آیا پس از طلاق می توان مهریه را مطالبه کرد؟ شرایط دریافت مهریه بعد از جدایی چیست؟ برای پیگیری حق مهریه چه باید کرد؟ برای پاسخ به این سوال که آیا بعد از طلاق می توان مهریه گرفت؟ باید گفت که نوع طلاق و شرایط آن تعیین کننده این امر است. به این معنا اگر زن در هنگام زندگی یا طلاق مهریه خود را به دلایل مختلف از مرد وصول نکرده باشد. در صورتی می تواند پس از طلاق برای گرفتن آن اقدام کند که آن را نبخشید باشد چون در صورت بخشیدن مهریه فقط در زمان عده فرصت دارد برای پس گرفتن آن اقدام کند.
به طور کلی زن برای باز پس گرفتن مهریه خود پس از طلاق می باید از دو طریق اجرائیات ثبت یا شکایت از طریق دادگاه اقدام نماید. همانطور که گفته شد اگر مهریه زن در قالب ابراء یا بذل بخشیده شده باشد مهریه او در صورتی پرداخت می شود که به زندگی مشترک با شوهر رجوع کند در غیر این صورت به او مهریه پرداخت نمی شود. لازم به ذکر است که اگر زن مهریه خود را قبل از طلاق به مرد بخشیده باشد فقط در زمان مدت عده می تواند برای دریافت مهریه خود رجوع کند و اگر عده زن تمام شود، به زن مهریه تعلق نمی گیرد.
در طلاق خلع نیز که زن برای طلاق گرفتن نیاز به رضایت مرد دارد اگر زن در قبال بخشیدن مهریه رضایت مرد را برای طلاق دریافت کرده باشد بعد از طلاق امکان گرفتن مهریه وجود ندارد در طلاق بائن هم روال کار به این شکل است زن نمی تواند مهریه خود را بعد از طلاق مطالبه کند.
مراحل طرح شکایت مهریه بعد از طلاق
مراحل طرح شکایت مهریه بعد از طلاق به این شکل است که فرد خواهان یا زوجه باید با در دست داشتن مدارک لازم به اجرائیات ثبت یا دادگاه مراجعه نماید. به عبارت دیگر نوع و شرایط طلاق، مراحل طرح شکایت مهریه بعد از طلاق را مشخص می کند.
به این معنا که اگر فرد خواهان مهریه پس از طلاق اگر از طریق اجرائیات ثبت اقدام کند خودش یا نماینده او باید ابتدا به دفترخانه محل ثبت ازدواج اولیه مراجعه کرده و پس از دریافت و تکمیل فرم درخواست مهریه آن را ثبت نمایند تا برای توقیف اموال مرد به اداره ثبت اسناد اطلاع رسانی شود.
در ادامه اداره ثبت اسناد، ابلاغیه برای توقیف اموال به فرد مورد نظر ارسال می کند و اگر فرد خوانده در موعد مقرر نسبت به پرداخت مهریه اقدام نکند اموال او تا روشن شدن وضعیت توقیف می شود.
اما در صورتی که اموالی برای توقیف در اداره ثبت اسناد از فرد خوانده شناسایی نشود یا فرد خواهان مهریه تمایل داشته باشد از طریق دادگاه درخواست خود را پیگیری کند.
برای به جریان انداختن شکایت مهریه بعد از طلاق، فرد خواهان باید با در دست داشتن مدارک لازم به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و اقدام به تنظیم و ثبت این نوع شکایت نماید.
همچنین در پاره ای از موارد برای مطالبه مهریه بعد از طلاق در صورتی که بخشش یا بذل مهریه انجام شده باشد نیاز به طرح شکایت و تنظیم دادخواست در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی نیست و فرد مورد نظر باید برای پیگیری روند کار خود قبل از پایان عده به اجرای احکام شعبه رسیدگی کننده به پرونده مراجعه نماید.
گرفتن مهریه بعد از طلاق خلع
گرفتن مهریه بعد از طلاق خلع ممکن نیست چون در طلاق خلع، زن از شوهر خود نفرت دارد لذا برای آنکه از شوهر خود جدا شود باید یک مال یا دارایی مشخص را به او ببخشد تا رضایت شوهر را برای طلاق دریافت کند.
در طلاق خلع، چون زوجه برای گرفتن رضایت شوهر به طلاق ناچار است مال یا دارایی به او بدهد این مال یا دارایی می تواند همه مهریه یا بخشی از آن باشد.
بنابراین اگر در طلاق خلع همه مهریه یا بخشی از آن در قبال رضایت شوهر برای طلاق بخشیده شده باشد دیگر بعد از طلاق امکان مطالبه آن نیست و زن نمی تواند برای دریافت آن اقدام کند.
گرفتن مهریه بعد از طلاق توافقی
گرفتن مهریه بعد از طلاق توافقی به توافق طرفین بستگی دارد یعنی اگر در توافقی که بین طرفین برای طلاق انجام شده باشد زن مهریه را بخشیده باشد و در مورد مهریه بعد از طلاق سکوت کرده باشند، زن نمی تواند بعد از طلاق برای گرفتن مهریه اقدام کند.
به عبارت دیگر وقتی در طلاق توافقی مهریه از سوی زن بخشیده شده باشد و در توافق کتبی فی مابین، لفظ بذل مهریه بلا رجوع قید شده باشد زن نمی تواند پس از طلاق توافقی برای دریافت مهریه اقدام کند.
باید به این نکته توجه داشت که توافقنامه کتبی برای طلاق توافقی در صورتی معتبر است که در دفاتر اسناد رسمی تنظیم و ثبت شده باشد در غیر این صورت توافقنامه کتبی اگر برای این نوع طلاق بدون ثبت رسمی وجود داشته باشد نمی تواند برای پرداخت یا عدم پرداخت مهریه مورد استناد قرار گیرد.
گرفتن مهریه بعد از طلاق غیابی
گرفتن مهریه بعد از طلاق غیابی به این شکل است که اگر زن مهریه خود را بخشیده باشد تا زمان پایان یافتن عده فرصت دارد به شوهر خود برای دریافت مهریه تمام رجوع کرده و برای وصول آن اقدام نماید.
اما اگر زنی که به صورت غیابی از شوهر خود جدا شده است در بازه زمان عده برای باز پس گرفتن مهریه هبه شده اقدام نکند پس از طی شدن زمان مورد نظر دیگر امکان باز پس گرفتن مهریه برای او وجود ندارد.
در طلاق غیابی اگر زن به هر دلیل بدون گرفتن مهریه از شوهر خود جدا شده باشد اما پس از طلاق برای دریافت مهریه خود اقدام کند در صورتی می تواند پیگیر دریافت مهریه خود باشد که آن را نبخشیده باشد.
گرفتن مهریه بعد از طلاق بائن
گرفتن مهریه بعد از طلاق بائن ممکن نیست چون در طلاق بائن امکان رجوع و بازگشت طرفین وجود ندارد و پس از طلاق رابطه زن و مرد به طور کامل قطع می شود.
بنابراین در طلاق بائن پس از جاری شدن صیغه طلاق، اگر زن به هر دلایل مهریه خود را نگرفته یا بخشیده باشد نمی تواند برای دریافت دوباره آن اقدام کند.
هزینه مورد نیاز شکایت مهریه بعد از طلاق
هزینه مورد نیاز شکایت مهریه بعد از طلاق با توجه به نوع طلاق و شرایط آن ممکن است متفاوت باشد. یعنی اگر برای مطالبه مهریه بعد از طلاق از طریق اجرائیات ثبت اقدام شده و از طریق بررسی یا توقیف اموال خوانده مطالبه مهریه پیگیری شود هزینه آن با طرح شکایت مهریه از طریق دفاتر خدمات الکترونیک قضایی متفاوت است و ممکن است هزینه اقدام از هر یک از این دو روش متفاوت باشد.
بطور کلی برای دریافت مهریه پس از طلاق باید هزینه ثبت شکایت و دادرسی پرداخت شود و اگر فرد شاکی اعسار و ناتوانی خود را از پرداخت هزینه مورد نظر اعلام کند و این امر پذیرفته شود پس از طی شدن مراحل اداری و دریافت مهریه این مقدار از آن کسر می شود.
اما اگر شرایط فرد خواهان مهریه به شکلی باشد که در مدت عده مجبور باشد برای رجوع و دریافت مهریه اقدام نماید باید به اجرای احکام شعبه رسیدگی کننده مربوطه مراجعه نماید که در این شرایط ممکن است هزینه مورد نیاز شکایت مهریه بعد از طلاق متفاوت باشد.
بنابراین هزینه مورد نیاز شکایت مهریه بعد از طلاق شامل هزینه ثبت شکایت و دادرسی می شود که این هزینه با توجه به نوع طلاق می تواند برای باز پس گیری مهریه متفاوت باشد.
بنابراین بهترین روش برای اطلاع از هزینه مورد نیاز، شکایت مهریه بعد از طلاق مشورت با وکلایی است که به صورت تخصصی در این حوزه فعالیت می کنند.
نمونه دادخواست مطالبه مهریه بعد از طلاق
آشنایی با چگونگی تنظیم نمونه دادخواست مطالبه مهریه بعد از طلاق می تواند برای کسانی که درگیر اینگونه مسائل و پرونده ها هستند مفید باشد و به آنها برای پیگیری حق و حقوق قانونی شان کمک کند.
لذا در ادامه برای آشنایی مخاطبان نمونه دادخواست مطالبه مهریه بعد از طلاق آورده می شود.
ریاست محترم دادگاه …..
اینجانب ……… در مورخ ………. به موجب رای قطعی صادره از ……… به شماره ……. و پس از جاری شدن صیغه طلاق در دفترخانه شماره …. …… واقع در ……… از خوانده آقای ………… جدا شده ام و با توجه به آنکه پیش از این مهریه خود را از نام برده دریافت نکرده و آن را نسبت به خوانده بذل یا ابراء ننموده ام، از آن مرجع محترم، تقاضای رسیدگی و صدور حکم به پرداخت مهریه خود را که ۱۰۰ سکه بهار آزادی است استدعا دارم، مدارک به پیوست، ضمیمه می گردد.
در صورت تمایل به دریافت مشاوره تلفنی از وکیل مهریه تهران یا وکیل طلاق توافقی در تهران با شماره ۰۹۱۲۳۵۷۶۰۳۷ تماس حاصل فرمایید، با مشورت و راهنمایی وکیل زودتر به نتیجه خواهید رسید.
سخن پایانی
بعد از طلاق اگر شرایط قانونی فراهم باشد میتوان مهریه را پس گرفت. مهریه یک حق قانونی است که پس از جاری شدن نکاح عقد به زن تعلق می گیرد و پس از جاری شدن نکاح عقد زن هر زمان که اراده کند می تواند آن را از مرد پس بگیرد.
حال اگر به هر دلیل زن این حق خود را از مرد نگیرد و صیغه طلاق جاری شود، در صورتی که نوع طلاق و شرایط آن اجازه دهد زن می تواند پس از طلاق مهریه خود را از مرد مطالبه نماید.
مراحل طرح شکایت مهریه بعد از طلاق با توجه به نوع طلاق و شرایط آن متفاوت است به این معنا که زوجه پس از طلاق با توجه به شرایط آن می تواند برای گرفتن مهریه خود از طریق اجرائیات ثبت، دفاتر خدمات الکترونیک قضایی یا اجرای احکام شعبه رسیدگی کننده، مطالبه مهریه خود را بعد از طلاق پیگیری نماید.