گواهی عدم امکان سازش به نوعی یک تاییدیه رسمی است که از سوی دادگاه برای زوجین صادر می شود و در آن عدم امکان سازش طرفین برای صدور حکم طلاق مورد تایید قرار می گیرد. بر اساس ماده ۲۶ قانون حمایت از خانواده، هر گاه زوجین قصد طلاق توافقی داشته باشند و یا زوج برای انجام طلاق پیش قدم شده باشد. ابتدا فرد متقاضی طلاق به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و پس از تنظیم و ثبت دادخواست طلاق به سامانه تصمیم طلاق مراجعه می کند تا برای او نوبت مشاوره در نظر گرفته شود. در ادامه پرونده به یکی از مراکز مشاوره خانواده یا بهزیستی ارجاع داده می شود و زوجین باید در همه جلسات در نظر گرفته شده شرکت کنند. در صورتی که مشاور پس از پایان جلسات به این نتیجه برسد که امکان سازش طرفین وجود ندارد برای آنها گواهی عدم امکان سازش صادر می شود. اما اگر درخواست طلاق از طرف زوجه باشد گرفتن گواهی عدم سازش در اولویت نیست و حسب مورد مطابق قانون حکم الزام زوج به طلاق یا احراز شرایط اعمال وکالت در طلاق صادر می شود.
گواهی عدم امکان سازش چیست؟
گواهی عدم امکان سازش یک تاییدیه است که از سوی مراکز مشاوره خطاب به مراجع قانونی صادر می شود. به این معنا که پس از برگزاری جلسات مشاوره و بررسی شرایط زوجین در صورتی که امکان سازش و بازگشت به زندگی مشترک برای آن ها وجود نداشته باشد این گواهی صادر می گردد.
به عبارت ساده وقتی مرد قصد طلاق همسر خود را داشته باشد یا طلاق به صورت توافقی باشد. پس از تنظیم و ثبت شکایت طلاق در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، زوجین باید به سامانه تصمیم طلاق رجوع کرده و برای اخذ نوبت مشاوره ثبت نام نمایند.
در ادامه پرونده به یکی از مراکز مشاوره خانواده یا بهزیستی ارجاع داده می شود و زوجین باید در همه جلسات تعیین شده شرکت کنند.
در صورتی که پس از پایان جلسات، مشاورین حاضر در جلسات به این نتیجه برسند که امکان سازش طرفین و بازگشت آن ها به زندگی مشترک وجود ندارد برای آنها گواهی عدم سازش صادر می شود تا زوجین بتوانند از یکدیگر جدا شوند.
با این وجود اگر زوجه یا زن خواهان طلاق و جدایی باشد شرایط متفاوت می شود و نیاز به مراجعه طرفین به مراکز مشاوره نیست به این معنا که حسب مورد مطابق قانون حکم الزام زوج به طلاق صادر می شود یا پس از احراز شرایط اعمال وکالت در طلاق، زن می تواند به صورت غیابی با حضور وکیل زوج در دفاتر طلاق از او جدا شود.
موارد صدور گواهی عدم امکان سازش
موارد صدور گواهی عدم امکان سازش در ماده ۲۶ قانون حمایت از خانواده آمده است. بر اساس این ماده قانونی در صورتی که طلاق از نوع طلاق توافقی باشد یا درخواست طلاق از طرف زوج یا مرد مطرح شده باشد.
برای صدور حکم طلاق از سوی دادگاه خانواده یا مراجع قضایی دریافت و ارائه گواهی عدم سازش الزامی می شود و بدون این گواهی حکم طلاق صادر نمی گردد.
به عبارت دیگر وقتی طلاق توافقی باشد یا برای انجام طلاق زوج پیش قدم شده باشد باید ابتدا با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی دادخواست طلاق تنظیم و ثبت شود.
سپس زوجین به سامانه تصمیم طلاق مراجعه کرده و در این سامانه برای اخذ نوبت مشاوره ثبت نام کنند. پس از انجام ثبت نام حداکثر ۵ جلسه مشاوره برای طرفین در نظر گرفته می شود و زوجین حتماً باید در این جلسات شرکت کنند.
در صورتی که پس از شرکت طرفین در جلسات مشاوره برای آنها گواهی عدم امکان سازش صادر شود آن ها می توانند با ارائه این گواهی به مراجع قضایی برای طلاق اقدام کنند.
لازم به ذکر است که اگر درخواست طلاق از سوی زوجه یا زن با استناد به شروط ۱۴ گانه عقدنامه یا به دلیل عسر و هرج مطرح شده باشد در این وضعیت نیاز به گواهی عدم سازش نیست و حسب مورد بر اساس قانون حکم الزام زوج به طلاق صادر می شود یا با احراز شرایط طلاق به صورت غیابی و با استفاده از وکیل این کار انجام می شود.
مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش
مدت اعتبار گواهی عدم امکان سازش بر اساس قانون سه ماه است. به این معنا که پس از صدور گواهی عدم سازش و ابلاغ گواهی به طرفین آنها از زمان ابلاغ سه ماه فرصت دارند تا با مراجعه به دفترخانه های طلاق اقدام به فسخ نکاح کنند.
به عبارت ساده فاصله زمانی سه ماه از زمان صدور گواهی عدم امکان سازش محاسبه نمی شود بلکه این دوره زمانی از ابلاغ گواهی به طرفین محاسبه می شود.
لازم به ذکر است که اگر در مدت زمان قانونی تعیین شده این گواهی به دفاتر ثبت طلاق برای اجرای طلاق ارائه نشود به صورت خودکار اعتبار خود را از دست داده و بی اعتبار می شود.
مراحل صدور گواهی عدم امکان سازش
مراحل صدور گواهی عدم امکان سازش با تنظیم دادخواست طلاق در دفاتر خدمات الکترونیک قضایی آغاز می شود.
پس از تنظیم دادخواست طلاق، اگر طلاق به صورت توافقی باشد یا درخواست طلاق از طرف مرد مطرح شده باشد طرفین باید به سامانه تصمیم طلاق مراجعه کرده و اقدام به ثبت نام کنند.
پس از ثبت نام طرفین برای آنها جلسات مشاوره در نظر گرفته می شود. به این معنا که باید در زمان تعیین شده در تعداد مشخص جلسات مشاوره خانواده یا بهزیستی شرکت نمایند.
پس از پایان جلسات مشاوره اگر امکان سازش و بازگشت به زندگی مشترک برای طرفین وجود نداشته باشد برای آنها گواهی عدم سازش صادر می شود.
تفاوت حکم طلاق و گواهی عدم امکان سازش
تفاوت حکم طلاق و گواهی عدم سازش در چگونگی صدور آنها است. به عبارت دیگر گواهی عدم امکان سازش زمانی صادر می شود که مرد قصد طلاق و پایان دادن به زندگی مشترک را داشته باشد یا مرد و زن به صورت توافقی بخواهند از یکدیگر جدا شوند.
در این وضعیت پس از تنظیم دادخواست طلاق طرفین باید به سامانه تصمیم طلاق مراجعه کرده و در آن ثبت نام کنند تا برای آنها نوبت مشاوره تعیین شود.
در ادامه پس از شرکت زوجین در جلسات مشاوره اگر امکان بازگشت آنها به زندگی مشترک نباشد برای آنها گواهی عدم سازش صادر می شود.
اما حکم طلاق بدون نیاز به گواهی عدم سازش زمانی صادر می شود که زوجه یا زن برای طلاق اقدام کند. در این وضعیت پس از احراز شرایط، حکم طلاق برای زن صادر شده قابل اجرا می باشد.
همچنین لازم به ذکر است که اعتبار گواهی عدم امکان سازش سه ماه است اما شرایط در حکم طلاق متفاوت است و پس از صدور حکم طلاق ۶ ماه فرصت فرجام خواهی برای آن در نظر گرفته شده است.
در صورت تمایل به دریافت مشاوره تلفنی از وکیل طلاق در تهران با شماره ۰۹۱۲۳۵۷۶۰۳۷ تماس حاصل فرمایید، با مشورت و راهنمایی وکیل زودتر به نتیجه خواهید رسید.
تکلیف مهریه در گواهی عدم سازش چیست؟
تکلیف مهریه در گواهی عدم سازش و غیر آن مشخص است به این معنا که مهریه حقی است که پس از خوانده شدن عقد نکاح به زن تعلق می گیرد و هر زمان که زن اراده کند امکان مطالبه آن از مرد وجود دارد.
اما اگر زن تا هنگام صدور گواهی عدم سازش این حق را مطالبه نکرده باشد این حق برای او محفوظ است و پس از صدور گواهی عدم سازش نیز می تواند این حق را از مرد مطالبه کند و تا زمانی که رضایت زن در مورد حقوق مادی مثل مهریه، نفقه، جهیزیه و همه حقوق معنوی مثل حضانت فرزندان و غیره تامین نشود امکان اجرای حکم طلاق وجود ندارد.
اعتراض به گواهی عدم امکان سازش چگونه است؟
اعتراض به گواهی عدم امکان سازش مقدور نیست و زوجین نمی توانند برای گواهی عدم امکان سازش تجدید نظرخواهی کنند.
معمولاً زوجین موظف هستند که در همه جلسات مشاوره شرکت نمایند و تا زمانی که این امر میسر نشود برای آنها گواهی عدم سازش صادر نمی شود.
شایان ذکر است که گواهی عدم سازش به معنی طلاق نیست و طرفین در طلاق توافقی یا یک طرفه در مدت تعیین شده باید برای طلاق اقدام کنند و اگر در موعد مقرر سه ماه، پس از ابلاغ گواهی عدم سازش برای طلاق اقدام نکنند خود به خود گواهی عدم سازش باطل شده و از اعتبار ساقط می شود.
امکان دریافت گواهی عدم امکان سازش به صورت غیابی هم وجود دارد؟
در قانون تاکید شده است که برای دریافت گواهی عدم امکان سازش باید زوجین در تمام جلسات مشاور شرکت نمایند در غیر این صورت برای آنها گواهی عدم امکان سازش صادر نمی شود.
لازم به ذکر است که امکان دریافت گواهی عدم امکان سازش به صورت غیابی در شرایطی میسر است که امکان حضور یکی از طرفین در جلسات مشاوره وجود نداشته باشد و این امر به تایید مراجع قضایی برسد در غیر این صورت گواهی عدم سازش صادر نمی شود.