جهت مشاره تلفنی رایگان با وکیل اسدی با شماره زیر تماس بگیرید:

در چه صورت نفقه به زن تعلق نمیگیرد؟

در صورتی نفقه به زن تعلق نمی گیرد که زن از همسر خود تمکین نکند و ناشزه محسوب شود. البته تعلق نگرفتن نفقه به زن به دلیل عدم تمکین از مرد و ناشزه بودن در صورتی قابل تایید است که مرد بتواند این امر را در مراجع قانونی با ارائه دلایل موجه و محکمه پسند به اثبات برساند. بر اساس ماده ۱۱۰۶ قانون مدنی از شروط تعلق گرفتن نفقه به زن، دائمی بودن ازدواج و تمکین زن است به این معنا که هر زمان هر یک از این شروط فراهم نباشد به زن نفقه تعلق نمی گیرد.

نفقه چیست؟

تامین هزینه های متعارف و متناسب زندگی زوجه از سوی زوج در قانون مدنی  با عنوان نفقه شناخته می شود.

بر اساس ماده ۱۱۰ قانون مدنی تامین تمامی هزینه های زندگی زن از قبیل خوراک، پوشاک، مسکن، تهیه اسباب و اثاثیه زندگی، هزینه های درمان، هزینه های استخدام کارگر و مستخدم به عهده زوج است و مرد پس از جاری شدن عقد نکاح دائم موظف به تامین این هزینه ها می باشد.

از شروط تعلق گرفتن نفقه به زن، دائمی بودن عقد ازدواج و تمکین و فرمانبرداری زن از شوهر است. همچنین باید به این نکته توجه داشت که تامین هزینه های زندگی زن و فرزند که با عنوان نفقه شناخته می شود ر صورت شکایت زن فقط شامل هزینه های زندگی زن در گذشته می شود و این امر شامل حال فرزندان نمی گردد.

چون بر اساس قانون تامین هزینه ها و نفقه فرزندان از زمان شکایت محاسبه می  گردد. لازم به ذکر است که میزان نفقه بر اساس شأن و منزلت زن یا زندگی خانوادگی او قبل از ازدواج سنجیده می شود و ملاک و معیار مشخصی برای این کار وجود ندارد.

آیا پس از مرگ شوهر به زن نفقه تعلق می گیرد؟

پس از مرگ شوهر اگر زن حامله نباشد به او نفقه تعلق نمی گیرد اما اگر همسر فوت کند و زن باردار باشد باید تا زمان به دنیا آمدن کودک نفقه او از سوی وراث شوهر یا اموال به جای مانده از او پرداخت شود.

بنابراین پس از مرگ شوهر نفقه همسر او قطع می شود مگر آنکه زن حامله باشد در این شرایط نفقه زن باید تا زمان به دنیا آمدن فرزند به وسیله وراث فرد متوفی یا از اموال به جای مانده از او تامین شود.

تا چه زمانی نفقه زن بر عهده شوهر است؟

نفقه زن از زمانی جاری شدن نکاح عقد بر عهده شوهر است و تا زمانی که بین طرفین صیغه طلاق جاری نشود مرد موظف به پرداخت نفقه است.

منتهی باید به این نکته توجه داشت که پرداخت نفقه تا این زمان در صورتی  باید از طرف مرد پرداخت شود که زن از مرد تمکین کرده و ناشزه نباشد.

همچنین اگر دلیل طلاق و جدایی مرد از زن عدم تمکین زن نباشد مرد موظف است تا پایان عده زن پس از طلاق این حق را پرداخت کند.

به عبارت ساده وقتی زن از مرد طلاق بگیرد و جدا شود و دلیل جدایی آنها عدم تمکین زن نباشد مرد موظف است تا پایان عده زن پس از طلاق که چهار ماه است نفقه زن را پرداخت نماید.

آیا در ازدواج موقت به زن نفقه تعلق می گیرد؟

در ازدواج موقت که مدت آن می تواند بین یک ساعت تا ۹۹ سال متغیر باشد هیچگونه نفقه ای به زن تعلق نمی گیرد و زن نمی تواند از شوهر خود نفقه مطالبه کند.

بر اساس قانون در ازدواج موقت زن نمی تواند از شوهر خود نفقه مطالبه کند و زمان عقد موقت هم تاثیری در این امر ندارد.

ترک خانه به وسیله زوجه و سکونت در خانه پدری چه تاثیری در پرداخت نفقه دارد؟

ترک منزل شوهر بدون دلیل و اجازه او یکی از دلایل مهم قطع نفقه است. به عبارت دیگر ترک خانه بدون دلیل و اجازه شوهر یکی از مصادیق نافرمانی است و زمانی که زن بدون دلیل موجه مثل کتک کاری، خطر جانی و مالی منزل همسر خود را ترک کند این کار مصداق نافرمانی محسوب می شود و هیچ نفقه ای به او تعلق نمی گیرد.

همچنین باید به این نکته توجه داشت که ترک خانه شوهر بدون اجازه و دلیل موجه، مصداق عدم تمکین است حتی اگر زوجه در خانه پدر خود اقامت کرده باشد.

وضعیت نفقه زن قهر کرده چگونه است؟

وضعیت نفقه زن قهر کرده اگر به دلیل عدم تمکین و ناشزه بودن زن نباشد قابل دریافت است. به عبارت دیگر وقتی زن به دلایل موجه و قانونی مثل بد رفتاری شوهر، عدم فراهم کردن هزینه های زندگی، ضرب و شتم، کتک کاری و غیره از خانه شوهر قهر کرده باشد مرد باید نفقه او را در دوران قهر پرداخت کند.

اما اگر زن بدون دلیل موجه و قانونی خانه شوهر خود را به صورت قهر آمیز ترک کرده باشد و پس از وساطت فامیل، بزرگان یا رای دادگاه به خانه شوهر خود باز نگردد دادگاه می تواند این رفتار را مصداق عدم تمکین در نظر گیرد که در این صورت به زن نفقه تعلق نمی گیرد و زن نمی تواند به صورت قانونی از شوهر خود نفقه مطالبه کند.

اما لازم به ذکر است که اگر زن به دلایل موجه مثل خطرات جانی و مالی خانه شوهر را به صورت قهر آمیز ترک کند در صورتی که چنین شرایطی با مدارک لازم به اطلاع و تایید دادگاه رسیدگی کننده برسد به زن نفقه تعلق می گیرد و قهر زن نمی تواند مانع دریافت نفقه از شوهر باشد.

وقتی زن یا شوهر به میزان نفقه تعیین شده معترض باشند چه باید بکنند؟

وقتی زن یا شوهر به میزان نفقه تعیین شده معترض باشند باید حداکثر تا ۷ روز پس از صدور رای دادگاه به آن اعتراض کنند.

پس از اعتراض طرفین دعوا به نفقه تعیین شده، دادگاه یک تیم سه نفره از کارشناسان نفقه تعیین می کند تا شرایط و میزان نفقه را محاسبه و بررسی نماید.

پس از اعلام نظر کارشناسی در مورد نفقه، مرد موظف به پرداخت میزان تعیین شده است و زن باید نظر اعلام شده را بپذیرد.

نحوه پرداخت نفقه چگونه است؟

معمولاً شرایط پرداخت نفقه به نظر دادگاه و شرایط زوجین بستگی دارد. در خیلی از موارد به دلایل مختلف مثل احتمال وجود  خطرات جانی و مالی مرد ملزم به پرداخت نفقه زن است اما به هیچ وجه اجازه و حق دیدن او را ندارد.

اما در مواردی که خطرات و مشکلاتی برای زن متصور نباشد نحوه پرداخت مهریه به صورت ماهانه به شکل توافق بین طرفین تعیین می شود.

در صورت تمایل به دریافت مشاوره تلفنی از وکیل نفقه زن با شماره ۰۹۱۲۳۵۷۶۰۳۷ تماس حاصل فرمایید، با مشورت و راهنمایی وکیل زودتر به نتیجه خواهید رسید. 

سخن پایانی

در چه صورت نفقه به زن تعلق نمی گیرد شاید سوالی باشد که ذهن افراد درگیر در این گونه مسائل یا پرونده ها را به خود مشغول کند.

در پاسخ به این سوال باید گفت که در صورتی به زن نفقه تعلق نمی گیرد که  زن از مرد تمکین نکند و مرد بتواند تمکین نکردن یا ناشزه بودن زن را در مراجع قانونی اثبات کند. همچنین اگر مرد فوت کند و همسر او حامله نباشد از زمان مرگ شوهر به زن نفقه تعلق نمی گیرد و او نمی ‌تواند چنین حقی را مطالبه کند.

محبوب‌ترین مقالات
خدمات ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up
مشاوره تلفنی رایگان