وکیل قتل به وکلایی گفته میشود که به صورت تخصصی پرونده های کیفری مرتبط با قتلهای عمد یا غیرعمد را پیگیری می کنند. وکلایی که به صورت تخصصی در زمینه مسائل مرتبط با قتل فعالیت میکنند از دانش، تجربه و تخصص لازم برای کاهش مجازات موکلین خود برخوردار هستند و تلاش میکنند از کوچکترین روزنههای قانونی موجود برای تبرئه یا کاهش مجازات آن ها استفاده کنند. طبق روال جاری پرونده های کیفری قتل از مهم ترین پرونده های قضایی هستند. لذا پیگیری یک چنین پرونده هایی برای حصول نتیجه، صد در صد به وکیل قتل نیاز دارد. در پرونده های قتل، وکیل قتل هم می تواند در نقش دفاع از خواهان به دنبال اثبات قتل باشد و هم در نقش وکیل مدافع خوانده یا فرد متهم به قتل به دنبال اثبات غیر عمد بودن قتل و یا بیگناهی موکل خود باشد.
انواع قتل (1-قتل عمد 2-غیر عمد)
در قوانین حقوقی و قضایی، کشته شدن یک فرد به دست فرد یا افراد دیگر با عنوان قتل شناخته می شود. به بیان دیگر جرم قتل به معنای جنایت وارده بر نفس یا جان انسان تلقی می شود و مرتکاب این عمل با توجه به قصد و نقشه قبلی یا اتفاقی و غیر عمد بودن عمل انجام شده و یا عواملی که منجر به ارتکاب آن شده است مورد قضاوت قرار می گیرد.
قانونگذار در قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392 قتل یا کشتن انسان ها را به سه بخش قتل عمد، شبه عمد و قتل خطای محض تقسیم می کند. همچنین بر اساس ماده 289 قانون مجازات اسلامی[1] قانونگذار قتل را به دو نوع قتل عمد و قتل غیر عمد تقسیم می کند.
در این تعریف قتل غیر عمدی هم خود به دو نوع قتل شبه عمد و قتل خطای محض تقسیم می شود. جرم قتل در تقسیم بندی کلی جرائم در زمره جرایم علیه اشخاص قرار دارد و این جرم فقط نسبت به انسان واقع می شود. در جرم قتل زندگی شخص سلب می شود و قاتل با هر انگیزه ای مرتکب این جرم شده باشد مقتول را از حق حیات و زنده بودن محروم می کند.
قتل عمد به معنی کشتن غیرقانونی یک فرد زنده با نقشه و تصمیم قبلی می باشد. قتل عمد دامنه گستردهای دارد و انواع مختلفی را در برمی گیرد که از آن جمله می توان چاقو زدن، خفه کردن، کشتن دیگران با اسلحه جنگی، خفه کردن کسی در آب، تزریق مواد سمی و غیر متعارف به بدن دیگران، خوراندن مواد ممنوعه به دیگران، پرت کردن دیگران از ارتفاع، تصادف و زیر گرفتن دیگران و غیره اشاره کرد.
قتل عمد در صورتی مصداق قانونی پیدا می کند که یک فرد عامدانه و با نقشه قبلی اقدام به این کار کرده باشد. عامدانه بودن کار و داشتن نقشه قبلی در ارتکاب قتل عمد، نقش تعیین کننده دارد. هرگاه یک فرد به وسیله فرد یا افراد دیگر به صورت اتفاقی و بدون قصد قبلی کشته شود قتل غیر عمد محسوب می شود.
منتهی باید توجه داشت که زمانی غیر عمد بودن قتل برای مراجع قانونی محرز می شود که نقشه و قصد قبلی برای ارتکاب جرم وجود نداشته باشد. بطور کلی تفاوت قتل عمد و غیر عمد در این است که در قتل عمد باید عناصر معنوی و مادی جرم یعنی قصد و نقشه قبلی قتل و فعل و عملی که برای انجام اینکار صورت گرفته است برای مراجع قانونی محرز شود.
اما در قتل غیر عمد، عنصر معنوی جرم یا قصد و نقشه قبلی محلی از اعراب ندارد و فقط عنصر مادی یا فعل انجام شده برای ارتکاب جرم کفایت می کند.
مجازات قتل
مجازات قتل با توجه به شرایط ممکن است متفاوت باشد. به طور کلی مجازات قتل در قوانین کشورهای اسلامی قصاص است. یعنی جان در مقابل جان یا نفس تلف شده گرفته میشود. بر اساس قانون مجازات اسلامی ارتکاب به هر جرمی مستوجب مجازات است لذا این قاعده در مورد مجازات قتل هم صدق میکند.
مگر آنکه عناصر لازم برای وقوع جرم وجود نداشته باشد یا عوامل رافع مسئولیت کیفری محیا باشد. همانطور که گفته شد قتل به دو بخش قتل عمد و غیر عمد تقسیم میشود بنابراین مجازات قتل با توجه به نوع و شرایط عملی اتفاق افتاده مشخص می گردد.
بر اساس قانون مجازات اسلامی، در مجازات قتل عمد، اگر قاتل مرد باشد و مقتول مذکر و اولیای دم مقتول خواهان مجازات قاتل باشد مجازات قاتل قصاص و اعدام است. اما اگر مقتول زن باشد و اولیای دم خواهان اشد مجازات و قصاص برای قاتل باشند میبایست برای اجرای حکم قصاص نصف دیه را پرداخت کنند.
همچنین در قتل عمد اگر قاتل زن و مقتول مرد باشد در صورتی حکم قصاص اجرا میشود که نصف دیه از طرف خانواده مقتول پرداخت گردد. بر اساس ماده 612 قانون مجازات اسلامی[2] در قتل عمد اگر خانواده مقتول یا اولیای دم رضایت بدهند و خواهان قصاص نباشد.
مدت زندانی که برای قاتل در نظر گرفته می شود با توجه به شرایط بین 3 تا 10 سال در نوسان است. همچنین بر اساس ماده 2 قانون کاهش مجازات حبس تعزیری[3] قاضی در صورتی می تواند حداکثر مجازات حبس یعنی 10 سال را برای فرد محکوم در نظر بگیرد که برای این کار دلیل ذکر کرده باشد.
قصاص نشدن قاتل در برخی شرایط
قصاص نشدن قاتل در برخی شرایط ممکن است، از جمله اگر اولیای دم یا خانواده مقتول از قصاص در قبال دریافت دیه صرف نظر کنند قصاص قاتل ملقا شده و خانواده قاتل باید بر اساس توافقی که بین آنها و خانواده مقتول اتفاق می افتد دیه کامل یا بخشی از دیه را به خانواده مقتول پرداخت کنند.
البته رضایت خانواده مقتول و پرداخت دیه منجر به آزادی کامل قاتل نمیشود چون جنبه عمومی جرم از بین نمی رود و با توجه به شرایط و نوع قتل در صورتیکه مراجع قانونی تشخیص دهند عمل قاتل ممکن است موجب اختلال در نظم جامعه شود و یا بیم آن رود که دیگران نسبت به قانون متجری شوند دادگاه برای قاتل حبسی بین 3 تا 10سال در نظر می گیرد.
اگر در قتل عمد قاتل قبل اجرای حکم قصاص فوت کند قصاص و دیه به طور خودکار ساقط میشوند و خانواده مقتول نمیتوانند ادعای داشته باشند. همچنین اگر اولیای دم خواهان قصاص باشند اما دادگاه قتل را غیر عمد تشخیص داده باشد و در این شرایط قاتل فوت شود اولیای دم این فرصت و امکان را دارند که خواهان گرفتن دیه از ورثه قاتل باشند.
اگر قاتل تا زمان مرگ فراری باشد پس از مرگ قاتل، مجازات قصاص تبدیل به دیه می شود و پرداخت آن به عهده ورثه قاتل است، اما اگر قاتل فراری نباشد و قبل از مجازات فوت کند خانواده و ورثه او مسئولیتی برای پرداخت دیه ندارد.
همچنین اگر قاتل مرد و مقتول زن باشد تا زمانی که نصف دیه پرداخت نشود مرد قصاص نمیشود. باید به این نکته هم توجه کرد که اگر مقتول قبل از مرگ به صورت رسمی و قانونی قاتل را ببخشد حکم قصاص از روی نام قاتل برداشته شده و حتی دیه هم به خانواده و ورثه مقتول تعلق نمی گیرد.
چگونه یک وکیل قتل عمد به اثبات بی گناهی کمک می کند؟
وکلایی که به صورت تخصصی پیگیری پرونده های قتل عمد را به عهده می گیرند به دلیل برخورداری از سابقه و دانش لازم در پیگیری این چنین پرونده هایی می توانند شانس اثبات عدالت را افزایش دهند و در پارهای از موارد میتوانند با اتکا به راهکارهای قانونی مجازات موکلان خود را کاهش دهند.
همچنین در صورتی که از طرف خانواده مقتول برای وکالت انتخاب شده باشند میتوانند با در نظر گرفتن روزنههای قانونی از تبرئه متهم در صورت گناهکار بودن جلوگیری کنند.
سابقه و تجربه وکیل قتل عمد این امکان را به او میدهد که بتواند به شکل مناسب خواسته موکل خود را پیگیری کرده و موکلین خود را از شرایط پرونده و راهکارهایی قانونی که می تواند مسیر پرونده را تغییر دهد آگاه نماید.
هرچند دانستن قوانین ممکن است کار ساده ای باشد و هر کس توانایی مطالعه و آگاهی یافتن نسبت به مواد قانونی را داشته باشد؛ اما مهمترین بخش کار یک وکیل داشتن دانش لازم نسبت به تفسیر قوانین و قرائت هایی است که از آن ها به وسیله قضات مختلف می شود.
چون بدون در نظر گرفتن تفاسیری که از قوانین مختلف وجود دارد ممکن است باعث شود پرونده و شرایط متهم به بن بست برسد، لذا یک وکیل قتل عمد با داشتن دانش و تجربه لازم در این حوزه و اطلاع از تفاسیر مختلف مواد قانونی می تواند بهترین راهکار قانونی را برای کاهش جرم یا اثبات بی گناهی موکل خود در پیش گیرد.
معیارهای انتخاب وکیل قتل عمد
معیارهای انتخاب وکیل قتل عمد با توجه به شرایط پرونده و نحوه عملکرد وکلایی که به صورت تخصصی در این حوزه فعالیت می کنند می تواند متفاوت باشد.
یکی از مهمترین معیارهای که می توانند در انتخاب وکیل قتل عمد موثر باشد. میزان تجربه و مهارت وکیل قتل عمد در پیگیری این چنین پرونده هایی می باشد. لذا متقاضیان انتخاب وکیل قتل عمد ابتدا باید تاریخچه کاری وکلایی را که در این زمینه فعالیت میکنند بررسی نمایند تا بتوانند انتخاب مناسبی برای پیگیری پرونده خود داشته باشند.
دومین معیاری که میتواند در انتخاب وکیل قتلعمد موثر باشد شنیدن نظرات کسانی است که وکیل مورد نظر پرونده آنها را پیگیری کرده است. برای بهره مندی از خدمات حقوقی مناسب و با کیفیت در زمینه پیگیری پرونده های قتل عمد بهتر است از خدمات موسسات حقوقی شناخته شده و معتبر استفاده شود.
چون امکان بررسی دقیق سابقه کاری مراکز حقوقی متمرکز آسان تر از بررسی شرایط وکیل قتل عمد به صورت منفرد است. البته باید توجه داشت که گسترش و توسعه فضای مجازی شرایطی فراهم کرده است که متقاضیان بتواند به راحتی سابقه و توانایی وکلا قتل عمد را بررسی کرده و یک انتخاب مناسب برای پیگیری پرونده خود داشته باشند.
بهترین وکیل جنایی تهران
بهترین وکیل جنایی تهران
بهترین وکیل قتل کسی است که از تسلط و اشراف کامل نسبت به قوانین حقوقی و جزایی مرتبط با قتل و مجازات های در نظر گرفته شده برای آن در حوزه داخلی و خارجی برخوردار باشد، در کشورهای اسلامی مثل ایران که حکم قتل و مجازات های مرتبط با آن بر اساس شرع مقدس و قانون اسلام تعیین میگردد.
بهترین وکیل قتل تهران باید از تخصص لازم در زمینه شناخت و تفسیر قوانین شرع و دین برخوردار باشد؛ همچنین بهترین وکیل قتل برای به نتیجه رساندن پرونده مورد نظر باید تمامی اسناد و سرنخ های موجود در پرونده و حواشی آن را بررسی کند.
چون بررسی جزئیات و مسائل پیش پا افتاده ممکن است روزنه هایی را پیش پای وکیل قتل قرار دهد که بتواند مسیر پرونده را تغییر دهد، بهترین وکیل قتل باید حتی المقدور در تمامی جلسات دادگاه در زمان مقرر حاضر باشد و با ارائه دفاعیات و ادله تاثیر گذار، قانونمند و گیرا بتواند برای تغییر شرایط موکل خود تلاش کند.
همچنین برخی از وکلایی که به صورت تخصصی در زمینه پرونده های مرتبط با قتل عمد یا غیر عمد فعال هستند سعی میکنند در صحنه ارتکاب جرم حاضر شوند تا بتوانند با بررسی شرایط موجود سرنخ های لازم برای تغییر مسیر پرونده های قتل به دست بیاورند.
سخن پایانی
وکیل قتل به وکلایی گفته می شود که به صورت تخصصی در زمینه پروندههای قتل فعالیت میکنند و تجربه فعالیت در این حوزه باعث بالا رفتن کیفیت کار آن ها میشود. انواع قتل با توجه به عناصر مادی و معنوی لازم برای ارتکاب جرم به دو بخش قتل عمد و قتل غیر عمد تقسیم میشود.
یعنی اگر دو عنصر نقشه یا طرح قبلی برای قتل توام با فعل انجام آن همراه باشد به عنوان قتل عمد شناخته میشود و اگر فقط عنصر مادی جرم یعنی فعلیت آن اثبات شود ممکن است در حوزه قتل غیر عمد قرار گیرد، مجازات قتل بر طبق روال جاری قصاص است.
قصاص نشدن قاتل در برخی شرایط مثل رضایت ورثه مقتول، فرار قاتل، بخشش قاتل توسط مقتول قبل از مرگ و غیره ممکن است؛ یک وکیل قتل عمد اگر از تجربه ومهارت لازم برخوردار باشد می تواند به اثبات بی گناهی قاتل کمک کند.
معیارهای انتخاب وکیل قتل عمد متفاوت است اما تجربه و سابقه وکیل قتل عمد و نظر کسانی که با وکیل مورد نظر کار کرده اند می تواند در انتخاب وکیل قتل عمد موثر باشد، بهترین وکیل قتل کسی است که تجربه و صلاحیت لازم برای انجام اینکار را داشته باشد.
ماده ۲۸۹ قانون مجازات اسلامی: جنایت بر نفس، عضو و منفعت بر سه قسم عمدی، شبه عمدی و خطای محض است.
ماده ۶۱۲ قانون مجازات اسلامی (تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده:
هر کس مرتکب قتل عمد شود و شاکی نداشته یا شاکی داشته ولی از قصاص گذشت کرده باشد و یا به هر علت قصاص نشود در صورتی که اقدام وی موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران گردد دادگاه مرتکب را به حبس از سه تا ده سال محکوم مینماید.
تبصره [منسوخ ۱۳۹۹/۰۲/۲۳] – در این مورد معاونت در قتل عمد موجب حبس از یک تا پنج سال خواهد بود.
ماده ۲ قانون کاهش مجازات حبس تعزیری: یک تبصره به شرح زیر به ماده (۱۸) قانون مجازات اسلامی مصوب ۱ /۲ /۱۳۹۲ با اصلاحات و الحاقات بعدی الحاق میشود:
تبصره – چنانچه دادگاه در حکم صادره مجازات حبس را بیش از حداقل مجازات مقرر در قانون تعیین کند، باید مبتنی بر بندهای مقرر در این ماده و یا سایر جهات قانونی، علت صدور حکم به بیش از حداقل مجازات مقرر قانونی را ذکر کند. عدم رعایت مفاد این تبصره موجب مجازات انتظامی درجه چهار می باشد.