طلاق توافقی، بهترین راه برای جلوگیری از تجربه یک زندگی پرتنش!
ازدواج همواره امری بسیار مقدس و پسندیده بوده، که می تواند دریچه ای از زیبایی های زندگی را به روی جوانان باز کند. ازدواج مراحل مختلفی دارد. یکی از این مراحل دوران عقد یا اصطلاحا نامزدی می باشد. دوران نامزدی شیرین ترین و در عین حال دلنشین ترین دوران زندگی زناشویی زن و شوهر محسوب می شود. این دوران معمولا برای شناخت هرچه بیشتر دختر و پسر و آشنایی خانواده های آن ها می باشد. اما گاها در زمان نامزدی زوج و زوجه به دلیل وجود برخی اختلافات، امکان ادامه زندگی مشترک با یکدیگر را ندارند و تصمیم به جدایی و طلاق توافقی می گیرند.
در صورت تمایل به دریافت مشاوره تلفنی از وکیل پایه یک دادگستری با شماره ۰۹۱۲۳۵۷۶۰۳۷ تماس حاصل فرمایید، با مشورت و راهنمایی وکیل طلاق توافقی تهران زودتر به نتیجه خواهید رسید.
این مسئله می توانند دلایل متعددی داشته باشد، اما از دیدگاه کارشناسان مهمترین علت های طلاق در دوران نامزدی، عدم تعهد، پنهان کاری، مشکلات مالی، اعتیاد و ….می باشند. در حالت کلی طلاق معمولا امری ناپسند و ناخوشایند توصیف می شود، و همواره توصیه می گردد که زوجین تا حد امکان با یکدیگر سازش نمایند.
اما اگر امکان سازش وجود نداشته باشد، قطعا طلاق در دوران عقد، می تواند بهترین راه برای جلوگیری از تجربه نمودن یک زندگی تلخ و در عین حال پر تنش باشد. برای طلاق در دوران نامزدی روش های مختلفی وجود دارد. یکی از این روش ها، طلاق توافقی می باشد. در این نوع طلاق زن و شوهر در دوران عقد بر سر مسائل مالی و غیر مالی به توافق و اتفاق نظر می رسند. سپس دادگاه نیز با احترام و تایید توافقات آن ها، صیغه طلاق را جاری خواهد کرد.
طلاق به صورت توافقی را می توان بهترین نوع طلاق در زمان عقد به حساب آورد، و این مسئله نیز دلایل متعددی دارد. در درجه اول در این نوع طلاق چون زوج و زوجه با یکدیگر به توافق رسیده اند و زبان مشترکی دارند، دیگر از بروز درگیری و نزاع میان آن ها هنگام طلاق جلوگیری می گردد. از طرفی در طلاق توافقی به علت توافق زوجین، دادگاه رای را در مدت زمان کوتاه تری صادر می کند. چون در طلاق به صورت توافقی، نیاز به بررسی های موشکافانه دادگاه و حل اختلافات زن و شوهر نخواهد بود.
شرایط طلاق توافقی در دوران عقد یا نامزدی
شرایط طلاق از نوع توافقی چیست؟ این سوالی است که معمولا ذهن زوج و زوجه هایی که در شرف طلاق هستند را، به خود مشغول می سازد. بسیاری از افراد تصور می کنند، که طلاق از نوع توافقی نیز مانند هر نوع روش دیگری، پیچیدگی های زیادی داشته و نیازمند دارا بودن شرایط خاصی است. اما بر خلاف تصور عموم برای صورت گرفتن طلاق به شکل توافقی، هیچ شرط و شروط قانونی خاصی وجود ندارد. در طلاق توافقی عملا تنها کافیست زن و شوهر به طور کامل به توافق برسند.
یعنی هیچ اختلاف نظری میان آن ها وجود نداشته باشد. اگر چنین شرایطی مهیا باشد، زن و شوهر می توانند بدون هیچ شرط و شروط یا پیچیدگی خاصی، از یکدیگر جدا شوند.
مراحل و چگونگی اجرای طلاق توافقی در دوران عقد
برای اجرای طلاق به صورت توافقی در دوران نامزدی یا همان عقد، می بايست زن و شوهر برخی مراحل را طی نمایند. این مراحل معمولا بسیار ساده صورت پذیرفته و در زمان بسیار کوتاهی انجام می گیرند. به طور کلی برای طلاق در زمان عقد به شکل توافقی، زوج و زوجه مکلف به انجام مراحل زیر خواهند بود:
اولین گام برای اجرای این نوع طلاق این است که زوج و زوجه تصمیم به جدایی گرفته و به این منظور اقدام نمایند.
در مرحله دوم برای طلاق توافقی در زمان عقد، زوج و زوجه باید در خصوص مسائلی مثل مهریه، نفقه و ….به توافقی واحد و یگانه برسند.
حال می بايست توافقات خود را مکتوب نموده، و سپس باید با مراجعه به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی، درخواست طلاق خود را ثبت نمایند.
پس از طی نمودن مراحل بالا، از طرف دفتر خدمات الکترونیک قضایی پیامکی برای زوج و زوجه ارسال می گردد. در این پیامک آدرس شعبه دادگاه خانواده مربوطه ذکر می گردد. زن و شوهر می بايست در تاریخ مندرج در دادگاه مورد نظر حضور یابند.
در جلسه اول درخواست طلاق توسط ریاست دادگاه مورد بررسی قرار گرفته، و سپس زن و شوهر برای طی نمودن جلسات مشاوره باید، به مراکز مشاوره طلاق مراجعه نمایند.
در این مرحله از طلاق توافقی بحث باکره بودن یا نبودن زوجه مطرح می شود. زوجه باید با مراجعه به پزشکی قانونی گواهی مربوط به بکارت خود را دریافت، و آن را به دادگاه ارائه نماید.
پس از طی شدن تمامی مراحل گفته شده در بالا، در صورتی که مشکلی از نظر قانونی وجود نداشته باشد، دادگاه با توجه به قوانین حاکم، رای عدم سازش زوج و زوجه را صادر می نماید.
حال زن و شوهر می توانند با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی، طلاق خود را به صورت قانونی ثبت نموده و رسما و قانونا از یکدیگر جدا شوند.
نکته: پس از ثبت طلاق توافقی در حین عقد، زوجه در صورتی که با کره باشد، می تواند با مراجعه به دفاتر ثبت احوال، نام همسر سابق و مهر طلاق را از شناسنامه اش به راحتی حذف نماید. در این صورت بنا به درخواست زوجه، ثبت احوال شناسنامه جدیدی را برای او صادر خواهد کرد.
تکلیف مهریه در طلاق توافقی دوران عقد چیست؟
همانطور که می دانید بر مبنای قوانین حاکم در کشورمان، زن و مرد از زمان جاری شدن صیغه عقد دارای حق و حقوقی می شوند، که می توانند هرزمان که بخواهند برای مطالبه آن ها اقدام نمایند. یکی از حقوقی که به هنگام عقد شامل حال زوجه می شود، مهریه است. مطابق ماده ۱۰۸۲قانون مدنی، زوجه از لحظه جاری شدن عقد مالک مهریه بوده، و می تواند بنا بر صلاحدید خود هر تصرفی که می خواهد در آن ایجاد نماید.
به بیان ساده تر در هنگام طلاق توافقی نیز زن می تواند مهریه اش را هر زمان که بخواهد مطالبه کند، و مرد موظف به پرداخت آن خواهد بود. اما در دوران عقد اگر طلاق صورت پذیرد، تکلیف مهریه با توجه به باکره بودن یا نبودن زن مشخص می گردد. اگر زن در دوران عقد و هنگام طلاق باکره نباشد، مطابق قانون مالک تمام مهریه است.
اما چنانچه باکره بودن زن احراز گردد، می تواند نصف مهریه اش را مطالبه نماید. علاوه بر این طبق قانون زن حق دارد در هنگام طلاق توافقی در زمان نامزدی، بخشی یا تمام مهریه اش را به شوهر بذل و بخشش نماید.
نکته لازم به ذکر دیگر نيز اين است که گاها زن قبل از طلاق در زمان نامزدی، مهریه خود را تمام و کمال دریافت کرده است، و در عین حال باکره نیز می باشد. در این صورت مطابق قانون زن موظف است هنگام طلاق، نصف مهریه را به همسر خود بازگرداند.
مدارک مورد نیاز برای طلاق توافقی هنگام عقد
برای اجرای صیغه طلاق به صورت توافقی در هنگام عقد، می بايست زوجین برخی مدارک را نیز به دادگاه خانواده ارائه نمایند. ارائه تمامی این مدارک الزامی بوده، و گاها عدم وجود هر یک از آن ها، می تواند موجب رد دادخواست طلاق توسط دادگاه شود.
مدارک مورد نیاز برای طلاق به این صورت، شامل موارد زیر می شوند:
نظرات کتبی مشاورین خانواده دادگاه
گواهی باکره بودن و بکارت زن
یک قطعه عکس زن و شوهر
توافقنامه کتبی زوج و زوجه
وکالت نامه محضری مربوط به طلاق
اصل عقدنامه
گواهی عدم وجود جنین و بارداری
مدارک شناسایی زن و شوهر شامل: شناسنامه، کارت ملی، کپی کارت ملی و ….
مدت زمان طلاق توافقی در دوران نامزدی و عقد
معمولا مدت زمان اجرای صیغه طلاق و نهایی شدن آن از طرف دادگاه، برای زوجین مسئله بسیار حائز اهمیتی است. هرچقدر که مدت زمان طلاق هنگام عقد کوتاه تر باشد، معمولأ زوجین می توانند آسان تر از یکدیگر جدا شوند. حال مدت زمان طی شدن مراحل و همچنین نهایی شدن صیغه طلاق از طرف دادگاه، کاملا بستگی به شرایط زوج و زوجه و توافقات آن ها دارد.
اما در حالت کلی طلاق توافقی در زمانی که زوج و زوجه در عقد یا نامزدی هستند، نهایتا حدود یک الی دو ماه به طول می انجامد. هرچقدر که توافقات زوج و زوجه دقیق تر بوده و وکیل طلاق تجربه و مهارت بیشتری داشته باشد، پروسه اجرای طلاق سریع تر صورت می پذیرد.