برای گرفتن حکم جلب افراد مقیم خارج از کشور روال کار به این شکل است که ابتدا باید فرد خواهان به دادگاه محل سکونت فرد خوانده قبل از مهاجرت شکایت کرده و ادله و مدارک خود را برای جلب و بازداشت فرد متهم ارائه دهد تا دادگاه پس از بررسی ادله موجود و موجه دانستن آنها بتواند با اینترپل یا پلیس جهانی برای جلب فرد موردنظر وارد گفتگو و مذاکره شود.
البته باید به این نکته توجه داشت که در صورتی برای گرفتن حکم جلب افراد مقیم خارج از کشور می توان از پلیس بین الملل کمک گرفت که کشور مبدا و کشور مقصد به عضویت آن درآمده باشند. در ادامه اگر کشور مبدا و کشور هدف عضو پلیس بین الملل باشند نماینده دادگستری با پلیس بین الملل در مورد جلب فرد خاطی وارد مذاکره شده و در صورتی که مدارک ارائه شده از سوی نماینده دادگستری کشور مبداء به پلیس بین الملل از اعتبار لازم برخوردار باشد و مورد پذیرش قرار گیرد برای فرد مورد نظر در کشور مقصد یا دیگر کشورهای عضو پلیس بین الملل حکم جلب و اعلان قرمز صادر می شود.
حکم جلب از طریق اینترپل چه شرایطی دارد؟
برای آنکه حکم جلب از طریق اینترپل یا پلیس بین الملل قابل پیگیری باشد باید شرایطی وجود داشته باشد. به عبارت دیگر حکم جلب یک فرد خطا کار زمانی از سوی پلیس بین الملل صادر می شود که یک فرد یا شهروند از یک مجرم متواری که به خارج از کشور گریخته و در آنجا سکونت گزیده است به دادگاه یا مراکز قضایی شکایت کند.
در این شرایط اگر قاضی یا کارشناسان دادگستری پس از بررسی مدارک و ادله ارائه شده به این نتیجه برسند که ادله و مدارک ارائه شده برای درخواست جلب بین المللی فرد مورد نظر از پلیس بین الملل کفایت می کند.
دادگاه درخواست جلب فرد مجرم را به همراه مدارک ارائه شده از کانال های تعریف شده به پلیس بین الملل یا اینترپل ارسال می کند.
بطور کلی حکم جلب برای خارج از کشور به وسیله پلیس بین الملل صادر می شود و برای صدور این حکم باید کشور محل اقامت فرد خواهان و کشور یا کشورهای محل سکونت و تردد فرد خوانده عضو پلیس بین الملل باشند.
از جمله شرایط صدور حکم جلب از طریق پلیس بین الملل می توان به مواردی مانند عضویت کشور درخواست کننده حکم جلب در پلیس بین الملل، شکایت مقدماتی فرد خواهان در محاکم رسمی مثل دادگاه های کشور مبدا، موجه دانستن درخواست شاکی پس از بررسی ادله مطرح شده از طرف دادگاه، مکاتبه دادگاه با اینترپل و ارسال درخواست حکم جلب فرد مجرم و صدور اعلام قرمز از سوی اینترپل برای جلب فرد مجرم یا متهم در کشورهای عضو اشاره کرد.
اینترپل در چه جرایمی حکم جلب صادر می کند؟
تسهیل و گسترش مهاجرت و تردد اتباع کشورهای مختلف به صورت قانونی و غیر قانونی به نقاط مختلف جهان باعث شده است افراد مجرم و تبهکار بتوانند برای فرار از مجازات به راحتی از کشوری به کشور دیگر مهاجرت نمایند.
پلیس بین الملل یا اینترپل به عنوان یک نهاد جهانی برای مقابله با تبه کاران و جنایتکار انی شکل گرفته است که برای فرار از چنگال عدالت به کشورهای ثالث مهاجرت می کنند.
پلیس بین الملل این امکان را برای کشورهای عضو فراهم می کند که بتوانند افراد جنایتکار و متواری را در دیگر نقاط جهان تحت تعقیب قرار داده و برای محاکمه به کشور مبدا باز گردانند.
اما برای پاسخ به این سوال که اینترپل در چه جرایمی حکم جلب صادر می کند؟ یا حوزه فعالیت اینترپل چقدر است باید به این نکته توجه داشت که اینترپل یک نیروی بین المللی و فراملیتی است که هدف آن برقرار کردن نظم و امنیت در سطح بین الملل و جلوگیری از گسترش گروه های تبهکار سازمان یافته یا فرار افراد جنایتکار به کشورهای دیگر برای در امان ماندن از محاکمه و عدالت در سطح جهان است.
لازم به ذکر است که فعالیت های اینترپل فقط به حوزه جرائم حقوقی و کیفری محدود نمی شود و این سازمان بین المللی به عنوان یک نیروی کارآمد، خدمات مناسبی در زمینه شناسایی اجساد، پیدا کردن گمشدگان و غیره را در حوادث طبیعی و غیر طبیعی به کشورهای عضو ارائه می دهد.
شکایت از فردی که خارج از کشور است
شکایت از فردی که خارج از کشور است امکان پذیر است به این معنا که فرد خواهان باید با در دست داشتن مدارک مستند و محکمه پسند برای اقامه دعوا به دادگاه محل اقامت و یا سکونت گاه خوانده قبل از مهاجرت مراجعه کند.
پس از طرح شکایت، دادگاه رسیدگی کننده مدارک و اسناد اثبات کننده ادعای مطرح شده را از فرد خواهان مطالبه می کند در این شرایط اگر مدارک ارائه شده از فرد خواهان مورد تایید دادگاه یا مرجع قضایی قرار گیرد.
نماینده دادگستری برای جلب فرد مظنون با پلیس بین الملل وارد مذاکره شده و اسناد و مدارک لازم برای اینکار را برای پلیس بین الملل یا اینترپل ارسال می کند.
در ادامه پلیس بین الملل اسناد ارسال شده را بررسی کرده و در صورت تایید، حکم جلب یا اعلان قرمز از سوی این سازمان برای جلب و برگرداندن متهم به کشور مبدا صادر می شود.
در صورت تمایل به دریافت مشاوره تلفنی از وکیل پایه یک دادگستری تهران با شماره ۰۹۱۲۳۵۷۶۰۳۷ تماس حاصل فرمایید، با مشورت و راهنمایی وکیل زودتر به نتیجه خواهید رسید.
برای مواردی همچون عدم پرداخت مهریه نیز می توان حکم جلب گرفت؟
برای مواردی همچون عدم پرداخت مهریه، کلاهبرداری و غیره امکان گرفتن حکم جلب از اینترپل یا پلیس بین الملل وجود دارد.
به عبارت دیگر وقتی فردی بدهکار مهریه باشد همسر او می تواند پس از مراجعه به دادگاه محل اقامت فرد مورد نظر قبل از مهاجرت نسبت به تنظیم دادخواست دریافت مهریه اقدام کرده و پس از ارائه مدارک منتظر تایید آنها از سوی نهادهای قانونی و ارسال برای پلیس بین الملل باشد.
در این شرایط اگر مدارک ارائه شده به پلیس بین الملل برای جلب فرد بدهکار مهریه مورد تایید قرار گیرد. اینترپل برای فرد مورد نظر در کشورهای عضو حکم جلب یا اعلان قرمز صادر می کند.
سپس در ادامه فرد متهم در اولین فرصت به وسیله پلیس کشورهای عضو جلب شده و برای محاکمه به کشور مبدا بازگردانده می گردد. با کمک وکیل مهریه زودتر به نتیجه خواهید رسید.
سخن پایانی
چگونه برای فرد مقیم خارج حکم جلب بگیریم؟ شاید سوالی باشد که ذهن افراد درگیر در مسائلی را که فرد خاطی به صورت قانونی یا غیرقانونی برای فرار از مجازات به خارج از کشور گریخته است را به خود مشغول کند.
برای پاسخ به این سوال باید گفت که فرد خواهان برای گرفتن حکم جلب فرد مقیم خارج از کشور ابتدا باید به دادگاه محل سکونت یا آخرین اقامتگاه او مراجعه کرده و اقدام به طرح دعوا نماید.
سپس در ادامه مدارک لازم برای اثبات ادعای مطرح شده را به دادگاه مربوطه ارائه دهد. دادگاه مربوط پس از بررسی مدارک در صورت موجه بودن آن ها با پلیس بین الملل وارد مذاکره شده و با ارسال مدارک لازم برای فرد متهم درخواست حکم جلب می کند.
در ادامه پلیس بین الملل پس از دریافت مدارک لازم آنها را بررسی کرده و در صورت موجه دانستن ادعای مطرح شده برای فرد متهم حکم جلب یا اعلام قرمز صادر می کند.
پس از صدور حکم جلب یا اعلام قرمز ، اگر فرد متهم در کشورهای عضو پلیس بین الملل سکونت یا تردد داشته باشد در اولین فرصت دستگیر شده و برای محاکمه به کشور مبدا عودت داده می شود.