برای شکایت از اتحادیه روش های مختلفی وجود دارد که از آن جمله می توان به روش هایی مثل مراجعه به سایت سازمان حمایت از حقوق مصرف کنندگان و تولیدکنندگان به شماره ۱۲۴، سامانه شکایت از اصناف، سایت تعزیرات حکومتی به شماره ۱۳۵، شکایت از اصناف در سامانه ۱۲۴، شکایت مردمی سازمان حمایت به شماره ۱۲۴، تلفن گران فروشی و تعزیرات به شماره ۱۳۵، سامانه پیامکی سازمان تعزیرات به شماره ۳۰۰۰۰۰۱۳۵ اشاره کرد. لازم به ذکر است یک شخص وقتی می تواند پیگیر شکایت از اتحادیه های مختلف شود که ذینفع باشد و به صورت شخصی شکایت را دنبال کند. چون اطلاع رسانی در زمینه تخلف یا گران فروشی، احتکار و غیره به منزله شکایت رسمی از اتحادیه ها نیست و فرد شاکی وقتی ذینفع نباشد نمی تواند منتظر رسیدگی به شکایت مطرح شده و حصول نتیجه رسمی باشد.
چگونگی آغاز دعوای صنفی
دعوای صنفی زمانی آغاز می شود که یک شهروند از عملکرد یک صنف یا اتحادیه شاکی باشد. در دعوای صنفی فرد شاکی ممکن است خریدار، عرضه کننده یا فروشنده کالا و خدمات مشخص باشد.
به طور کلی شکایت های زیادی از طرف مصرف کنندگان پس از خرید کالا یا محصول نامرغوب و بی کیفیت مطرح می شود که رسیدگی به این شکایات در حوزه وظایف اصناف و اتحادیه های مختلف است.
از دیگر مسائل و مناقشات صنفی که می تواند باعث مراجعه شهروندان به اتحادیه ها شود می توان به مسائل مانند عدم درج قیمت بر روی محصول، عدم صدور فاکتور، احتکار، عدم ارائه خدمات پس از فروش یا ارائه خدمات پس از فروش به شکل بی کیفیت اشاره کرد.
لازم به ذکر است که نحوه رسیدگی به تخلفات صنفی در ماده ۷۲ قانون نظام صنفی مورد تاکید قرار گرفته است. بر اساس این ماده قانونی، در شکایات و تخلفات صنفی، فرد آسیب دیده یا شاکی ابتدا باید به صنف مورد نظر برای شکایت مراجعه کرده در آنجا طرح دعوا کند.
سپس صنف مورد نظر شکایت مطرح شده را بررسی کرده و در صورتی که تخلف واحد صنفی مورد نظر احراز شود پرونده مورد نظر برای رسیدگی به اتحادیه ارسال می شود.
در ادامه اگر اتحادیه به پرونده مورد نظر رسیدگی نکند یا فرد شاکی از نحوه رسیدگی رضایت نداشته باشد پرونده مورد نظر به ادارات تعزیرات حکومتی ارسال می گردد.
اگر در ادارات تعزیرات حکومتی به پرونده مورد نظر به دلیل فراهم نمودن شرایط رسیدگی نشود یا فرد شاکی از نتیجه به دست آمده راضی نباشد.
او باید با در دست داشتن مدارک لازم به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و شکایت خود را از طریق مراکز قانونی پیگیری کند.
لازم به ذکر است که برای پیگیری شکایت از اتحادیه، فرد شاکی باید ذینفع باشد چون ذینفع نبودن فرد شاکی ممکن است مانع از حصول به نتیجه شده و او را در رسیدن به هدف با مشکل مواجه کند.
روند پیگیری شکایت از اتحادیه چگونه است؟
روند پیگیری شکایت از اتحادیه به این شکل است که وقتی مصرف کننده از کالاها یا خدماتی که به او عرضه شده است ناراضی باشد.
فرد شاکی باید در درجه اول به صورت حضوری یا از طریق فضای مجازی به سایت انجمن حمایت از مصرف کنندگان مراجعه کرده و شکایت خود را در مورد تخلفات تولید کنندگان و عرضه کنندگان کالا ها یا خدمات مختلف ثبت کند تا روند پیگیری آن آغاز شود.
براساس قانون، امکان شکایت در انجمن حمایت از مصرف کنندگان برای افراد حقیقی و حقوقی فراهم شده است و افراد حقیقی یا نماینده نهادهای حقوقی می توانند پیگیر مشکلات و شکایات خود باشند.
پس از ثبت شکایات در انجمن های حمایت از مصرف کننده، بلافاصله این شکایات در دفاتر یا نرم افزاری که به همین منظور طراحی شده، ثبت و تاریخ و شماره رهگیری شکایت برای فرد شاکی ارسال می شود.
به عبارت ساده اولین گام برای شکایت از اتحادیه، مراجعه فرد شاکی به انجمن های حمایت از مصرف کننده است، لازم به ذکر است که فعالیت این انجمن ها از آذر ماه ۱۳۹۰ هجری خورشیدی شروع شده است.
به طور کلی انجمن حمایت از مصرف کنندگان یک نهاد واسطه است که وظیفه آن حل اختلاف بین تولید کننده، مصرف کننده و عرضه کننده کالاها و خدمات می باشد. انجمن حمایت از مصرف کنندگان باید در یک فاصله زمانی ۱۵ روزه از تاریخ دریافت شکایت نسبت به بررسی و حل و فصل آن اقدام کند.
در صورتی که انجمن حمایت از مصرف کننده نتواند در فاصله زمانی مشخص شده نسبت به حل و فصل موضوع و ایجاد سازش بین طرفین دعوا اقدام کند.
پرونده باید ظرف مدت زمانی ۵ روز برای رسیدگی به اداره تعزیرات حکومتی ارسال شود. در این وضعیت نتیجه بررسی و علل عدم سازش و توافق طرفین دعوا در انجمن حمایت از مصرف کننده در سه نسخه تنظیم می شود.
به این معنا که نسخه اول برای بررسی به اداره تعزیرات حکومتی ارسال می شود نسخه دوم به فرد شاکی ارائه می گردد و نسخه سوم نیز برای ثبت در نرم افزار انجمن حمایتی در این نهاد باقی می ماند.
پس از ارسال پرونده به اداره تعزیرات حکومتی، این سازمان به عنوان یک نهاد بالا دستی تخلف و مشکلات ایجاد شده در امور صنفی مورد نظر را بررسی کرده و نتیجه بررسی خود را اعلام می کند.
در این وضعیت اگر رای به محکومیت فرد متخلف صادر شود تاییدیه کار مزد انجام خدمات در دادنامه صادره، قید می شود، سپس رای صادر شده به شاکی و متهم ابلاغ می شود.
اداره تعزیرات حکومتی یک نهاد بالا دستی در رابطه با پیگیری و بررسی تخلفات صنفی است که علاوه بر انجمن ها، سازمان حمایت، سازمان های صنعت، معدن تجارت و ادارات تابعه آنها نیز مکلف هستند میزان ارزش ریالی تخلف انجام شده در حوزه های مختلف صنفی را محاسبه کرده سپس پرونده را برای تایید به این ادارات ارسال کنند.
◁◁ مطلب پیشنهادی: برای اعتراض به رای دادگاه به کجا مراجعه کنیم؟
بیشترین شکایات اتحادیه ها مربوط به چه مسائل و موضوعاتی است؟
بیشترین شکایات اتحادیه ها مربوط به مسائل و مشکلات تولید کننده، عرضه کننده و مصرف کننده محصولات مختلف است.
بطور کلی بر اساس داده های آماری بیشترین حجم شکایات اتحادیه ها به مسائل و مشکلاتی مثل شکایت از فروشگاه های زنجیره، شکایت از فروشگاه های اینترنتی، شکایت از نمایندگی های مختلف، شکایت از مراکز ارائه کالاها و خدمات در شبکه های اجتماعی مثل اینستاگرام، تلگرام، ایتا، شکایت از پست و تیپاکس، شکایت از اوپراتورهای تلفن همراه، شکایت از تاخیر و کم کاری در ارائه خدمات پستی، شکایت از برندها و شرکت ها، شکایت از بانک ها و خدمات ارائه شده، شکایت از واحدهای صنفی، شکایت از مغازه ها و واحدهای خرد عرضه کننده کالاها و خدمات مصرفی و غیره اختصاص دارد.
معمولاً برای شکایت از تخلفات و مشکلات اتحادیه های مختلف راهکارهای متنوعی وجود دارد. اما با گسترش فضای مجازی، استفاده از سامانه های ایجاد شده در این فضا، راهکاری کوتاه و میانبر برای پیگیری تخلفات و مشکلات ایجاد شده در صنوف مختلف است.
به شکلی که آشنایی با ثبت شکایت اینترنتی و سامانه های رسیدگی به شکایات از اصناف می تواند راهکاری مناسب برای عبور از این چالش ها باشد.
بنابراین آشنایی با سامانه های رسیدگی به تخلفات و شکایات اصناف و اتحادیه ها، چگونگی ثبت این شکایات و روند پیگیری آنها می تواند در به نتیجه رسیدن شکایت از اتحادیه های مختلف موثر باشد.
سخن پایانی
برای شکایت از اتحادیه به کجا مراجعه کنیم؟ شاید سوالی پر تکرار باشد که افراد درگیر در مسائل و مشکلات صنوف مختلف را به خود مشغول کند.
در پاسخ به این سوال باید گفت که برای شکایت از اتحادیه های مختلف باید روال اداره شکایت به صورت مرحله به مرحله طی شود تا در صورت عدم حصول به نتیجه، فرد شاکی بتواند با در دست مدارک لازم به مراکز قانونی و قضایی مراجعه کند.
به عبارت دیگر برای شکایت از صنوف مختلف تجاری و خدماتی، فرد شاکی باید ابتدا به اتحادیه و صنف مورد نظر مراجعه کند، در ادامه در صورتی که پرونده شکایت در اتحادیه و صنف مورد نظر به نتیجه نرسد.
پرونده برای بررسی نهایی به سازمان تعزیرات حکومتی ارسال می شود و در صورتی که فرد ذینفع از حکم صادر شده از سوی سازمان تعزیرات حکومتی ناراضی باشد یا سازمان تعزیرات حکومتی، بررسی پرونده مورد نظر را در صلاحیت خود نداند.
فرد شاکی می تواند با در دست داشتن مدارک لازم برای پیگیری شکایت خود به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کند.