شرایط ارث بردن زن بعد از طلاق در ماده ۹۴۳ قانون مدنی به وضوح آمده است. بر اساس این ماده قانون مدنی در صورتی زن پس از طلاق می تواند از شوهر خود ارث ببرد که به صورت طلاق رجعی از او جدا شده باشد.
به عبارت دیگر وقتی طلاق به صورت رجعی انجام شده باشد هر گاه یکی از طرفین ازدواج قبل از انقضای عده، فوت نماید طرف مقابل از او ارث می برد. اما اگر پس از انقضای عده در طلاق رجعی یکی از زوجین فوت نماید طرف مقابل از او ارث نمی برد. لازم به ذکر است که در طلاق بائن بر خلاف طلاق رجعی هیچ یک از زوجین به هیچ وجه از طرف مقابل ارث نمی برند.
در اینجا باید به این مطلب اشاره کرد که طلاق به دو روش بائن و رجعی انجام می شود در نوع بائن مرد و زن پس از جاری شدن صیغه طلاق از یکدیگر به طور کامل جدا شده و امکان رجوع پس از طلاق برای آنها وجود ندارد و برای همیشه به یکدیگر نامحرم می شوند. اما در طلاق رجعی شرایط متفاوت است به این معنا که مرد می تواند در عده طلاق رجعی اگر تمایل داشته باشد به زن سابق خود بدون نیاز به خواندن عقد نکاح رجوع کرده و زندگی خود را از سر گیرد. اگر زن و مردی بر اساس طلاق رجعی از یکدیگر جدا شده باشند زن تا پایان عده طلاق رجعی در حکم زوجه مرد است و از حقوقی مثل ارث که برای زوجه در قانون مدنی مشخص شده است برخوردار می باشد.
قانون جدید ارث زن از شوهر
تا قبل از سال ۱۳۸۷ خورشیدی سهم زن از ماترک همسرش منحصر به سهم بردن از عین اموال منقول و بخشی از قیمت اموال غیرمنقول شامل بناها، ساختمان ها و درختان بود و به زن از عین زمین و از قیمت آن ارث نمی رسید.
اما بعد از اصلاحاتی که در سال ۱۳۸۷ خورشیدی در مواد ۹۴۶ و ۹۴۸ قانون مدنی انجام شد سهم الارث زن از اموال شوهر تغییر نموده است. به شکلی که زن علاوه بر عین اموال منقول شامل قیمت ساختمان، بنا و قیمت درختان از قیمت زمین هم سهم می برد.
به عبارت دیگر بر اساس ماده ۹۴۶ قانون مدنی و اصلاحات جدید در این ماده قانونی انجام شده است اگر زن از شوهر فرزند داشته باشد یک هشتم از اموال منقول و یک هشتم از قیمت اموال غیرمنقول از جمله ساختمان، بناها، درختان و زمین به او تعلق می گیرد و اگر تعداد زنان یک مرد بیش از یک نفر باشد این مقدار بر اساس تعداد زنان بین آنها تقسیم می شود.
همچنین بر اساس اصلاحات انجام شده در مواد ۹۴۶ و ۹۴۸ قانون مدنی، روال ارث بردن زن از مرد وقتی بچه مشترک وجود نداشته باشد به این شکل است ک میزان ارث زن پس از مرگ شوهر به یک چهارم اموال منقول و یک چهارم قیمت اموال غیرمنقول شامل ساختمان، بنا، درختان و زمین کاهش پیدا می کند.
شرایط ارث بردن زن بعد از طلاق
شرایط ارث بردن زن بعد از طلاق با توجه به نوع طلاق که بائن یا رجعی باشد مشخص می شود. به این معنا که اگر نوع طلاق بائن باشد پس از جاری شدن صیغه طلاق، ارتباط زن و شوهر به طور کامل قطع شده و به هیچ وجه زن و شوهر بعد از طلاق نمی توانند به یکدیگر رجوع کنند و ارتباط آنها بطور کامل قطع می شود.
لذا در این شرایط مرد و زن ز یکدیگر ارث نمی برند. اما اگر طلاق به شکل رجعی باشد به این معنا که تا زمان پایان عده زن طرفین بتوانند در صورت تمایل دوباره به یکدیگر رجوع کرده و زندگی مشترک خود را ادامه دهند شرایط متفاوت می شود.
به عبارت دیگر وقتی طلاق زن و مرد به صورت رجعی باشد قبل از پایان یافتن عده هر کدام از طرفین که بمیرد بر اساس قانون طرف مقابل از او ارث می برد.
بنابراین شرایط ارث بردن زن بعد از طلاق با توجه به نوع طلاق مشخص میشود یعنی اگر طلاق رجعی باشد و قبل از پایان عده، شوهر فوت کند زن از او ارث می برد و می تواند حق خود را از وراث مطالبه کند.
اگر شوهر در زمان بیماری زن را طلاق دهد آیا زن از او ارث می برد؟
بر اساس ماده ۹۴۴ قانون مدنی اگر شوهر در زمان بیماری و مریضی زن خود را طلاق دهد و ظرف یک سال بعد از تاریخ طلاق به همان مرض و بیماری فوت نماید زن از او ارث می برد.
به عبارت ساده طلاق باید در زمان همان بیماری باشد که منجر به مرگ شده است و اگر طلاق در هنگام سلامت فرد و قبل از بروز بیماری انجام شده باشد زن از شوهر سابق خود در صورت مرگ او در اثر بیماری ارث نمی برد.
همچنین زمان تعیین شده برای ارث بردن زن از مرد بیمار یک سال است یعنی اگر این زمان بیش از یک سال شود زن از مرد ارث نمی برد.
یکی دیگر از شروط این نوع ارث بردن آن است که مرد بر اثر بیماری زمان طلاق فوت نماید و اگر بیماری مرد علاج پیدا کرده و دوباره بیمار شود و بر اثر بیماری نوع دوم فوت کند به زن مطلقه پس از فوت شوهر ارث تعلق نمی گیرد.
از دیگر شروط ارث بردن زن مطلقه از شوهر مریض آن است که زن شوهر نکرده باشد در این وضعیت حتی اگر طلاق از نوع بائن هم باشد و زن در هنگام بیماری شوهر از او طلاق گرفته باشد و ظرف یک سال پس از طلاق، شوهر بر اثر همان بیماری فوت نماید به زن ارث تعلق می گیرد و او می تواند حق السهم خود را از وراث مطالبه کند.
مهریه زن مطلقه بعد از فوت شوهر
مهریه زن مطلقه بعد از فوت شوهر از سوی او قابل وصول است. به عبارت دیگر پس از فوت هر فردی ابتدا باید دیون و بدهی های مالی او از ماترک و اموال به جای مانده کسر و پرداخت شود، سپس در ادامه اگر چیزی از اموال باقی بماند بین وراث او تقسیم گردد.
به این معنا که دیون و بدهی های مالی فرد فوت شده از جمله مهریه و حقوق مالی زن بر سهم الارث وراث اولویت دارد و مرجع قانونی رسیدگی کننده ابتدا باید نسبت به پرداخت دیون و بدهی های مرد از جمله مهریه زوجه و غیره اقدام کند.
مهریه یکی از حقوق مالی زن است که پس از فوت شوهر به او تعلق می گیرد و زن می تواند در اولین فرصت از طریق قانونی مهریه خود را از وراث فرد فوت شده مطالبه نماید.
مطالبه مهریه برای زن مطلقه پس از فوت شوهر در مورد ازدواج دائم و موقت صدق می کند و وراث باید در اسرع وقت این حق را از ماترک فرد فوت شده کسر کرده و به فرد صاحب حق منتقل نمایند.
◁◁ مطلب پیشنهادی: مهریه بعد از فوت همسر
ارث فرزند بعد از طلاق
ارث فرزند بعد از طلاق پدر و مادر یک حق طبیعی و قانونی است و طلاق والدین هیچ خدشه ای به این حق وارد نمی کند.
معمولاً میزان ارث فرزندان یا اولاد متوفی با توجه به میزان اموال متوفی و تعداد وراث تعیین می شود. در مجموع پس از طلاق، اگر پدر فوت کند یک ششم از اموال او به فرزند به عنوان سهم الارث تعلق می گیرد.
همچنین اگر پدر، زن دیگری داشته باشد میزان ارث فرزند به یک هشتم کاهش پیدا می کند. لازم به ذکر است که سهم فرزند پس از طلاق در صورت فوت مادر یک سوم از اموال او است و اگر مادر پس از طلاق دوباره ازدواج کرده باشد سهم فرزند به میزان یک ششم سهم الارث کاهش پیدا می کند.
لازم به ذکر است که نوع حضانت فرزندان بعد از طلاق هیچ تاثیری در میزان سهم الارث آنها ندارد و به همان میزان که در قانون تعیین شده است به آنها سهم الارث تعلق میگیرد.
◁◁ مطلب پیشنهادی: وضعیت ارث فرزند نامشروع
شرایط ارث بردن مرد بعد از طلاق
شرایط ارث بردن مرد بعد از طلاق، همانطور که گفته شد با توجه به نوع طلاق که بائن یا رجعی باشد تعیین می شود.
به عبارت ساده اگر طلاق زن و مرد از نوع بائن باشد مرد به هیچ وجه بعد از طلاق از همسر سابق خود ارث نمی برد.
اما اگر طلاق رجعی باشد و تا زمان پایان یافتن عده، زن فوت نماید مرد یا شوهر از او ارث می برد و میتواند با مراجعه به مراکز قانونی سهم الارث خود را مطالبه کند.
در صورت تمایل به دریافت مشاوره تلفنی از وکیل انحصار وراثت یا وکیل طلاق با شماره ۰۹۱۲۳۵۷۶۰۳۷ تماس حاصل فرمایید، با مشورت و راهنمایی وکیل زودتر به نتیجه خواهید رسید.
سخن پایانی
شرایط ارث بردن زن بعد از طلاق با توجه به نوع طلاق مشخص می شود. به عبارت دیگر اگر طلاق زن و مرد از نوع رجعی باشد و آنها فرصت داشته باشند قبل از پایان عده زن برای از سرگیری زندگی مشترک به یکدیگر مراجعه کنند در این وضعیت، زن و مرد به صورت متقابل از یکدیگر ارث می برند.
قانون جدید ارث زن از شوهر به این شکل تغییر کرده است که قبل از تصویب این قانون زن از اموال منقول و غیرمنقول مرد شامل ساختمان، بنا و درختان ارث می برد اما پس از تصویب قانون جدید علاوه بر این موارد زن از زمین که جز اموال غیرمنقول است نیز ارث می برد.
شرایط ارث بردن زن بعد از طلاق بر اساس نوع طلاق که رجعی باشد یا بائن، مشخص می شود. اگر شوهر در زمان بیماری زن را طلاق دهد زن فقط زمانی از او ارث می برد که شوهر یک سال پس از ابتلا به همان بیماری فوت کند و زن هم در این زمان هنوز ازدواج نکرده باشد.