جهت مشاره تلفنی رایگان با وکیل اسدی با شماره زیر تماس بگیرید:

خیانت در امانت عابر بانک زمانی محقق می شود که شخصی با سوء نیت و به قصد خسارت رساندن به صاحب عابر بانک، کارت بانکی یا کارت خودپرداز دیگران را تصاحب کرده و بدون اجازه و خود سرانه از آن استفاده کند.  تصاحب کارت خودپرداز بانکی دیگران و استفاده بدون اجازه و موجه از آن در صورت فراهم بودن شرایط موجب تحقق جرم خیانت در امانت می شود.  در جرم خیانت در امانت عابر بانک برای تحقق جرم باید عنصر مادی و معنوی جرم به صورت توأمان وجود داشته باشد در غیر این صورت، عنصر معنوی یا قصد و  نیت مجرمانه خیانت در امانت عابر بانک به تنهایی نمی تواند باعث وقوع جرم و متهم شدن دیگران شود. اگر شخصی نسبت به کارت بانکی شخص دیگر مرتکب خیانت در امانت عابر بانک شود شخص آسیب دیده می تواند علیه او در دادگاه کیفری اقامه دعوا نماید و در صورت فراهم بودن شواهد و مدارک، فرد امانت دار را به دلیل ارتکاب جرم خیانت در امانت عابر بانک تحت تعقیب قرار دهد.

جرم استفاده از کارت عابر بانک دیگران

جرم استفاده از کارت عابر بانک دیگران زمانی محقق می شود که عناصر مادی و معنوی جرم مشهود باشد و قاضی بتواند با اتکا به دلایل و شواهد متقن برای فرد متهم جرم انگاری کرده و برای او حکم صادر نماید.

با توجه به گسترش بانکداری الکترونیک و صدور انواع کارت های بانکی برای تسهیل معاملات مختلف نقدی و غیر نقدی جرائم این حوزه به شکل قابل ملاحظه افزایش پیدا کرده است.

از جمله جرائم این حوزه خیانت در امانت کارت بانکی است به این شکل که برخی از مردم کارت بانکی خود را برای رهن، اجاره، وکالت یا موارد مشابه به افراد دیگر واگذار می کنند در این شرایط اگر فرد امین از کارت بانکی بر خلاف قرار اولیه، سو استفاده کرده و به ضرر مالک از آن استفاده نماید جرم خیانت در امانت کارت بانکی محقق می شود.

از دیگر مواردی که ممکن است باعث سوء استفاده از عابر بانک یا کارت بانکی شود آن است که افراد به دلیل کهولت سن، بیماری یا کم سوادی نتوانند از کارت بانکی یا عابر بانک خود استفاده کرده و انجام کارهای رپزمره خود را به دیگران واگذار کنند. در این شرایط اگر فرد امین برخلاف قرارداد فی مابین اقدام به سوء استفاده از کارت بانکی آن ها کند.

فرد شاکی و خسارت دیده می تواند از انواع لایحه خیانت در امانت برای پیگیری و احقاق حق خود استفاده نماید. برای تحقق جرم خیانت در امانت عابر بانک باید قصد ضرر وارد کردن به مالک کارت در رفتارهایی مانند تصرف، استفاده، تصاحب، تلف یا مفقود کردن عابر بانک هویدا شود.

به این معنا که اثبات هر یک از این موارد فوق در فرد متهم می تواند او را بر اساس مواد قانونی مستعد اعمال مجازات نماید. برای تحقق هر جرم و اثبات آن در حق مجرم باید سه عنصر روانی، مادی و قانونی جرم برای مراجع قانونی روشن شود.

بر اساس ماده 647 قانون مجازات اسلامی اگر مال منقول یا غیرمنقول یا اسناد تعهدآور بانکی و مواردی مانند آن به شخص دیگر سپرده شود تا کاری را انجام دهد یا آن را پس بدهد اما امین برخلاف این موضوع عمل کند، عنصر جرم خیانت در امانت برای فرد متهم محقق می شود.

دومین عنصر برای تحقق جرم خیانت در امانت عابر بانک یا کارت بانکی فعل یا ترک فعل است یعنی انجام دادن رفتاری یا اقدامی برای تحقق رکن دوم از سوی فرد متهم لازم است ، مثل تصرف کارت بانکی با زور،نیرنگ یا قرارداد و غیره.

عنصر سوم برای تحقق جرم خیانت در امانت عابر بانک قصد مجرمانه و سوء نیت فرد مجرم است یعنی شخص متهم با برنامه و فکر قبلی اقدام به تصاحب و استفاده از کارت بانکی افراد دیگر بر خلاف منافع آنها نماید.

در صورت محقق شدن عناصر سه گانه جرم خیانت در امانت عابر بانک، فرد متهم تا قبل از تصویب قانون کاهش مجازات های حبس تعزیری، با توجه به عاملیت در انجام جرم و میزان مجرم بودن به حبس از 6 ماه تا 3 سال محکوم می گردید اما پس از تصویب قانون جدید کاهش مجازات جرم خیانت در امانت میزان مجازات برای این جرم کاهش پیدا کرده و میزان آن با توجه به اندازه جرم فرد به حداقل 3 ماه و حداکثر 18 کاهش پیدا کرده است.

همچنین جرم خیانت در امانت عابر بانک قابل گذشت بوده و پیگیری این جرم به شکایت شاکی وابسته است یعنی اگر شاکی علیه شخص ثالثی که مرتکب خیانت در امانت عابر بانک شده است شکایت کند فرد مورد نظر مورد تعقیب و بازخواست قرار می گیرد و اگر فرد خواهان در هر شرایطی از شکایت خود صرف نظر کرده و رضایت دهد روند دادرسی و مجازات متوقف می شود.

قابل گذشت بودن جرم خیانت در امانت عابر بانک یا کارت بانکی در ماده 104 اصلاحی قانون مجازات اسلامی به صراحت آمده است.

◁◁ مطلب پیشنهادی: وکیل متخصص امور بانکی

نمونه شکواییه سوءاستفاده از کارت بانکی

آشنایی با نمونه شکواییه سوءاستفاده از کارت بانکی می تواند برای تنظیم شکوایه اولیه کسانی که درگیر این گونه دعاوی هستند مفید بوده و آنها را در پیگیری روند کار و احقاق حقوق خود به شکل مناسب یاری نماید. در ادامه یک نمونه شکوایه خیانت در امانت عابر بانک، کارت بانکی یا کارت خودپرداز آورده می شود.

شاکی: خانم/آقای……… کد ملی: ……… آدرس: ……..

متشکی عنه: ……. خانم/آقای: …….. کد ملی: …… آدرس: ………

وکیل: خانم/ آقای: ……. کد ملی: ……. به نشانی: …… …

موضوع جرم: خیانت در امانت عابر بانک یا کارت بانکی

تاریخ وقوع جرم: ../../..

ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان………

با عرض سلام و ادب

احتراماً به استحضار می رساند اینجانب شکایت خود را تحت عنوان مجرمانه خیانت در امانت تقدیم می دارم:

در تاریخ……… بنده برای خرج بیمارستان و به علت ناتوانی جسمی کارت بانکی خود را با تمام اطلاعات در اختیار خانم یا آقای……. قرار دادم تا هزینه های مربوط به بیمارستان اینجانب را پرداخت نماید اما ایشان به صورت مغرضانه و ناروا مبلغ بیشتری از هزینه مورد نیاز از کارت اینجانب برداشت نموده است.

متاسفانه متشکی عنه بدون رعایت آنچه مد نظر من بوده و بدون پرداخت مخارج بیمارستان بنده اقدام به خرج پول های اینجانب کرده و ضرر هنگفتی را به من وارد کرده است. لذا مطابق با توضیحات داده شده تقاضای رسیدگی و صدور دستور مقتضی من باب احقاق حق خود را از متشکی عنه دارم. لازم به ذکر است که مدارک بستری بیمارستان اینجانب به همراه  پرینت حساب بانکی در زمانی که اینجانب قادر به فعالیت نبوده ام برای روشن شدن وضعیت ضمیمه شکایتنامه شده است.

سخن پایانی

خیانت در امانت عابر بانک به عنوان یک جرم زمانی مطرح می شود که شخصی با سوء نیت و قصد وارد آوردن ضرر و زیان به مالک عابر بانک کارت او را تصاحب کرده و به صورت ناروا از آن استفاده کند. برای تحقق جرم خیانت در امانت عابر بانک مثل همه جرائم باید سه عنصر قانون، عنصر معنوی و مادی جرم برای یک فرد محقق شود تا قاضی بتواند برای او حکم صادر کند.

اگر شخصی به هر روشی کارت بانکی شخص دیگر را تصاحب کرده و به روش های مختلف از آن سو استفاده نماید صاحب کارت بانکی یا عابر بانک می تواند علیه او در دادگاه کیفری شکایت کرده و پس از ارائه مدارک و شواهد لازم،پیگیری روند احقاق حق خود را دنبال نماید.

پس از شکایت فردی که کارت بانکی یا عابر بانک او به وسیله افراد دیگر مورد سوء استفاده قرار گرفته است در صورت تحقق عناصر سه گانه جرم در محاکم قضایی فرد متهم محکوم می شود.

 تا قبل از تصویب قانون کاهش مجازات حبس تعزیری میزان مجازات جرم خیانت در امانت با توجه به میزان جرم، حبس از 6 ماه تا 3 سال بوده است اما پس از تصویب قانون جدیدکاهش حبس تعزیری مجازات جرم خیانت در امانت کارت بانکی یا عابر بانک به حداقل 3 ماه و حداکثر 18 کاهش پیدا کرده است.

محبوب‌ترین مقالات
خدمات ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up
مشاوره تلفنی رایگان