وکالت بلا عزل از پدر برای خروج فرزند مشترک از کشور به این معناست که وقتی حضانت فرزند با مادر است، برای مهاجرت فرزند و مادر به خارج از کشور نیاز و اجازه مجدد پدر برای این کار نیست و مادر می تواند با ارائه وکالت بلا عزل پدر به مراجع قانونی و پلیس بعلاوه ۱۰ اقدام به دریافت پاسپورت یا گذرنامه برای فرزندان کرده و منعی برای خروج آن ها از کشور نداشته باشد. اما باید به این نکته توجه داشت که دادن وکالت بلا عزل از پدر به معنای آن نیست که پدر به صورت مطلق نمی تواند مانع از خروج فرزندان خود از کشور به وسیله مادر شود و در صورتی که پدر تشخیص دهد خروج فرزند یا فرزندان به مصلحت آن ها نیست یا این کار موجب عدم ملاقات او با فرزند می شود می تواند با مراجعه مراکز قانونی از این کار جلوگیری نماید.
اجازه خروج از کشور برای فرزند
بر اساس قانون، برای خروج پسر و دختر زیر ۱۸ سال از کشور نیاز به اجازه پدر یا جد پدری است و بدون گرفتن اجازه و اذن آن ها، یا بدون دستور قضایی امکان گرفتن گذرنامه برای فرزند زیر ۱۸ سال و خروج آن ها از کشور وجود ندارد.
اگر به هر دلیل پدر و مادر از یکدیگر جدا شده باشند و فرزند تحت حضانت مادر باشد. در صورتی فرزند زیر ۱۸ سال می تواند به همراه مادر از کشور خارج شود که پدر به صورت رسمی و قانونی به فرزند خود اجازه بدهد یا مادر وکالت بلا عزل از پدر فرزند یا فرزندان دریافت کرده باشد.
در غیر این صورت برای فرزند زیر ۱۸ سال گذرنامه خروج از کشور صادر نمی شود و فرزند به صورت رسمی و قانونی نمی تواند از کشور خارج گردد.
همانطور که گفته شد داشتن وکالت بلا عزل از پدر به معنای تمام شدن کار و اجازه بدون محدودیت برای مادر نیست و اگر پدر به این نتیجه برسد که خروج فرزند از کشور به وسیله مادر با استفاده از وکالت بلا عزل ارائه شده ممکن است باعث به خطر افتادن مصلحت کودک شود یا مانع از ملاقات پدر با فرزند گردد.
پدر می تواند با مراجعه به مراکز قانونی از این امر جلوگیری کرده و فرزند خود را ممنوع الخروج کند.
آیا اجازه خروج از کشور برای فرزند پسر و دختر یکسان است؟
اجازه خروج فرزند از کشور برای افراد زیر ۱۸ سال، چه دختر باشد یا پسر یکسان است و این اجازه در اختیار ولی قهری آنها شامل پدر یا جد پدری می باشد. به این معنا که اگر قرار باشد فرزند زیر ۱۸ سال از کشور خارج شود باید اجازه و اذن ولی قهری او به مراکز صدور گذرنامه ارائه شود در غیر این صورت برای فرزند زیر ۱۸ سال گذرنامه یا پاسپورت صادر نمی شود.
اما شرایط فرزندان پسر و دختر پس از رسیدن به سن قانونی ۱۸ سال متفاوت می شود به این معنا که اگر فرزند پسر مشکل قانونی یا بیماری روحی و روانی نداشته باشد می تواند مستقلاً برای دریافت گذرنامه اقدام کرده و اجازه خروج از کشور دریافت کند.
شرایط دختر پس از رسیدن به سن ۱۸ سالگی نیز مانند فرزند پسر است به این معنا که اگر فرزند دختر ازدواج نکرده باشد برای دریافت گذرنامه می تواند اقدام کند و نیاز به اجازه و اذن پدر یا در صورت فوت پدر، اجازه جد پدری ندارد مگر آنکه پدر یا جد پدری به صورت قانونی اقدام کرده و مانع از دریافت گذرنامه به وسیله دختر برای خروج از کشور شوند.
همچنین دختر پس از ازدواج در صورتی می تواند گذرنامه دریافت کرده یا گذرنامه خود را تمدید نماید که اجازه شوهر را به صورت محضری و کتبی دریافت کرده و به مراکز صدور گذرنامه ارائه دهد در غیر این صورت برای او گذرنامه صادر نمی شود یا گذرنامه او تمدید نمی گردد.
◁◁ مطلب پیشنهادی:وکالت حقوقی ایرانیان خارج از کشور
وکالت بلا عزل از سوی پدر برای خروج فرزندان از کشور
وکالت بلا عزل از سوی پدر برای خروج فرزندان از کشور یکی از روش هایی است که پس از گرفتن حضانت فرزندان از سوی مادر اتخاذ می شود.
به عبارت دیگر مادر پس از جدایی از همسر و گرفتن حضانت فرزندان به روش های مختلف مثل دادن امتیازاتی مثل بخشیدن مهریه یا نفقه، وکالت بلا عزل پدر را نیز ممکن است برای گرفتن گذرنامه و خروج فرزندان از کشور دریافت کند.
هرچند پس از گرفتن وکالت بلا عزل، مادر هیچ منع قانونی برای گرفتن گذرنامه و خروج فرزندان از کشور ندارد اما در صورتی که پدر با خروج فرزندان به دلیل مختلف مثل از بین رفتن امکان ملاقات با آنها مخالفت کند یا خروج آنها از کشور را با دلایل موجه و قانونی به مصلحت فرزندان نداند می تواند به شکل قانونی حتی با وجود ارائه وکالت بلا عزل به مادر، از خروج آنها جلوگیری کرده و اجازه ندهد فرزندان به خارج از کشور مهاجرت یا مسافرت کنند.
بنابراین دادن وکالت بلا عزل از سوی پدر به زوجه برای خروج فرزندان از کشور تا زمانی معتبر است که پدر از طریق قانونی با خروج فرزندان از کشور مخالفت نکند.
در غیر این صورت، اگر پدر به شکل قانونی با مهاجرت فرزندان به خارج از کشور مخالفت کرده و دلایل او برای جلوگیری از خروج فرزندان با وجود وکالت بلا عزل موجه باشد. فرزندان به شکل قانونی ممنوع الخروج شده و بدون اجازه پدر نمی توانند از کشور خارج شوند.
خروج از کشور برای فرزند تحت حضانت چگونه است؟
وقتی به دلایل مختلف پدر و مادر از یکدیگر جدا می شوند حضانت یا سرپرستی فرزندان با توجه به شرایط به یکی از آنها سپرده می شود.
در این وضعیت، رابطه فرزندان با طرف مقابل قطع نمی شود و اگر طرف مقابل بخواهد، درخواست ملاقات فرزندان را به مرجع رسیدگی کننده داده و حق ملاقات فرزندان در زمان و مکان مشخص به او داده می شود.
اگر به هر دلیل، طرفی که حضانت فرزندان به او داده شده است بخواهد فرزندان را از کشور خارج کند باید اجازه این کار را از طرف مقابل بگیرد.
چون خروج فرزندان از کشور مانع از ملاقات او با آن ها می شود. در نتیجه اگر پدر یا مادری که حضانت فرزندان به او سپرده شده است بخواهد فرزندانی را که سن آنها کمتر از ۱۸ سال است از کشور خارج کند طرف مقابل می تواند به شکل قانونی از این کار جلوگیری کند.
البته باید توجه داشت که روند جلوگیری از خروج فرزندان با توجه به اینکه طرف معترض به خروج، پدر یا مادر باشد از نظر قانونی متفاوت است که در ادامه به آنها پرداخته می شود.
-
خروج فرزند از کشور بدون اجازه پدر
اگر پس از جدایی پدر و مادر حضانت فرزندان آن ها به مادر سپرده شده باشد. مادر یا زوجه برای آنکه بتواند فرزندان مشترک را از کشور خارج کند برای گرفتن گذرنامه یا پاسپورت باید اجازه پدر فرزندان را به شکل قانونی دریافت کند.
در این وضعیت اگر پدر کودکان به دلایل مختلف صلاح نداند که فرزندان او از کشور خارج شوند می تواند این اجازه را به آنها ندهد.
حال اگر در زمان طلاق، مادر وکالت بلا عزل از پدر فرزندان دریافت کرده باشد و در ادامه پدر به دلایل مختلف مثل عدم مصلحت فرزندان یا دوری آنها از خود، با رفتن آنها مخالف کند می تواند به شکل قانونی از اداره گذرنامه درخواست ممنوع الخروجی فرزندان خود را نماید.
در این شرایط، مادر برای آنکه بتواند فرزندان خود را از کشور خارج کند باید به مراکز قانونی و دادگاه مراجعه کرده و پس از طرح دادخواست با ارائه دلایل محکمه پسند، ثابت کند که خروج فرزندان از کشور به مصلحت آنها است.
در ادامه پس از طی شدن مراحل دادرسی اگر دادگاه تشخیص دهد حرف مادر درست است و خروج فرزندان علی رغم میل پدر از کشور به مصلحت آن ها است، دادگاه با گرفتن تامین مناسب از مادر جهت بازگرداندن فرزندان در آینده، این اجازه را صادر می کند.
-
خروج فرزندان از کشور بدون اجازه مادر
خروج فرزندان زیر ۱۸ سال از کشور نیاز به اجازه مادر ندارد و پدر می تواند بدون اجازه مادر برای آنها گذرنامه دریافت کند. اما وقتی درخواست مادر برای ملاقات فرزندان پذیرفته شده و برای این کار به شکل قانونی وقت و زمان در نظر گرفته شده باشد.
این حق برای مادر محفوظ است که برای جلوگیری از تضییع حق ملاقات خود با فرزندان و خروج آنها از کشور اقدام کرده و به صورت قانونی از خروج آنها جلوگیری کند که این امر با عنوان ممنوع الخروج کردن فرزندان به شکل قانونی شناخته می شود.
باید به این نکته توجه داشت که ممنوع الخروج کردن فرزندان به وسیله مادر نیاز به تصمیم قانونی و قضایی دارد چون قیمومیت آنها از نظر قانونی با پدر و جد پدری است و مادر بدون ارائه دلایل محکمه پسند به دادگاه نمی تواند از خروج فرزندان و مهاجرت یا مسافرت آنها به خارج از کشور به همراه پدر جلوگیری کند.
در این وضعیت دادگاه پس از بررسی شرایط و دلایل ارائه شده توسط زن می تواند بر اساس مصلحت فرزندان تصمیم گیری کرده و به آنها اجازه خروج از کشور بدهد یا ندهد.
سخن پایانی
وکالت بلا عزل از پدر برای خروج فرزند مشترک از کشور زمانی معتبر است که پدر دور شدن فرزندان از خود و عدم ملاقات آنها را بپذیرد و مهاجرت آنها به خارج از کشور را به مصلحت آنها بداند.
در غیر این صورت حتی با وجود وکالت بلا عزل از سوی پدر، او می تواند به شکل قانونی از مهاجر فرزندان به خارج از کشور جلوگیری کند.
به عبارت دیگر زمانی که پدر به دلایل مختلف مثل دریافت امتیازاتی از قبیل بخشیدن مهریه، نفقه و …، حضانت فرزندان را به همراه وکالت بلا عزل به مادر داده باشد و مادر بخواهد با استناد به وکالت بلا عزل دریافت شده، برای فرزندان گذرنامه گرفته و آنها را از کشور خارج کند تا زمانی این وکالت بلا عزل برای گرفتن گذرنامه و خروج فرزندان از کشور معتبر است که پدر با این امر موافق باشد و دوری فرزندان از خود یا مهاجرت آنها به خارج از کشور را بپذیرد و به مصلحت آنها بداند در غیر این صورت با ارائه مدارک محکمه پسند می تواند فرزندان خود را ممنوع الخروج کند.