دست نوشته بخشش مهریه، در صورتی معتبر است که شرایط تنظیم آن با قانون مغایرت نداشته باشد. از جمله شروط تنظیم قانونی دست نوشته بخشش مهریه می توان به مواردی مانند بلوغ، عقل و اختیار زن اشاره کرد. به این معنا که زوجه باید از نظر عقلی و ذهنی در شرایط متعادلی قرار داشته باشد و کسی با زور یا فریب او را وادار به انجام این کار نکرده باشد. همچنین در ذیل دست نوشته بخشش مهریه به وسیله زن باید علاوه بر امضاء، اثر انگشت یا مهر زن نیز درج شده باشد تا متن تنظیم شده از اعتبار لازم برخوردار گردد. لازم به ذکر است که هرچند تنظیم دست نوشته بخشش مهریه به لحاظ قانونی معتبر است اما بهتر است فرایند بخشش مهریه از طرف زن حتی المقدور در دفاتر اسناد رسمی انجام شود تا جای هیچگونه شک و ابهامی در آن باقی نماند.
شرایط بخشیدن مهریه با سند عادی به وسیله زن
شرایط بخشیدن مهریه با سند عادی به وسیله زن زمانی فراهم می شود که اولاً زن از نظر بلوغ و عقل در شرایط متعادل قانونی قرار داشته باشد. چون هرگونه ابهام در بلوغ عقلی زن ممکن است اعتبار دست نوشته بخشش مهریه را با مشکل مواجه کند.
رضایت و اختیار یکی دیگر از شروط بخشش مهریه به وسیله زن است به این معنا که هرگونه فریب یا زور برای وادار کردن زوجه به بخشش مهریه باعث بی اعتبار شدن دست نوشته بخشش مهریه می شود.
از دیگر شروط بخشش مهریه به صورت دست نوشته به وسیله زوجه معین بودن مهریه و ذکر دقیق مشخصات آن در سند تنظیم شده است که باعث مشروع شدن بخشیدن مهریه به وسیله زن می گردد.
امضا یا اثر انگشت زن در ذیل دست نوشته بخشش مهریه یکی دیگر از شروط اعتبار این نوع سند است که باید به وسیله طرفین قرارداد رعایت شود.
بنابراین رعایت شرایط قانونی در هنگام تنظیم اسناد عادی و دستی می تواند باعث معتبر بودن این اسناد شده و طرفین قرارداد بتوانند با استناد به آن دادخواهی کرده یا از حق و حقوق قانونی خود دفاع کنند.
دست نوشته بخشش مهریه در چه صورتی نا معتبر است؟
دست نوشته بخشش مهریه در صورتی نا معتبر است که اولاً بدون ثبت در دفاتر اسناد رسمی انجام شده باشد. دوما ثابت شود که این دست نوشته در اثر فشار یا تهدید از سوی همسر یا شخص دیگر تنظیم شده باشد.
همچنین اگر امضا و اثر انگشت زن در ذیل دست نوشته بخشش مهریه وجود نداشته باشد سند دستی تنظیم شده از اعتبار لازم برای استناد در مراجع قانونی برخوردار نخواهد بود.
لازم به ذکر است که بهتر است دست نوشته بخشش مهریه به وسیله زوجین در اولین فرصت به دفاتر اسناد رسمی منتقل شده و ثبت رسمی و دفتری شود تا اعتبار آن در آینده خدشه دار نشود.
آیا بخشش مهریه به صورت دست نوشته از نظر قانونی معتبر است؟
اگر شرایط قانونی در دست نوشته بخشش مهریه رعایت شده باشد سند تنظیم شده تا حدودی معتبر است و می تواند در مراجع قانونی مورد استناد قرار گیرد.
اما به طور کلی دست نوشته یا نوشته های عادی برای بخشش مهریه در مراکز قانونی معتبر نیست و نمی تواند به عنوان مدرکی برای بخشش مهریه محسوب گردد.
چون امکان غیر معتبر شمرده شدن آن از طرف زوجه به دلایل مختلف مثل تهدید یا زور وجود دارد و مطرح کردن چنین ادعاهایی می تواند اعتبار سندی را که به صورت دستی تنظیم شده است را زیر سوال ببرد.
لذا بخشش مهریه از طرف زن بهتر است در دفاتر اسناد رسمی و پس از طی شدن مراحل قانونی انجام شود تا سند تنظیم شده از اعتبار لازم برخوردار باشد و طرفین قرارداد نتوانند اعتبار سند تنظیم شده را به دلایل مختلف زیر سوال ببرند.
چرا استفاده از دست نوشته برای بخشش مهریه توصیه نمی شود؟
معمولاً کارشناسان قضایی و حقوقدان استفاده از دست نوشته برای بخشش مهریه را توصیه نمی کنند چون ممکن است اثبات آن در مراجع قضایی سخت باشد و دارنده آن را با مشکل مواجه کند.
وقتی سندی به صورت رسمی تنظیم و ثبت نمی شود یا شاهدان معتبری ذیل آن را امضا نمی کنند طرف مقابل قرارداد می تواند با مطرح کردن ادعاهای مختلفی مثل ترس، زور یا فشار در هنگام تنظیم و امضای قرارداد، صحت آن را زیر سوال ببرد که در این شرایط اثبات ادعای مطرح شده سخت می گردد.
آیا بخشش مهریه به صورت دست نوشته نیاز به شاهد دارد؟
بر اساس قانون بخشش مهریه به صورت دست نوشته یا رسمی و دفتری لزوماً نیاز به شاهد ندارد اما وجود شاهد می تواند باعث افزایش اعتبار این مدرک شود.
بر اساس قوانین حتی برای بخشش مهریه در دفاتر اسناد رسمی نیز الزامی به وجود شاهد نیست و زوجه می تواند بدون شاهد با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی به صورت رسمی و ثبتی مهریه خود را ببخشد.
اما امضای دست نوشته بخشش مهریه به وسیله شاهد معتبر یا حضور شاهد معتبر در هنگام بخشش مهریه در دفاتر اسناد رسمی باعث افزایش اعتبار سند تنظیم شده می گردد که این کار در آینده اثبات بخشش مهریه به وسیله زن را در دادگاه یا مراجع قانونی برای مرد آسان تر می کند.
نمونه متن دست نوشته بخشش مهریه
آشنایی با نمونه متن دست نوشته بخشش مهریه می تواند برای مخاطبان مفید باشد که در ادامه نمونه متن دست نوشته بخشش مهریه آورده می شود.
اینجانب (نام و نام خانوادگی زوجه)…….فرزند ….. متولد سال …… شماره شناسنامه ….. شماره ملی…… آدرس ……. در کمال صحت و سلامت عقلی و با اختیار کامل و بدون هیچگونه اجبار و اکراه، مهریه خود را به میزان ……… که در عقدنامه شماره ……. مورخ ….. درج شده است را به همسرم آقای(نام و نام خانوادگی زوج) ….. نام پدر …… متولد …… به شماره شناسنامه …… کد ملی …… ساکن …….. بخشیدم و از حق خود نسبت به مهریه مذکور به طور کامل صرف نظر می نمایم و از این تاریخ به بعد اینجانب هیچگونه ادعایی نسبت به مهریه خود ندارم.
تاریخ ……
امضاء …….
سخن پایانی
آیا دست نوشته بخشش مهریه اعتبار دارد؟ شاید سوالی رایجی باشد که ذهن مخاطب یا افراد در گیر در بخشش مهریه را به خود مشغول نماید.
در پاسخ به این سوال باید گفت که دست نوشته بخشش مهریه در صورتی معتبر است که شرایط قانونی در تنظیم آن رعایت شده باشد.
به عبارت دیگر سند دست نوشته بخشش مهریه باید به شکل درست و استاندارد تنظیم شود، در قرارداد دستی تنظیم شده مشخصات دقیق طرفین و شماره سند ازدواج یا میزان مهریه به دقت درج شود.
همچنین زوج از لحاظ بلوغ و عقل در شرایط نرمال قرار داشته باشد و هیچ گونه زور، تهدید یا ترسی برای تنظیم قرارداد وجود نداشته باشد.
امضاء و اثر انگشت زوجه در ذیل دست نوشته بخشش مهریه یکی دیگر از شروط تنظیم اسناد دستی است که باید به وسیله طرفین قرارداد رعایت شود.