جهت مشاره تلفنی رایگان با وکیل اسدی با شماره زیر تماس بگیرید:

وکیل برای فرزندخواندگی

وکیل برای فرزندخواندگی می‌تواند باعث تسریع در فرایند انجام کار شده و روال قانونی برای بعهده گرفتن سرپرستی کودکان بی سرپرست را حتی المقدور آسان نماید. فرزند خواندگی یک رابطه حقوقی است که طی آن یک کودک از طرف زن و شوهر یا شخص دیگر به غیر از والدین خونی و اصلی کودک تحت سرپرستی قرار می گیرد. خیلی از کودکان به دلایل مختلف مثل فوت والدین، اعتیاد ، زندانی بودن والدین، کودکان بدسرپرست و غیره به صورت قانونی یا طبیعی سرپرست خود را از دست داده و در مراکز  نگهداری از این نوع کودکان مثل بهزیستی نگهداری می‌شوند. افراد مختلف جامعه در صورت داشتن شرایط گرفتن بچه از پرورشگاه سال ۱۴۰۳ می‌توانند با مراجعه به مراکز نگهداری از این نوع کودکان پس از طی کردن مراحل قانونی سرپرستی آنها را به عهده گیرند.

فرزند خواندگی در ایران

فرزند خواندگی در ایران با توجه به شرایط و قوانین جاری دارای مشکلات خاص خود است به شکلی که گرفتن فرزند خوانده را بسیار سخت و دشوار کرده است؛ بر اساس قانون فعلی فرزند خواندگی، فرزند خوانده به والدینی واگذار می‌گردد که حداقل 5 سال از ازدواجشان گذشته باشد و صاحب فرزند نشده باشند.

اما در لایحه جدیدی که به مجلس در مورد فرزند خواندگی ارائه شده است هرچند اولویت گرفتن فرزندخوانده با کسانی است که پنج سال از ازدواجشان گذشته باشد‌. با این وجود کسانی هم  که دارای یک فرزند هستند و به هر دلیل صاحب فرزند دوم نمی‌شوند در اولویت بعدی قرار دارند و می‌توانند نسبت به گرفتن فرزندخواندگی کودکان بی سرپرست اقدام کنند.

همچنین بر اساس قانون جدید فرزندخواندگی زنان و دختران مجردی که از شرایط و موقعیت اقتصادی اجتماعی مطلوبی برخوردار هستند اما به هر دلیل موفق به ازدواج نشده اند در صورت درخواست برای گرفتن فرزند خواندگی کودکان بی سرپرست در اولویت قرار می‌گیرند.

اگر زن یا دختر مجردی نسبت به گرفتن فرزندخواندگی اقدام کند شناسنامه کودک با نام فامیلی مادر صادر می‌شود که این امر می‌تواند باعث راحت شدن شرایط کار و زندگی افراد خانواده جدید شود.

قوانین و شرایط گرفتن بچه از پرورشگاه سال 1403

فرزندخواندگی در کشور ایران و قانون مدنی به تبعیت از شریعت اسلام و فقه به رسمیت شناخته نشده است. اما قانونگذار برای فراهم کردن شرایط مناسب زندگی و تربیت فرزندان بی سرپرست یا بد سرپرست و حمایت از آن ها، قانون حمایت از کودکان بی سرپرست یا بدسر پرست را به تصویب رسانده است.

سپس  قانون حمایت از خانواده، مصوب سال 1391 خورشیدی مورد بازنگری قرار گرفته و حمایت از کودکان و نوجوانان بی سرپرست و بد سرپرست  بیشتر مورد توجه قرار گرفته است.

به عبارت دیگر این گونه می‌توان گفت که فرزند خواندگی پدیده‌ای نوظهور است که در قوانین کشورهای اسلامی مثل ایران به مرور نسق و نظم لازم را برای حمایت از این گونه افراد فراهم کرده است.

بر اساس قوانین جاری ایران برای فرزند خواندگی یا سرپرستی بچه‌های بی سرپرست، در درجه اول زن و شوهرهایی می‌توانند اقدام کنند که پنج سال از تاریخ ازدواج آنها گذشته باشد و صاحب فرزند نشده باشند و یکی از آنها بالای 30 سال داشته باشد یا کسانی که کمتر از 5 سال از ازدواج آنها گذشته باشد اما با تشخیص پزشک قانونی، شرایط و امکان بچه دار شدن را نداشته باشند.

اینگونه افراد می‌توانند تقاضای سرپرستی کودکان و نوجوانان بی‌سرپرست را به نهادهای مسئول ارائه دهند تا پس از بررسی های لازم نسبت به به درخواست آنها پاسخ داده شود.

در درجه دوم زن و شوهر های قرار می‌گیرند که دارای یک فرزند هستند و یکی از زوجین بیش از ۳۰ سال سن دارد و به هر دلیل نمی‌توانند بچه دار شوند در این شرایط این گونه افراد در صورت تمایل می‌توانند سرپرستی کودکان بی سرپرست را از سازمان ها و نهادهای ذی صلاح درخواست کنند.

همچنین دختران و زنان بدون همسر که حداقل 30 سال داشته باشند می‌توانند به تنهایی سرپرستی و نگهداری از کودکان بی‌سرپرست را از نهادهای مسئول درخواست نمایند.

تا قبل از سال 1392 خورشیدی فقط امکان گرفتن سرپرستی کودکان بدون سرپرست برای متقاضیان وجود داشت اما پس از ارائه و تصویب مصوبه سال 1392 علاوه بر کودکان و نوجوانان بدون سرپرست، امکان سرپرستی کودکان و نوجوانان بد سرپرست هم فراهم شده و سن فرزند خواندگی به 16سال افزایش پیدا کرده است.

در مورد فرزند خواندگی باید به این نکته توجه داشت که مطابق قوانین جاری ایران فرزند خوانده از پدر خوانده و مادر خوانده ارث نمی‌برد حتی اگر آنها هیچ گونه وارثی قانونی نداشته باشند.

وکیل برای فرزندخواندگی و گرفتن شناسنامه فرزند خوانده

وکیل برای گرفتن شناسنامه فرزند خوانده یک اهرم مناسب برای تسریع در روند کار و عبور از پیچ و خم های نظام اداری و بوروکراسی می باشد.

معمولا افرادی که متقاضی نگهداری و سرپرستی کودکانه بدسرپرست یا بی سرپرست هستند در صورت داشتن شرایط گرفتن بچه از پرورشگاه سال ۱۴۰۳ ابتدا باید به مراکز بهزیستی مراجعه کنند تا شرایط آنها برای سرپرستی کودکان بد سرپرست یا بی سرپرست بررسی شود.

بهزیستی پس از بررسی شرایط متقاضیان فرزند خانگی در صورت مساعد بودن وضعیت، تقاضای ثبت شده را به ضمیمه نظر کارشناسی برای رسیدگی و اعلام نظر به شعب دادگاه خانواده محل سکونت متقاضی ارسال می کند. در ادامه دادگاه خانواده پس از انجام مراحل قانونی حکم قطعی سرپرستی کودک را برای متقاضیان فرزند خواندگی صادر می کند.

همزمان مفاد حکم صادر شده از سوی دادگاه در مورد سرپرستی کودکان بی سرپرست به اداره ثبت احوال و بهزیستی جهت ثبت و اجرا ابلاغ می شود.

سپس اداره ثبت احوال پس از دریافت مفاد حکم ابلاغ شده مکلف است نام و نام خانوادگی کودک یا نوجوان مورد نظر را پس انجام امور اداری و ثبتی در شناسنامه والدین جدید ثبت کرده و برای او شناسنامه جدید صادر نماید.

پس از قطعی شدن حکم فرزند خواندگی  طبق ماده 22 قانون حمایت از کودکان بی سرپرست یا بدسرپرست مصوب سال 1392 خورشیدی در شناسنامه‌ای جدیدی که برای کودک یا نوجوانی که به فرزند خواندگی پذیرفته شده است نام و نام خانوادگی سرپرستان ثبت شده و در قسمت توضیحات مفاد حکم سرپرستی و نام و نام خانوادگی والدین اصلی و واقعی وی در صورت مشخص بودند درج می شود.

وکیل برای فرزندخواندگی
وکیل برای فرزندخواندگی

قانون شناسنامه فرزند خوانده

قانون شناسنامه فرزند خوانده  یکی از اصول پذیرفته شده در قوانین جاری کشور می باشد. همانطور که گفته شد روال قانونی برای گرفتن شناسنامه فرزند خوانده به این شکل است که بر اساس ماده ۲۲ قانون حمایت از کودکان بی سرپرست یا بد سرپرست مصوب سال 1392خورشیدی پس از آنکه حکم قطعی فرزندخواندگی برای یک کودک یا نوجوان از طریق دادگاه خانواده صادر شد.

مفاد حکم صادر شده برای اجرا و ثبت قانونی به سازمان بهزیستی و ثبت احوال ارسال می شود. در ادامه سازمان ثبت احوال پس از دریافت شناسنامه و مدارک والدین جدید، نام و نام خانوادگی فرزند خوانده را در شناسنامه والدین جدید درج کرده و پس از ثبت در اسناد بالادستی اقدام به صدور شناسنامه جدید برای فرزند خوانده می کند.

همچنین در شناسنامه جدیدی که برای کودک یا نوجوانی که به فرزندخواندگی پذیرفته شده است در قسمت توضیحات مفاد حکم سرپرستی صادر شده از دادگاه خانواده و نام و نام خانوادگی والدین واقعی فرزند خوانده در صورت مشخص بودن درج می شود.

◁◁ مطلب پیشنهادی: حضانت فرزند در طلاق توافقی

حضانت فرزند خوانده بعد از طلاق

حضانت فرزند خوانده بعد از طلاق به این شکل است که دادگاه خانواده با توجه شرایط و مصلحت فرزند خوانده حضانت و سرپرستی او را تحت نظارت ارگان‌ها و سازمان‌های مسئول  به کسی می دهد که بهتر بتواند از فرزندخوانده نگهداری کند. البته اگر فرزند خوانده دختر باشد پس از طلاق واگذاری  حضانت او به مادر خوانده در اولویت قرار دارد.

همچنین در صورتی که زن و شوهر پس از طلاق هر دو خواستار حضانت فرزند خوانده باشند طبق روال جاری تا هفت سالگی سرپرستی فرزند خوانده به زن داده می شود و پس از هفت سالگی حضانت و نگهداری کودک در صورت فراهم بودن شرایط به مرد واگذار می گردد.

سخن پایانی

وکیل برای فرزندخواندگی می‌تواند باعث سرعت گرفتن روند قانونی کار شده و گرفتن سرپرستی فرزند خوانده را برای متقاضیان آسان نماید.

قوانین فرزند خواندگی در ایران با فراز و نشیب ها زیاد به شکل فعلی در آورده است. در قوانین فقهی و اسلامی شرایط و مفادی برای  فرزند خواندگی در نظر گرفته نشده است اما با توجه به شرایط جامعه و نیاز به همسان سازی قوانین با شرایط در سال1392خورشیدی قانون حمایت از کودکان بی سرپرست یا بدسرپرست برای سازماندهی مشکلات این حوزه تصویب شده است.

وکیل برای گرفتن شناسنامه فرزند خوانده به دلیل آگاهی به روال کار و شناختن قوانین و آیین نامه های قضایی می تواند باعث تسریع در فرایند  کار شود.

قانون شناسنامه فرزند خوانده این حق و امتیاز را به سرپرستان فرزند خوانده و کسانی که قصد نگهداری از اینگونه کودکان را دارند می دهد که بتوانند به نام خود برای فرزند خوانده ای که تحت سرپرستی آن ها قرار می گیرد شناسنامه جدید دریافت کنند.

منتهی برای روشنگری و تنویر اذهان در قسمت توضیحات شناسنامه مفاد تصمیم دادگاه صادر کننده حکم صدور شناسنامه جدید همراه با نام والدین اصلی کودک درج می شود. حضانت فرزند خوانده بعد از طلاق با صلاحدید نهادها و سازمان های تصمیم گیرنده به کسی داده می شود که بهتر بتواند از فرزند خوانده نگهداری کند.


در صورت تمایل به دریافت مشاوره حقوقی از وکیل پایه یک دادگستری تهران با شماره ۰۹۱۲۳۵۷۶۰۳۷ تماس حاصل فرمایید، با مشورت و راهنمایی وکیل زودتر به نتیجه خواهید رسید.

محبوب‌ترین مقالات
خدمات ما

5 دیدگاه. ارسال دیدگاه جدید

  • پدر هانا
    30 شهریور 1402 02:47

    با سلام
    من یک پدر فرزندپذیر هستم.
    توی این مقاله یه نقص دیدم خواستم تذکر بدم.
    (حکم سرپرستی از طرف دادگاه خانواده در ۲ مرحله صادر میشه.
    مرحله اول بصورت آزمایشی و ۶ ماهه، که در این ۶ ماه مددکار مربوطه حداقل هرماه جهت بررسی وضعیت کودک و خانواده از شرایط زندگی خانواده بازدید به عمل میاره،درصورت تایید،به درخواست خانواده فرزندپذیر و نامه تایید صلاحیت بهزیستی،قاضی دادگاه خانواده حکم سرپرستی دائم و صدور شناسنامه رو صادر میکنه )

    پاسخ
    • ادمین (وکالتم)
      31 خرداد 1403 11:30

      در این مقاله شرایط فرزند خواندگی یا چگونگی درج نام فرزند خوانده در شناسنامه به صورت کلی مورد بررسی قرار گرفته و به صورت اختصاصی در مورد چگونگی دریافت فرزند خواندگی از مراجع قانونی یا چگونگی صدور حکم دادگاه بحث نشده است.

      پاسخ
  • به نظرم خیلی خوبه مردم یه دونه رو به فرزندی قبول کنن یه دونه دیگه رو بدنیا بیارن مثل یادگیری مادام العمر وقتی چیزی تسریع میده چرا کنه حکومت مردها همین مردهای دروغگو 🖕🖕🖕🔥🔥🔥

    پاسخ
    • سوال مطرح شده شما قابل فهم نیست لذا پاسخ دادن به آن سخت است، همچنین باید به این نکته اشاره کرد که قوانین فرزند خواندگی به این راحتی نیست که هر کس هر زمان اراده کرد برای تنوع یا سرگرمی سرپرستی یک بچه را به دست گرفته و با زندگی و آینده او بازی کند چون قوانین طوری وضع شده که از کودکان بی سرپرست حمایت شده و از تضیع حقوق آنها جلوگیری شود.

      پاسخ
  • سلام لطفا راجب شرایط گرفتن بچه از شیرخوارگاه آمنه راهنماییم کنید.

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up
مشاوره تلفنی رایگان