وا خواست سفته از طریق دفاتر خدمات قضایی یکی از روش های اجرای سفته و مطالبه وجه آن پس از سررسید سفته است. بطور کلی دارنده سفته در یک فاصله زمانی ۱۰ روزه پس از سر رسیده مدت سفته، می تواند وا خواست سفته را از طریق اداره ثبت یا دادگاه برای مطالبه وجه آن پیگیری کند. پیگیری وا خواست سفته از طریق دفاتر خدمات قضایی به این شکل است که دارنده سفته برای مطالبه قانونی آن باید با در دست داشتن مدارک لازم به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و نسبت به ثبت دادخواست مطالبه سفته اقدام کند. در ادامه پس از ثبت دادخواست مطالبه وجه سفته، پرونده از طریق دفاتر خدمات قضایی برای رسیدگی به شعب مختلف دادگاه ارجاع می شود و طرفین دعوا پس از دریافت احضاریه در جلسات دادرسی شرکت می کنند.
اصطلاح وا خواست سفته به چه معنا است؟
وا خواست سفته یک اصطلاح حقوقی است و به معنای اعتراض رسمی و قانونی دارنده سفته نسبت به عدم پرداخت وجه آن در موعد مقرر دلالت می کند. وا خواست سفته این امکان را برای دارنده سفته فراهم می کند که در صورت نقد نشدن وجه سفته در موعد مقرر علیه صادر کننده سفته یا فرد متعهد و ضامنین احتمالی آن اقدام قانونی کند.
بر اساس ماده ۲۸۰ قانون تجارت ایران، اگر صادر کننده سفته نتواند یا نخواهد در موعد مقرر یا سررسید سفته وجه التزام شده در آن را پرداخت کند دارنده سفته می تواند برای مطالبه وجه سفته از طریق دفاتر اسناد رسمی یا دفاتر خدمات الکترونیک قضایی اقدام کند.
به طور کلی هدف از فرایند وا خواست سفته از طریق اداره ثبت اسناد یا دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، اعلام سررسید موعد سفته و ثبت رسمی عدم پرداخت آن است که می تواند آغاز، روند قانونی برای وصول مبلغ سفته باشد.
مهلت وا خواست سفته چقدر است؟
هرچند بر اساس قوانین جاری ایران، دارنده سفته پس از سر رسید زمان آن هر موقع که بخواهد می تواند فرایند وا خواست یا مطالبه سفته را پیگیری نماید و هیچ محدودیت قانونی برای پروسه زمانی مطالبه آن وجود ندارد.
اما بر اساس ماده ۲۸۶ قانون تجارت، مهلت قانونی وا خواست سفته ۱۰ روز پس از تاریخ سررسید آن است.
به این معنا که دارنده سفته پس از سررسید تاریخ سفته، ۱۰ روز فرصت دارد فرایند وا خواست سفته را در پیش گرفته و بر علیه صادر کننده آن اقدام کند.
همچنین در قانون آمده است که اگر روز دهم مهلت وا خواست سفته مصادف با تعطیلات رسمی باشد روز کاری بعد از روز تعطیل به عنوان مهلت وا خواست لحاظ می شود.
نحوه به اجرا گذاشتن سفته
به اجرا گذاشتن سفته به عنوان یک سند لازم الاجرا به دو روش میسر است. یک روش از طریق اداره ثبت و روش دیگر از طریق دادگاه و مراجع قضایی که روال کار آنها با یکدیگر متفاوت است.
به عبارت دیگر پس از آنکه مهلت قانونی سفته تمام شود دارنده سفته از زمان سررسید مهلت سفته ۱۰ روز وقت دارد که وا خواست سفته یا به اجرا گذاشتن آن را از طریق اداره ثبت اسناد و دادگاه ها پیگیری کند که در ادامه به صورت مختصر به آنها اشاره می شود.
-
اجرا گذاشتن سفته از طریق اداره ثبت اسناد
اجرا گذاشتن سفته از طریق اداره ثبت اسناد و املاک به این شکل است که فرد دارنده سفته باید به اداره ثبت اسناد و املاک مراجعه کرده و درخواست صدور اجرائیه کند.
پس از صدور اجرائیه، نوبت به ابلاغ اجرائیه به بدهکار می رسد. در مرحله بعد و پس از ابلاغ اجرائیه به بدهکار، بدهکار ۱۰ روز فرصت دارد تا نسبت به پرداخت بدهی خود اقدام کند.
در ادامه اگر فرد بدهکار نسبت به پرداخت بدهی مندرج در سفته اقدام نکند دارنده سفته می تواند برای توقیف اموال صادر کننده سفته اقدام کند.
مدت زمان اجرای سفته از طریق اداره ثبت اسناد با توجه به شرایط بین ۳۰ تا ۴۵ روز است. دلیل طولانی بودن فرایند اقدام برای اجرای سفته از طریق اداره ثبت هم این است که فرصت کافی برای دسترسی به بدهکار و ابلاغ حکم به او یا شناسایی اموال بدهکار برای توقیف وجود داشته باشد.
از مزایای اجرای سفته از طریق اداره ثبت می توان به عدم نیاز به شکایت اشاره کرد که باعث کاهش هزینه و تسریع در روند کار می شود.
از معایب این روش هم آن است که فقط می توان بر علیه صادر کننده سفته اقدام نمود و امکان طرح دعوا بر علیه ضامنین یا سایر افراد دخیل در صدور سفته مثل ظهرنویسان وجود ندارد.
-
اجرای سفته از طریق دادگاه
اجرای سفته از طریق دادگاه یکی دیگر از روش های مطالبه وجه سفته پس از سر رسید آن است، به عبارت دیگر وقتی دارنده سفته نتواند از طریق روش اداره ثبت برای مطالبه مبلغ سفته اقدام کند می تواند اجرای سفته را از طریق دادگاه حقوقی و روال قضایی پیگیری نماید.
مزیت اجرای سفته از طریق دادگاه نسبت به اجرای سفته از طریق اداره ثبت آن است که در این روش دارنده سفته می تواند علاوه بر صادر کننده سفته بر علیه ضامنین یا ظهرنویسان پشت سفته نیز اقدام قضایی و قانونی کند.
فرایند اجرای سفته از طریق دادگاه چگونه است؟
فرایند اجرای سفته از طریق دادگاه به این شکل است که دارنده سفته پس از سررسید موعد سفته باید با در دست داشتن مدارک لازم به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست مطالبه وجه سفته را تنظیم و ثبت کند.
پس از آنکه دادخواست مطالبه وجه سفته ثبت گردید، دادخواست ثبت شده به فرد بدهکار و صادر کننده سفته ابلاغ می شود و او فرصت دارد در یک فاصله زمانی ۲۰ روزه به شعبه رسیدگی کننده مراجعه کرده و از خود دفاع کند.
اگر در فاصله زمانی ۲۰ روزه فرد بدهکار به دادخواست تنظیم شده بر علیه خود اعتراض کند جلسات دادگاه تشکیل شده و طرفین بدهکار و طلبکار باید در آن شرکت نمایند.
در ادامه دادگاه پس از بررسی دادخواست، شنیدن سخنان طرفین و بررسی مدارک ارائه شده، در صورت معتبر بودن مدارک فرد دارنده سفته، رای به پرداخت بدهی داده می شود و اگر بدهکار همچنان از پرداخت بدهی خودداری کند. اجرائیه و توقیف اموال لازم الاجرا شده و فرد خواهان می تواند برای توقیف اموال فرد بدهکار اقدام کند.
مدت زمان اجرای سفته از طریق دادگاه یک پروسه زمانی ۳ تا ۶ ماهه است و دلیل طولانی بودن این زمان هم به خاطر اعتراض و دفاعیات بدهکار، تشکیل جلسات دادرسی و احتمال تجدید این جلسات برای صدور رای نهایی است.
اجرای سفته از طریق دادگاه چه مزایا و معایبی دارد؟
اجرای سفته از طریق دادگاه مزایای خاص خود را دارد که از آن جمله می توان به مطالبه وجه سفته از ضامنین اشاره کرد.
همچنین در صورتی که رای صادر شده به نفع دارنده سفته باشد، فرد صادر کننده سفته یا بدهکار مکلف به پرداخت تمام هزینه های دادرسی و حق الوکاله دارنده سفته می باشد.
اجرای سفته از طریق دادگاه مثل همه راهکارهای قانونی معایب خاص خود را دارد که از آن جمله می توان به طولانی شدن روند مطالبه وجه سفته نسبت به اقدام از طریق اداره ثبت اشاره کرد.
از دیگر معایب اجرای سفته از طریق دادگاه می توان به بیشتر بودن هزینه دادرسی و حق الوکاله اشاره کرد.
مدارک لازم برای وا خواست و اجرا گذاشتن سفته
برای وا خواست و اجرا گذاشتن سفته ارائه مدارکی مثل اصل سفته به عنوان مدرک اصلی طلب، کپی سفته برای ثبت اطلاعات سفته در سامانه قضایی، اسناد هویتی دارنده سفته مثل کارت ملی و شناسنامه، وکالت نامه وکیل در صورت استفاده از وکیل برای وا خواست سفته اشاره کرد که بدون ارائه آنها ثبت وا خواست و اجرای آن در دفاتر ثبت اسناد یا دفاتر خدمات الکترونیک قضایی با مشکل مواجه می شود.
در زمان وا خواست سفته از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی باید به چه نکات حقوقی توجه شود؟
در زمان وا خواست سفته از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی توجه به برخی از نکات مثل اقدام برای وا خواست سفته ظرف مدت ۱۰ روز پس از تاریخ سر رسیده آن، از بین رفتن حق رجوع به ضامنین و ظهرنویسان در صورت عدم اقدام در مهلت مقر، ممکن شدن توقیف اموال بدهکار یا ضامنین در صورت صدور اجرائیه و اجرایی شدن حکم پس از طی شدن روال اداری اشاره کرد.
هزینه وا خواست سفته از طریق دفاتر خدمات قضایی چقدر است؟
هزینه وا خواست سفته از طریق دفاتر خدمات قضایی بر اساس مبلغ سفته و تعرفه های مصوب هر ساله قوه قضاییه ممکن است متفاوت باشد.
به عبارت دیگر هزینه وا خواست سفته یا اعتراض رسمی به عدم پرداخت وجه آن در سررسید بر اساس مبلغ سفته و تعرفه های مصوب هر سال قوه قضاییه محاسبه می شود و این مبلغ برای سفته های غیر همتراز از نظر مبلغ می تواند متفاوت باشد.
معمولاً دارنده سفته برای گرفتن اجرائیه از دادگاه، ابتدا باید مبلغ مشخصی را که هر ساله از سوی قوه قضاییه مشخص می شود به عنوان هزینه نگارش و ثبت وا خواست سفته به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی پرداخت کند.
پس از پرداخت مبلغ ثبت دادخواست نوبت به هزینه های دیگر دادرسی می رسد که از آن جمله می توان به نیم درصد از هزینه کل سفته به عنوان هزینه وا خواست، سه و نیم درصد از هزینه کل سفته به عنوان هزینه دادرسی، یک و نیم درصد از هزینه کل سفته به عنوان صدور اجرائیه و در صورت گرفتن وکیل ۶ تا ۱۰ درصد کل وجه سفته به عنوان حق الوکاله اشاره کرد.
سخن پایانی
وا خواست سفته از طریق دفاتر خدمات قضایی یکی از روش های گرفتن اجرائیه برای مطالبه سفته پس از سر رسید آن است که در این روش وجه سفته از طریق دستگاه قضا مطالبه می شود.
به عبارت دیگر دارنده سفته پس از سررسید سفته ۱۰ روز فرصت دارد برای گرفتن وا خواست سفته و مطالبه وجه آن از صادر کننده سفته به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست مطالبه وجه سفته را تنظیم و ثبت کند.
پس از ثبت وا خواست سفته از طرف دارنده آن، دادخواست ثبت شده به فرد بدهکار ابلاغ شده و او ۲۰ روز فرصت دارد که به آن اعتراض کند.
اگر در فاصله زمانی ۲۰ روزه فرد بدهکار به دادخواست ثبت شده اعتراض کند جلسات دادگاه تشکیل شده و طرفین دعوا باید در آن شرکت نمایند.
تا دادگاه پس از بررسی دادخواست و مدارک ارایه شده طرفین نسبت به صدور رای اقدام کند.
اگر مدارک و اسناد ارائه شده از سوی دارنده سفته معتبر باشد دادگاه در نهایت رای اجرائیه و توقیف اموال صادر می کند و اگر فرد بدهکار پس از صدور رای نسبت به پرداخت وجه سفته اقدام نکند حکم صادر شده لازم الاجرا است و دارنده سفته می تواند با استناد به آن اموال صادر کننده سفته را توقیف نماید.