سربازان فراری در صورتی می توانند معافیت پزشکی بگیرند که پس از فرار از خدمت سربازی به دلایل مختلف مثل بیماری، تصادف، درگیری فیزیکی و غیر دچار مشکل روحی و جسمی شده باشند و نتوانند خدمت خود را به پایان برسانند. بنابراین در صورتی که سرباز به دلایل مختلف از محل خدمت سربازی متواری می شود و به دلایل مختلف یا نقص جسمی توانایی لازم برای به پایان رساندن خدمت سربازی را نداشته باشد می تواند پس از معرفی خود به یگان مربوطه و طی شدن روال قانونی پس از پرداخت جریمه و مجازات های قانونی در نظر گرفته شده با در دست داشتن مدارک لازم برای معافیت پزشکی اقدام کند.
کدام دسته از مشمولان خدمت، سربازی فراری محسوب می شوند؟
بر اساس قانون همه افراد ذکور کشور وقتی به سن ۱۸ سالگی می رسند باید برای اعزام به خدمت سربازی ثبت نام نمایند.
ولی اگر فردی بر اساس قانون پس از سن ۱۸ سالگی اشتغال به تحصیل داشته باشد تا زمان اتمام تحصیل از خدمت سربازی معاف می شود.
بنابراین پس از آنکه افراد مشمول برای اعزام به خدمت سربازی ثبت نام می کنند به پادگان های آموزشی اعزام شده و پس از پایان دوره آموزش برای انجام خدمت به یگان های مربوطه فرستاده می شوند.
در این وضعیت اگر سربازی به دلایل مختلف از خدمت سربازی فرار کرده و برای ادامه خدمت خود را به یگانه محل خدمت معرفی نکند سرباز فراری محسوب شده و به وسیله دژبان مرکز یا حوزه نظام وظیفه تحت تعقیب قانونی قرار می گیرد.
همچنین اگر سربازی پس از اتمام مرخصی به یگان محل خدمت خود باز نگردد ابتداء غایب محسوب می شود اما اگر میزان غیبت او از حد مشخص شده در قانون بگذرد با عنوان سرباز فراری شناخته شده و به وسیله دژبان مرکز و حوزه نظام وظیفه اعزام کننده تحت تعقیب قرار می گیرد.
با این تفاسیر اگر فرد مشمول برای اعزام به خدمت سربازی در حوزه نظام وظیفه محل سکونت خود ثبت نام نکند غائب محسوب می شود.
اما اگر فرد مشمول به خدمت سربازی اعزام شود و فرار کند یا پس از رفتن به مرخصی به محل خدمت خود باز نگردد فراری محسوب می شود.
سربازان فراری معمولاً در صورتی می توانند از ممنوعیت های اجتماعی که برای آنها در نظر گرفته می شود رهایی پیدا کنند که خود را به دژبان مرکز یا یگانه محل خدمت معرفی نمایند تا پس از گذراندن دادگاه نظامی و مشخص شدن جریمه مالی یا زندان تکلیف ادامه خدمت آنها روشن شود.
آیا سربازان فراری میتوانند معافیت پزشکی بگیرند؟
سربازان فراری در صورتی می توانند معافیت پزشکی بگیرند که اولاً در دوران فرار از خدمت سربازی به دلایل مختلف مثل بیماری، تصادف، درگیری فیزیکی و غیر دچار مشکلات روحی و جسمی شده باشند.
دوما مشکل روحی و جسمی که برای افراد فراری ایجاد شده است در چهارچوب قوانین معافیت پزشکی قرار بگیرد و مشکل ایجاد شده از سوی کمیسیون پزشکی نیروهای مسلح به عنوان دلیل معافیت پذیرفته شود.
در این وضعیت سرباز فراری می بایست در اولین فرصت خود را به دژبان مرکز یا یگان محل خدمت سابق معرفی نماید تا پرونده او برای بررسی و تصمیم گیری به دادگاه نظامی ارسال شود.
پس از ارسال پرونده سرباز فراری به دادگاه نظامی، با توجه به شرایط فرار، میزان غیبت و غیره برای او مجازات حبس یا پرداخت جزای نقدی به صورت مجزا یا مکمل در نظر گرفته می شود.
در ادامه پس از پرداخت جزای نقدی و اتمام مجازات حبس، سرباز فراری برای ادامه خدمت به یگان مربوطه معرفی می شود. در این وضعیت سرباز فراری باید مدارک پزشکی خود را که تایید کننده مشکل جسمی او هستند به بهداری یگان مربوطه تحویل دهد.
سپس در ادامه مدارک پزشکی برای بررسی به کمیسیون پزشکی یا بیمارستان های نظامی ارسال می شوند. پس از تایید اعتبار مدارک پزشکی ارسال شده فرد مورد نظر برای طی شدن مراحل کمیسیون پزشکی به بیمارستان نظامی اعزام می شود تا پس از معاینه و تکمیل پرونده پزشکی در مورد معافیت پزشکی او تصمیم گیری شود.
بنابراین سربازان فراری می توانند معافیت پزشکی بگیرند و این امر در صورتی میسر می شود که سرباز مورد نظر پس از فرار از خدمت سربازی به دلایل مختلف دچار مشکلات روحی و جسمی شده باشد.
سخن پایانی
آیا سربازان فراری می توانند معافیت پزشکی بگیرند شاید سوالی باشد که ذهن سربازان فراری یا افراد درگیر در این گونه پرونده ها را به خود مشغول کند.
در پاسخ به این سوال باید گفت که سربازان فراری در صورتی می توانند از معافیت پزشکی استفاده کنند که پس از فرار به دلایل مختلف مثل، تصادف، بیماری، درگیری فیزیکی با دیگران دچار نقص عضو یا مشکلات روحی و جسمی شده باشند.
بنابراین سربازان فراری برای استفاده از معافیت پزشکی باید ابتدا خود را به دژبان مرکز یا یگانه محل خدمت معرفی نمایند تا پس از تشکیل دادگاه نظامی و طی شدن مراحل قانونی بتوانند روند معافیت پزشکی خود را دنبال کنند.