مجازات قانونی جاسوسی به نفع اسرائیل ذیل مواد قانونی ۵۰۱ تا ۵۱۰ قانون مجازات اسلامی قرار می گیرد که تحت عنوان جرایم علیه امنیت داخلی و خارجی کشور شناخته می شود. با توجه به تجاوز اسرائیل طی جنگ ۱۲ روزه به سرزمین ایران، طرح تشدید مجازات جاسوسی و همکاری کنندگان با رژیم صهیونیستی و کشورهای متخاصم علیه امنیت و منافع ملی در دستور کار قرار گرفته و در جلسه علنی روز ۲ تیر ۱۴۰۴ مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید. به طور کلی بر اساس این قوانین هر کس مدارک، اسرار، نقشه ها یا اسناد و اطلاعات موثر در امور سیاسی و امنیتی کشور اعم از داخلی و خارجی را عمداً و با علم در اختیار افراد فاقد صلاحیت و دشمن قرار دهد یا در انجام فعالیت های ضد امنیتی به شکل های مختلف شرکت کند مصداق جاسوسی محسوب شده و به مجازات های تعیین شده در قانون محکوم می گردد.
قوانین فعلی کشور در مورد جاسوسی
قوانین فعلی کشور در مورد جاسوسی به قانون مجازات اسلامی، فصل اول کتاب تعزیرات مصوب خرداد سال ۱۳۷۵ محدود می شود که از ماده ۴۹۸ این قانون شروع شده و تا ماده ۵۱۲ ادامه می یابد.
ماده ۴۹۸ این قانون وضعیت افرادی را بررسی می کند که در جمعیت ها، دسته ها یا گروه های بیش از دو نفر، برای برهم زدن امنیت عمومی کشور دست به اقدامات غیرقانونی بزنند.
بر اساس این ماده قانونی اگر افراد مورد نظر پس از اثبات جرم محارب شناخته نشوند با توجه به نوع جرم انجام شده به حبس از ۲ تا ۱۰ سال محکوم می گردند.
البته باید به این نکته توجه داشت که در شرایط جنگ بر اساس مقررات، عهدنامه ها و پروتکل های بین المللی و حقوق جنگ، مجازات اقدامات ضد امنیتی و جاسوسی شدیدتر می شود که برای جلوگیری از اقدامات خودسرانه و بدون ضابطه، مجلس شورای اسلامی در تاریخ ۲ تیر ۱۴۰۴ طرح تشدید مجازات جاسوسان و همکاری کنندگان با رژیم های صهیونیستی و کشورهای متخاصم را در ۹ ماده با ۱۰۰ درصد آرا به تصویب رسانید.
بر اساس این مواد قانونی کسانی که به صورت مستقیم در جهت جاسوسی و اقدامات خرابکارانه بر علیه کشور فعالیت کرده باشند و بر اساس موارد مندرج در ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی مصداق افساد فی الارض به حساب بیایند به مجازات اعدام محکوم می شوند.
اما افرادی که به صورت غیر مستقیم در فعالیت های جاسوسی و ضد امنیتی به نفع رژیم اسرائیل و کشورهای متخاصم شرکت کرده باشند اگر مامور دولت باشند از مشاغل دولتی به صورت دائم منفصل شده و با توجه به نوع جرم انجام شده به مجازات حبس از ۲ تا ۱۰ سال محکوم می شوند.
طرح تشدید مجازات جاسوسان و همکاری کنندگان با رژیم صهیونیستی و کشورهای متخاصم
طرح تشدید مجازات جاسوسان و همکاری کنندگان با رژیم صهیونیستی و کشورهای متخاصم پس از جاسوسی های گسترده و سازماندهی شده طی جنگ ۱۲ روزه اسرائیل بر علیه ایران برای مجازات افراد دست اندر کار در دستور کار مجلس شورای اسلامی قرار گرفت و با توجه به دو فوریت لحاظ شده پس از بررسی های لازم در یک پروسه زمانی کوتاه در دو تیر سال ۱۴۰۴ خورشیدی با ۱۰۰ درصد آرا موافق به تصویب رسید.
این طرح در ۹ ماده به تصویب رسیده است که در ۹ ماده آن برای فعالیت های اطلاعاتی و جاسوسی یا اقدامات عملیاتی برای رژیم صهیونیستی با توجه به نوع فعالیت، جرم انگاری شده و مجازات های از قبیل افساد فی الارض، انفصال دائم از خدمت دولتی تا حبس تعزیری با درجات مختلف در نظر گرفته شده است.
بر اساس ماده ۱ این قانون انجام هرگونه فعالیت اطلاعاتی و جاسوسی و اقدام عملیاتی برای رژیم صهیونیستی یا دولت های متخاصم مثل ایالات متحده و سایر رژیم ها، افساد فی الارض محسوب شده و فرد مجرم مشمول مجازات مندرج ماده۲۸۶ قانون مجازات اسلامی مصوب سال ۱۳۹۲ خورشیدی می شود.
بر اساس ماده ۲ این قانون هرگونه اقدامات امنیتی، نظامی، اقتصادی، فناورانه، مالی و غیره که به صورت مستقیم یا غیر مستقیم با علم و آگاهی در جهت مشروعیت بخشیدن به رژیم صهیونیستی انجام شود مجازات افساد فی الارض به دنبال داشته و برای فرد متهم مجازات مندرج در ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی لحاظ می شود.
همچنین بر اساس ماده ۳ این قانون ساخت و متصل کردن قطعات مونتاژ، تامین انتقال، حمل و نگهداری یا هرگونه معامله در زمینه قطعات سلاح های غیر متعارف از قبیل سنتی و نوین که قابلیت کشتار، تخریب یا ایجاد رعب و وحشت به نفع این رژیم را داشته باشد جرم است و مصداق افساد فی الارض مندرج در ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی به حساب می آید.
علاوه بر آن اقدام به جنگ و حملات سایبری برای ایجاد اختلال در شبکه های ارتباطی، سامانه های اطلاعاتی یا زیرساخت های حیاتی کشور و خرابکاری در تاسیسات اماکن عمومی و خصوصی نیز افساد فی الارض محسوب شده و برای مجرم در صورت اثبات جرم مجازات اعدام در نظر گرفت می شود.
بر اساس این قانون، دریافت هرگونه وجه یا مال نظیر ملک، خودرو، طلا، ارز و هر نوع دارایی رمزنگاری شده از جاسوسان یا وابستگان به سرویس های اطلاعاتی بیگانه با علم به وابستگی آنها، صرف نظر از اینکه دریافت کننده اقدام موثری انجام داده یا نداده باشد جرم است و برای آن مجازات افساد فی الارض مندرج در ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی در نظر گرفته شده است.
چگونگی رسیدگی به جرائم موضوع تشدید مجازات جاسوسی و همکاری کنندگان با رژیم صهیونیستی و کشورهای متخاصم
چگونگی رسیدگی به جرایم موضوع تشدید مجازات جاسوسی و همکاری کنندگان با رژیم صهیونیستی و کشورهای متخاصم در ماده هفتم این قانون به روشنی آمده است.
بر اساس ماده ۷ قانون تشدید مجازات جاسوسی و همکاری کنندگان با رژیم صهیونیستی و کشورهای متخاصم، به جرائم موضوع این قانون در تمام مراحل دادرسی خارج از نوبت و در شعب ویژه دادگاه انقلاب رسیدگی می شود که از سوی رئیس قوه قضاییه تعیین می شوند.
بنابراین برای تسریع در امور و جلوگیری از خسارات احتمالی جانی و مالی، رسیدگی به جرائم جاسوسی به نفع اسرائیل خارج از نوبت و در اسرع وقت به وسیله شعب و قضات دادگاه انقلاب که از سوی رئیس قوه قضاییه تعیین شده اند رسیدگی می گردد.
ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی در مورد جاسوسی چه می گوید؟
ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی که در قانون تشدید مجازات بر علیه جاسوسان و همکاری کنندگان با رژیم صهیونیستی و دولت های متخاصم در مجازات مورد استناد قرار گرفته است، شرایط مصداق افساد فی الارض بودن اقدامات انجام شده را نشان می دهد.
بر اساس این ماده قانونی هر گاه شخصی به صورت گسترده مرتکب جنایت، جرائم امنیتی، اختلال اقتصادی، نشر اکاذیب، پخش مواد خطرناک، تخریب، ایجاد مراکز فساد یا معاونت در آنها شود و این اقدامات منجر به اختلال شدید در نظم، ناامنی، خسارت عمده یا اشاعه وسیع فساد گردد مفسد فی الارض محسوب شده به مجازات اعدام محکوم می گردد.
مجازات انتشار اخبار کذب در قانون تشدید جاسوسی به نفع اسرائیل
بر اساس ماده ۴ قانون تشدید جاسوسی به نفع اسرائیل و کشورهای متخاصم، هرگونه انتشار اخبار کذب یا هر محتوایی که باعث ایجاد رعب و وحشت عمومی شده و تفرقه یا خدشه به امنیت ملی را ایجاد نماید، چنانچه مشمول مجازات افساد فی الارض نشود.
پس از بررسی شواهد و قرائن به دست آمده به وسیله قاضی مربوطه و تشخیص دادگاه رسیدگی کننده برای آن مجازات حبس تعزیری درجه ۳ در نظر گرفته می شود و اگر فرد مجرم کارمند دولت باشد به انفصال دائم از خدمات دولتی و عمومی محکوم می گردد.
مجازات ارسال فیلم و تصاویر به شبکه های معاند و بیگانه در قانون تشدید مجازات جاسوسی به نفع اسرائیل
مجازات ارسال فیلم و تصاویر به شبکه های معاند و بیگانه در قانون تشدید مجازات جاسوسی به نفع اسرائیل مشخص شده است.
بر اساس ماده ۴ این قانون، ارسال فیلم و تصاویر به شبکه های معاند و یا بیگانه در صورتی که به قصد تشویش اذهان عمومی و تضعیف روحیه مردم جامعه انجام شود و موجب تفرقه یا خدشه به امنیت ملی شود مستوجب مجازات حبس تعزیری درجه ۵ است و اگر فرد مجرم کارمند دولت یا شاغل در خدمات عمومی باشد به انفصال دائم از شغل محکوم می شود.
همچنین بر اساس این ماده قانونی هرگونه راهپیمایی و انجام تجمّعات غیرقانونی به دلایل مختلف در زمان جنگ عملی مجرمانه است که افراد دخیل در آن مستوجب حبس تعزیه درجه ۴ می باشند.
سخن پایانی
مجازات قانونی جاسوسی به نفع اسرائیل با توجه به نوع جرم و اقدام انجام شده ممکن است متفاوت باشد. بر اساس قانون تشدید مجازات جاسوسی و همکاری کنندگان با رژیم صهیونیستی و کشورهای متخاصم که در دو تیر ۱۴۰۴ هجری خورشیدی پس از حمله ۱۲ روزه این رژیم به وسیله مجلس شورای اسلامی به تصویب رسید.
مجازات همکاری با عوامل اطلاعاتی و نظامی رژیم صهیونیستی مشخص و تعیین شده است که این مجازات ها با توجه به نوع جرم و اقدام انجام شده از افساد فی الارض تا انفصال دائم از خدمت برای کارمندان دولت و مجازات حبس تعزیری درجات مختلف می تواند در نوسان باشد.
لازم به ذکر است که بر اساس قوانین و معاهدات بین المللی مجازات های تعیین شده برای جاسوسی در زمان جنگ قابل تشدید است که بر اساس قانون تشدید مجازات جاسوسی به نفع اسرائیل و دولت های متخاصم مجازات های جاسوسی در زمان جنگ ممکن است با توجه به شرایط و نظر دادگاه رسیدگی کننده تا ۳ درجه قابلیت تشدید داشته باشد.