جهت مشاره تلفنی رایگان با وکیل اسدی با شماره زیر تماس بگیرید:

ازدواج موقت و‌ شرایط آن

شرایط نفقه در ازدواج موقت

در قوانین اسلامی کشور ما، ازدواج به دو گروه دائم و موقت تقسیم می شود. در ازدواج دائم زن و مرد به صورت مادام‌العمر به عقد یکدیگر در آمده، و  تا پایان عمر زن و شوهر خواهند بود. در واقع در نکاح دائم، مدت زمان مشخصی برای زوجیت زن و شوهر مطرح نبوده و آن ها به صورت دائمی به عقد یکدیگر در خواهند آمد.‌ اما در عقد یا ازدواج موقت شرایط کاملا متفاوت است.‌ در این نوع ازدواج، مرد و زن تا مدت زمان مشخصی به عقد یکدیگر در می آیند‌، و به هم محرم می شوند.

پس از اتمام مدت زمان مشخص شده عقد موقت که به آن صیغه نیز گفته می شود، دیگر رابطه زوجیتی میان زن و شوهر وجود ندارد. یعنی در صورتی که مدت عقد تمام شود، آن ها دیگر با هم محرم نخواهند بود. این نوع عقد هیچ تشریفات خاصی نیز نداشته، و همین که زن و شوهر جملات صیغه را به زبان بیاورند به نکاح هم در می آیند.

 همچنین این جملات را وکیل نیز می تواند برای جاری شدن عقد، به نیابت از زوج و زوجه به زبان بیاورد. حال در ازدواج دائم مرد شرعا ‌و قانونا موظف به پرداخت‌ نفقه به همسرش خواهد بود. نفقه شامل هزینه های زندگی زن مثل خوراک، پوشاک، درمان، مسکن و ….می شود. در صورتی که مرد از پرداخت نفقه اجتناب نماید، زن می تواند با رجوع به دادگاه خانواده، این حق خود را مطالبه نماید.

 اما در ازدواج موقت شرایط کاملا متفاوت خواهد بود. در این نوع ازدواج مرد هیچ وظیفه ای در قبال پرداخت نفقه به همسر موقت خود ندارد. چرا که در نکاح موقت نفقه به زن تعلق نگرفته، و نمی تواند آن را مطالبه نماید.

 

مطلب پیشنهادی : وکیل امور خانواده

 

فسخ صیغه موقت قبل از موعد

همانطور که می دانید در ازدواج دائم، اگر زن و شوهر قصد جدایی داشته باشند، می توانند قانونا برای طلاق اقدام نمایند‌. اما در عقد موقت طلاق هیچ معنایی ندارد. یعنی زوجین باید صبر کنند تا مدت زمان صیغه اشان تمام شده، و سپس اقدام به متارکه نمایند. اما اگر مدت زمان صیغه طولانی باشد، و زن و مرد بخواهند قبل از موعد از یکدیگر جدا شوند، روش های دیگری نیز وجود خواهند داشت.

در این صورت ممکن است ازدواج موقت به یکی از طریق های زیر، فسخ گردد:

  • فوت طرفین

در این نوع عقد اگر هر یک از طرفین فوت‌ کنند، نکاح‌ فسخ و باطل می شود.

  • فسخ توسط مرد

در نکاح موقت حق فسخ با مرد است. یعنی مرد می تواند هر زمان که بخواهد برای فسخ عقد پیش از موعد اقدام نماید. در واقع مرد اختیار دارد باقی مانده مدت زمان ازدواج موقت را به زن ببخشد.

  • فسخ از طرف زن

مرد می تواند در نکاح موقت به زن وکالت فسخ بدهد. در این صورت زوجه می تواند هر زمان که بخواهد و پیش از موعد برای جدایی و فسخ نکاح اقدام کند.

ازدواج موقت

شرایط مهریه در ازدواج موقت

در ازدواج دائم مهریه حقی است که برای زن در نظر گرفته می شود، و مرد ملزم به پرداخت‌ تمام و کمال آن خواهد بود. حال در عقد موقت نیز، مهریه به زن تعلق گرفته و‌ باید حتما تعیین  گردد. چنانچه مهریه در این نوع ازدواج تعیین و پرداخت نشود، عقد صحیح نبوده و باطل خواهد شد. به همین دلیل تعیین مهریه را می توان از اصلی ترین شروط ازدواج موقت دانست.

مهمترین قوانین مربوط به ثبت ازدواج موقت

در ازدواج دائم مرد موظف است که عقد خود را در دفاتر اسناد رسمی به ثبت برساند. مهلت انجام این کار نیز، تا یک ماه پس از جاری شدن عقد خواهد بود. در صورتی که مرد از ثبت ازدواج در مهلت معین شده خودداری نماید، مطابق قانون مجازات خواهد شد. مجازات عدم ثبت ازدواج دائم، می تواند حبس و جریمه نقدی باشد. اما در ازدواج موقت شرایط به گونه ای دیگر است. در این نوع نکاح مرد ملزم به ثبت ازدواج خود نیست، و این مسئله کاملا اختیاری است. اما‌ قانونگذار شرایطی را در نظر گرفته، که در صورت وجود آن ها، مرد موظف است ازدواج خود را ثبت نماید.

در ادامه این‌ شرایط را نام برده ایم:

  • در صورتی که زن باردار شود، برای اخذ شناسنامه فرزند، نیاز به ثبت ازدواج خواهد بود.
  • مرد و زن می توانند به صورت توافقی اقدام به ثبت ازدواج نمایند.
  • گاهی زوجه در هنگام عقد و ازدواج موقت، ثبت آن را شرط می نماید. در این‌ صورت نیز چون ثبت نمودن ازدواج شرط ضمن عقد بوده است، مرد موظف به انجام این کار خواهد بود.

آیا زوجین در ازدواج موقت از هم ارث می برند؟

مسئله وراثت یکی از مهمترین مواردی است، که هنگام عقد موقت مطرح می شود. در ازدواج دائم زن و شوهر در صورت فوت از اموال یکدیگر ارث خواهند برد. اما در عقد موقت زوج و زوجه هیچ ارثی از یکدیگر نمی برند.

 حتی اگر ارث بردن از اموال  شرط ضمن عقد زوجین باشد، بازهم از یکدیگر ارث نخواهند برد. تنها در صورتی مرد یا زن اموال هم را به ارث می برند، که این مسئله وصیت شده باشد. اما اگر نتیجه ازدواج موقت به دنیا آمدن فرزندان باشد، طبق قانون هر یک از فرزندان چه دختر و چه پسر، از والدین خود ارث خواهند برد.

محبوب‌ترین مقالات
خدمات ما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این فیلد را پر کنید
این فیلد را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
برای ادامه، شما باید با قوانین موافقت کنید

keyboard_arrow_up
مشاوره تلفنی رایگان