح دعوا نماید. این امر بسیار ضرورت داشته و باید در همان ماه اول صورت گیرد. اما شکایت در این خصوص نیز مراحلی داشته، که در زیر به شرح آن ها پرداخته ایم:
- در درجه اول می بايست دادخواستی مبنی بر مطالبه مال طرح گردد.
- سپس این دادخواست می بايست به همراه مدارکی مثل شناسنامه، کارت ملی، سند ملک و …..به دادگاه ارائه شود.
- پس از بررسی دادگاه جلساتی را برای دادرسی و پیش برد پرونده فروش مال غیر تشکیل خواهد داد.
- در این جلسات می بايست هم شاکی و هم مجرم حضور یابند.
- در صورتی که مالک بتواند جرم متهم را به دادگاه اثبات نماید، حکم نهایی صادر خواهد شد.
- مطابق این حکم دادگاه مجازات مجرم را تعیین خواهد کرد.
- در نتیجه با طی نمودن این مراحل که ممکن است چند ماهی نیز طول بکشند، هم مجرم به مجازات قانونی محکوم گردیده، و هم مالک می تواند مال خود را مطالبه کند.